ANKA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2008 12:48
KOSGEB, 1000+1000 KOBİ Yatırım Destekleme Programı ile 2 bin küçük ve orta ölçekli imalat sanayi işletmesine toplam 150 milyon YTL’lik “kredi faiz desteği” verecek
Program; orta, yüksek ve ileri teknoloji ile orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.
KOBİ'lerin kullanacağı kredinin faizinin KOSGEB tarafından karşılanması şeklindeki destek ile 5 bin kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor. Kredinin yüzde 40’ını oluşturan 400 milyon YTL’si Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve diğer kalkınma öncelikli yörelerde kullanılacak. 1 Mayıs’ta başlayacak başvurular, 30 gün sürecek. Başvurular KOSGEB’in internet sitesinden yapılacak.
1000+1000 KOBİ Yatırım Destekleme Programı’nı tanıtan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, programın OECD sektör sınıflamasına uygun hazırlandığını belirterek, faiz destek kredisinin orta yüksek ve ileri teknoloji ile orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde kullanılacağını söyledi. KOBİ’lere nakit
kredi ödemesi yapılmayacağını dile getiren Çağlayan, toplam 2 bin KOBİ’nin makine teçhizat alımı yoluyla gerçekleştirecekleri yatırımlarının destekleneceği söyledi.
20 MİLYON YTL’LİK İHRACAT, MARKALAŞMA KREDİSİYLE DESTEK 170 MİLYON’A ÇIKACAK
Orta yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinde bulunan bin KOBİ’ye işletme başına 100 bin YTL’lik, orta-düşük ve düşük teknoloji bulunan bin KOBİ’ye ise işletme başına 50 bin YTL’lik kredi faiz desteği verileceğini açıklayan Çağlayan, toplam 150 milyon YTL’lik faiz desteği verileceğini kaydetti. Çağlayan, “Ayrıca, bu modelde talep edildiği taktirde işletme başına 10 bin YTL’lik ihracat, teknoloji, kalite, markalaşma gibi alanlarda hibe olarak 2 bin KOBİ’ye 20 milyon destek sağlanacak. Böylece, verilecek destek miktarı 170 milyona çıkacak” dedi.
1 MİLYAR YTL’LİK KREDİ HACMİ YARATILACAKKredide bire 6 oranı uygulanacağının altını çizen Çağlayan, faiz desteği ile 1 milyar YTL’lik kredi hacmi yaratılacağını kaydetti. Kredinin 18 ile 24 ay vadeli sıfır faiz olacağını dile getiren Çağlayan, şöyle konuştu:
“Faiz desteğinin yüzde 20’si 1-9 çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı 1 milyon YTL’yi aşmayan mikro ölçekli işletmelerde, yüzde 50’si 10-49 çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı 5 milyon YTL’yi aşmayan küçük ölçekli işletmelerde, yüzde 30’u da 50-249 çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı 25 milyon YTL’yi aşmayan orta ölçekli işletmelerde kullandırılacak.”
“KALKINMADA ÖNCELİKLİ BÖLGELERDE POZİTİF AYRIMCILIK YAPTIK”Çağlayan, program kredisinin yüzde 40’ını oluşturan yaklaşık 400 milyon YTL’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve diğer kalkınmada öncelikli yörelerde yer alan KOBİ’lere kullandırılacağını söyledi. Kalkınmada öncelikli bölgelere özel imkanlar sağladıklarının altını çizen Çağlayan, bir anlamda pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. İstihdam sorunu olan illerde emek yoğun, istihdam artırıcı sektörlere öncelik verdiklerini vurgulayan Çağlayan, 2 bin KOBİ’nin 900’ünün kalkınmada öncelikli yörelerde olacağını ifade etti.
KREDİ GARANTİ FONU GARANTÖR OLACAKKredi kullandırılacak KOBİ’lerin teminat yetersizliği durumunda Kredi Garanti Fonu A.Ş. tarafından garantörlük imkanı da sağlanacağının altını çizen Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Orta ileri teknoloji sektöründe yer alanlar 3 yeni istihdam sağlamak zorundalar. Bu üç yeni istihdamın ikisi meslek lisesi, meslek yüksek okulu, üniversite mezunu veya doktora yapanlardan seçilecek. Orta-düşük teknoloji sektörlerde de 2 yeni istihdam yaratılacak, biri de mesleki eğitim görmüş olacak. Böylece, program kapsamında toplam 5 bin yeni istihdam yaratılacak. Yeni istihdam edilecekler kredi vadesi boyunca çıkarılamayacak. Ücretlerinin, SSK ve vergi ödemeleri düzenli olarak yapılacak. Koşullara uymayan KOBİ’lere temerrüt faizi uygulanacak”
BAŞVURULAR 1 MAYIS’TA BAŞLAYACAKDestek modelinde ilk kez teklif çağrısı yöntemini kullanacaklarını belirten Çağlayan, bu model sayesinde KOBİ’lerin proje mantığını kavrayacaklarını kaydetti. Çağlayan, 1 Mayıs’tan başlamak üzere 30 günlük başvuru süresi verdiklerinin altını çizerek, başvuruların internet üzerinden yapılacağını söyledi. Bu programla kamu bankaları eliyle yürütülen KOSGEB destek programlarının ilk kez özel bankalara açıldığına dikkat çeken Çağlayan, “Ziraat Bankası, HalkBank’ın yanı sıra İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Türk Ekonomi Bankası ve Alternatifbank aracılığı ile destek vereceğiz” diye konuştu.
DEVLET TOPLAM YAKLAŞIK 190 MİLYON YTL GELİR ELDE EDECEK5 bin kişiye yaratılan istihdam sonrasında devletin SSK ve gelir vergisi ödemelerinden 40 milyon YTL’lik gelir elde edeceğinin altını çizen Çağlayan, makine ve teçhizat alımında da kullanılacağından 100-150 milyon YTL’lik KDV’nin de devlete kazandırılacağını dile getirdi. Yerli makine sanayisinin de gelişeceğini vurgulayan Çağlayan, ayrıca programın ekonomiye yeni ve taze bir dinamizm kazandıracağının belirtti. Çağlayan, piyasaların ihtiyacı olan yeni likidite enjekte etmiş olacağını ifade etti.