2 bin 500 ton ithalata izin çıktı, sütçüleri ‘Arkası gelir’ ürküttü

Güncelleme Tarihi:

2 bin 500 ton ithalata izin çıktı, sütçüleri ‘Arkası gelir’ ürküttü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 00:00

Et ithaline aralanan kapının giderek açılmasının ardından süt ve krema için de 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanı sağlanması, üreticiyi tedirgin etti. Bazı sektör yetkilileri ise 12 milyon tonluk üretimin bulunduğu Türkiye’nin bundan etkilenmeyeceğini, ancak üreticiyi “ya devamı gelirse” diye korktuğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Osman Vasfi Yasuna, “Ette yaşanan sıkıntının, yakın zamanda sütte de yaşanılacak olması bizi endişelendiriyor” dedi. Yasuna, bu işten sınırlı sayıda bir kesimin kârlı çıkacağını öne sürdü. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Adnan Yıldız ise, “Süt ithalatının vergisi sıfıra indiriliyor. Bana göre bu kendi ayağına kurşun sıkmaktır” diye konuştu. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, şunları söyledi: “Gerekçesinin ne olduğunu anlamadık. Etten sonra sütte de yaşanan ve yaşanmaya başlanacak olan bu sorunun temel sebebi, et sıkıntısı yüzünden damızlık hayvanların kesilmesidir.”
Psikolojiyi etkiler
Ziraat Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, kararı eleştirirken, “Şu an 4 bin 500 tonluk bir ithalat, Türkiye gibi oldukça büyük bir süt piyasasına sahip bir ülke için arz açısından etkilemez. Ama üreticiyi bunun devamına yönelik gelişmelerin yaşanacağı düşüncesi psikolojik olarak etkiler. Bu nedenle doğru değil” dedi. Bahçıvan Gıda Genel Müdürü Erdal Bahçıvan ise, bu kararın ithalata kapı açmak olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, bunun tarife kontenjanı için alınmış bir karar olduğunu belirtti.
Süt ve krema için 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanın yanı sıra Bakanlık aldığı karar ile, süt ve kremanın dışında yine 2 bin ton tereyağı, bin ton mısır nişastası da ithal edilebilecek. Bunların dışında gümrük vergisi olmadan 9 bin ton soya yağı, palm yağı, ayçiçek, aspir veya pamuk tohumu yağları, hindistan cevizi (kopra), palm çekirdeği ve babassu yağları, per, kolza ve hardal yağı, diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlar da ithal edilebilecek.

Haberin Devamı

25 bin litre süte denk gelir piyasayı etkilemez

AMBALAJLI Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı, süt ve krema için 2.500 tonluk tarife kontenjanı açılmasının, ‘ithalat kararı’ olmadığını belirtti. Çallı, “Türkiye’nin her yıl açtığı AB tarife kontenjanı var. Bu bir ithalat kararı değil. Bu süt tozu şeklinde getirebilir ve 25 bin litre süte denk gelir, piyasayı etkilemez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!