Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN en önemli Siber Güvenlik Eğitim Programı Black Hat (siyah şapka), 2013 yılından itibaren İstanbul’da düzenlenmeye başlanacak. UBM Türkiye tarafından üstlenilen eğitimlere, dünyanın en ünlü hacker, IT uzmanı ve siber güvenlik dahileri katılacak. Hükümetlere ve özel şirketlere hizmet veren Black Hat Grubu, 11-14 Eylül 2013’te İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde olacak. UBM Türkiye Genel Müdürü Kerim Alain Bertnard, “Bu eğitim programı her yıl en iyi hackerların toplanma yeri olarak bilinir. Hepsi kurumsal hacker ve zorluk derecesi yüksek işleri çözüyorlar. İstanbul’daki seminer kapsamında delil araştırması, güvenlik duvarının bilinmezleri ve tehditlere karşı önlemleri öğretecekler. Hepsi muhteşem birer hacker ancak bunu kötüye kullanmıyorlar. Kendilerini hacker camiasının aikidocuları olarak tanımlıyoruz. Sadece savunma yapıyorlar” dedi.
EN İYİ HACKERLAR
Black Hat Siber Güvenlik Programı’nın en önemli özelliği, dünyanın en iyi IT uzmanları ve hackerlarını bünyesinde barındırması. Black Hat, eğitim seminerleri ve konferansları kapsayan bir program olarak biliniyor. Seminerlere Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı’ndan da (CIA) uzmanlar gelerek, katılımcılara üst düzey güvenlik sırlarını aktarıyor. Yaklaşık 50 kişilik bir ekipten oluşan Black Hat, İstanbul’da 200 kişiye eğitim verecek. Black Hat eğitmenlerinin katıldığı organizasyonlarda aldığı ücret ise dudak uçuklatıyor. Eğitmenlerin aldıkları para, 2 gün için 80 bin dolara kadar çıkıyor. Eğitimlere katılmanın bedeli ise kişi başı 2 bin 500 Euro’dan başlayacak.
‘EN KAÇIK’ ETKİNLİK
Black Hat’in katılımcılar açısından bir çok faydası olurken, bir o kadar da tehlikesi var. Black Hat kurallarına göre, eğitim alanının yakınındaki ATM’ler kullanılmamalı, eğitimlerde cep telefonunun interneti kapatılmalı ve kişisel dizüstü bilgisayarlar kullanılmamalı. UBM Genel Müdürü Kerim Alain Bertrand, “Eğitimler esnasında ilginç olaylar yaşanıyor. Bir katılımcı bütün ortamın internetini kesebiliyor. Sırf oyun olsun diye birbirlerinin cep telefonlarına girip akıl almayacak işler yapıyorlar. Dünyanın en ‘kaçık’ adamları bu eğitimde toplanıyor” dedi.
Milyoner kurucu Obama’ya yemin etti
1997 yılında, dünyanın en ünlü hackerlarından biri olan Jeff Moss tarafından kurulan Black Hat organizasyonu, kısa zamanda uluslararası çapta ün yaptı. Yanına seçilmiş olan hackerları da alan Moss, kısa zaman içinde hem şirketler hem de hükümetler için korkulan bir grup haline geldi. Üniversite eğitimini kriminal suçlar bölümünde tamamlayan Jeff Moss, uluslararası bir çok şirketin IT departmanlarında koordinatör olarak görev yaptı. Organizasyonu 2005 yılında CMP Media’ya 13.9 milyon dolara satan Moss, Blach Hat’te hala başkanlık yapmaya devam ediyor. Aynı zamanda Barack Obama yönetimi için de çalışan Jeff Moss, hükümete ‘Grubum size zarar vermeyecek’ diye yemin etmişti. 15 sponsora sahip olan Blachk Hat organizasyonu, IBM ve Microsoft gibi firmalar tarafından da destek görüyor. Microsoft Black Hat’in verdiği derslere katılıp kendi sistemini hackleyecek olanlara 250 bin dolar değerinde ödüller de vaat etmesi ile biliniyor.
Hangi renk şapka ne anlama geliyor
· Red Hat (Kırmızı şapka): Bu gruptaki hackerlar, merak saldıklarında bu işi başta kötü niyetli amaçlar için kullanan ancak daha sonraları ise iyiye yönelenlerdir. Gruptaki hackerlar hükümet ve toplum yararına saldırılar veya projeler yapıyor.
