Güncelleme Tarihi:
Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilerle ilgili, aralarında iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Dinç Bilgin'in de bulunduğu 5 sanıklı davaya ilişkin kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada, Karamehmet "zimmet" suçundan 7 yıl 1 ay 16 gün, Bilgin de aynı suçtan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, sanıklar İsmail Sezer Bilgili, Mehmet Emin Karamehmet, Orhan Emirdağ, Osman Berkmen ve Dinç Bilgin katıldı.
Sanık ve avukatların savunmalarının ardından dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Mehmet Emin Karamehmet'in "zimmet" suçundan 7 yıl 1 ay 16 gün, Dinç Bilgin'in de aynı suçtan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Savunmaların ardından duruşmada son sözleri sorulan sanık Dinç Bilgin, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek, "Ben o dönemde Etibank Yönetim Kurulu Başkanı'ydım, Pamukbank yönetiminde ne olduğunu bilemem. Beraatime karar verilmesini talep ediyorum” dedi.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Sanık Mehmet Emin Karamehmet de hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, beraatine karar verilmesini istedi.
Diğer sanıklar Osman Berkmen, Orhan Emirdağ ve İsmail Sezer Bilgili de haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.
Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Mehmet Emin Karamehmet, Osman Berkmen, Orhan Emirdağ ve İsmail Sezer Bilgili hakkında "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" suçundan dava açıldığını belirterek, söz konusu davanın zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Heyet, dava konusu dönemde banka yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü olan sanık Orhan Emirdağ'ın "zimmet" suçundan 6 yıl 5 ay 23 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.
Banka yönetim kurulu üyesi olan sanık Osman Berkmen'in de "zimmet" suçundan 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren heyet, yine banka yönetim
18 YIL HAPİS VERİLMİŞTİ |
Davanın görüldüğü İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce ‘nitelikli zimmet’ suçlaması ile Karamehmet’e 18 yıl hapis cezası vermişti. Dosya Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ne gitti. Yargıtay kararı bozdu. Ancak bozma kararına üyelerden biri itraz etti ve karşı oy kullandı. Yargıtay Savcısı da, 7. Ceza Dairesi’nin verdiği bozma kararını temyize götürdü. Dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na geldi. Kurul, cezanın ‘nitelikli zimmet’ yerine ‘basit zimmet’ suçundan verilmesine hükmetti. Dosya yeninden yerel mahkeme olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Daha önce 18 yıl hapis cezası veren mahkeme, dün 7 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Yerel mahkeme böylece Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na uymuş oldu. Karar Yargıtay’a götürülecek. Yargıtay, karara ya ‘onama’ ya ‘bozma’ verecek. |
'460 MİLYON TL'LİK ZİMMET' SUÇLAMASI
Mahkeme heyeti, suç tarihinde Pamukbank'ta yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan sanık Mehmet Emin Karamehmet'in, yönetim ve denetiminde bulunan bankaya ait toplam 460 milyon 563 bin 693 Türk lirasını kendisine ve şirketlerine menfaat temin ederek zimmetine geçirdiğini belirterek, sanığın "adiyen zimmet" suçunu işlediği anlaşıldığından 7 yıl 1 ay 16 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Heyet, sanık Dinç Bilgin'in, Pamukbank'a ait 16 milyon 236 bin 950 Türk lirasını "back to back" kredi olarak önce Pamukbank'tan kredi gibi kendisine ait grup şirketlerine aldığını, sonra da kendi bankası olan Etibank aracılığıyla karşılık kredi kılıfıyla sanık Karamehmet'e verdiğini ifade etti. Mahkeme heyeti, Karamehmet'in zimmete geçirmesine iştirak edip, zimmet suçunu işlediğinden Dinç Bilgin'in 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Heyet, Bilgin'e verdiği cezayı, banka zararının tamamının soruşturmadan önce ödenmiş olması ve sanığın duruşmalardaki davranışlarını dikkate alarak, 1 yıl 11 ay 10 güne indirdi.
KARŞILIKLI KREDİ VERİLDİ
Sanıklarda Dinç Bilgin’in suçlandığı işlemlerden bir de "back to back" kredi olarak kayıtlara geçti. Anılan kredi özetle şöyle veriliyor: Banka sahibi X kişisi, kredi limitleri dolduğu için, kendi bankasında şirketlerine kredi aktaramadığı durumda, Y kişisine ait şirkete kredi verir. Benzer şekilde Y kişisi de sahibi olduğu bankadan X kişisinin şirketine kredi verir. Böylece, X kişisi de Y kişisi de bankalarındaki ‘limit’ engelini aşmış oluyor. Mahkeme, Dinç Bilgin’in bu yöntemle aldığı krediyi soruşturmadan önce ödediği için hapis cezasını 1 yıl 11 ay 10 güne indirdi.