· White Hat (Beyaz şapka): White Hat diye adlandırılan hackerlar en başından beri yeteneklerini hükümet yararına kullanan gruptalar. Bu kişiler, bildiklerini kötü amaçla kullanmıyor ve kanuna aykırı saldırılarda bulunmuyor.
· Black Hat (Siyah şapka): En tehlikeli hackerlar bu grupta yer alıyor. Black Hat diye adlandırılan hackerlar, hükümet saldırılarının yanı sıra, en büyük saldırıları gerçekleştirmeleri ile ün yapıyorlar.
Hack tarihindeki ilginç gelişmeler
1970: Hackerlar bu dönemde ortaya çıktı. Bunların en ünlüsü John Draper, Cap’n Crunch marka gevrekten çıkan bir oyuncağın çıkardığı ses ile defalarca ücretsiz görüşme yapmayı başardı. Draper daha sonra ‘blue box’ adlı bir cihaz geliştirerek, phreak’lerin bedava görüşme yapmasını sağladı. Draper’ın 70’ler boyunca sürdürdüğü bu ‘muzipliği’ onun tutuklanmasına neden oldu. Bu blue box’ları üretenler arasında Steve Wozniak ve Steve Jobs adlı iki kolejli öğrenci de vardı. İki kafadar yıllar sonra teknoloji dünyasında devrim yaratan Apple’ı kurdu.
1980: Telefon hacker’ları yavaş yavaş bilgisayar alanına kaymaya başladı. Ayrıca ilk elektronik mesaj pano sistemleri (BBS) ortaya çıkmaya başladı. Usenet’in ve e-posta’nın öncüsü olan bu panolarda hacker’lar bir araya gelerek, kredi kartı numaraları, şifreler gibi bilgileri paylaşıyordu. Bu yıllarda ilk hacker grupları da kurulmaya başlandı.
1983: War Games (Savaş Oyunları) hacklemeyi ve hacker efsanesini geniş kitlelere tanıttı. Filmde, Matthew Bredorick’in oynadığı ana karakter, oyun oynamak için bir üretici firmanın bilgisayar sistemine girmeye çalışıyor, ancak yanlışlıkla ordunun nükleer savaş simülasyon sistemine giriyor. Ardından ordu yüksek düzeyde alarm ilan ediyor.
1986: Kamu bilgisayarlarına sızma eylemlerinin artması üzerine ABD Kongresi, bilgisayar sistemlerini hack’lemeyi suç sayan yasayı kabul etti. Yasa belirli yaşın altını kapsamıyordu.
1988: Cornell Üniversitesi öğrencisi Robert T. Morris, ARPAnet (internetin öncüsü) üzerinde kendi kendine çoğalan bir solucan yarattı. Morris, bu solucanın UNIX sistemlerini etkileyip etkilemeyeceğini görmek istiyordu. Ancak solucan kontrolden çıktı ve ağa bağlı 6 bin bilgisayarı etkiledi. Üniversiteden kovulan Morris, 10 bin dolar para ve 3 yıl gözaltı
cezasına çarptırıldı.
1990: ABD’de 14 şehirde baskınlar düzenleyerek bazı hacker’ları tutukladı. Operasyonun amacı kredi kartı hırsızlığı ve telefon sahtekarlığının önüne geçmekti. Operasyon, hacker’ların af karşılığında birbirlerini ihbar etmeleri yüzünden hacker camiasında bir bölünmeye yol açtı.
1995: Kevin Mitnick, 20 bin kredi kartı numarası çalmak suçundan tutuklandı. Mahkemeye bile çıkarılmadan dört yıl hapiste tutulan Mitnick, geçtiğimiz yıl özgürlüğüne kavuştu ama şu anda elektronik cihazlara bile yaklaşması yasak.
1999: Microsoft’un Windows 98 işletim sistemini çıkarmasıyla birlikte, 1999 hack ve güvenlik yılı oldu. Windows’taki açıklar için yüzlerce uyarı ve yama yayınlandı. Çok sayıda anti-hack çıkarıldı.
2001: Microsoft domain name sunucularının hedef alındığı yeni bir tür denial of service saldırısına maruz kaldı. Milyonlarca kullanıcı, Microsoft’a bağlı kuruluşların sitesine giremedi.