2 ay eve kapandık

Güncelleme Tarihi:

2 ay eve kapandık
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 00:21

2015’te 55 milyar lira ciroya ulaşan ev dışı tüketim sektörü, 2016’ya kötü başladı. Turist sayısının azalması ve ekonomik belirsizlikler bu alandaki tüketimi azalttı. Ocak ve şubat ayında otellerin toptan alımı yüzde 50, lüks restoranların kuver sayısı yüzde 30, normal restoranların ise yüzde 10 düştü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de ev dışı tüketim 2015’te yüzde 11 büyüyerek 55 milyar liraya ulaştı. Ancak turist sayısındaki düşüş ve ekonomik belirsizlikler 2016’nın ilk iki ayında bu alandaki tüketimi azalttı. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği’nin (ETÜDER) verilerine göre ilk iki ayda otellerin toptan alımı yüzde 50, lüks restoranların kuver (yemek yiyen kişi) sayısı yüzde 30 ve normal restoranların kuver ve sipariş sayısı yüzde 10 düştü. Geçtiğimiz yıllarda ocak ayında otellerle toptan alım anlaşmalarının imzalandığını anlatan ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Turist sayılarındaki düşüş nedeniyle şuan hiç bir otel ile anlaşma yapamadık. Yılın ikinci yarısında olumlu gelişmeler yaşanırsa sektör yüzde 4 büyüyebilir. Aksi taktirde bu yıl küçülme söz konusu olacak” dedi. 

Haberin Devamı


YÜZDE 50’Sİ 7 İLDE

ETÜDER, Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hayata geçirilen “Foodservice Monitor 2015” adlı ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarını açıklayan Melih Şahinöz, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de bir kişinin ev dışında yaptığı ortalama yıllık harcama 730 TL oldu. Bu rakam Avrupa’da 3 bin 212, ABD’de ise 6 bin 600 TL’ye ulaştı. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Antalya ve Adana’nın ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 50’sini kapsadığı tahmin ediliyor. Sektör olarak 2016’dan da umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. Ancak yaşanan terör olayları ve Rus turist sayısındaki azalış birçok firmayı da tedirgin ediyor. İlk iki ayda yaşadığımız düşüşün, yılın ikinci yarısından sonra yerini düzelmeye bırakacağını umut ediyoruz.”

ALKOLSÜZ RESTORANLAR

Araştırmaya göre tüketicilerin alkolsüz geleneksel restoranlara yöneldiğine dikkat çeken Melih Şahinöz, “Ev dışı tüketimde alkollü içecekler kategorisinde ise yüzde 44 ile bira birinci sırayı alırken, onu yüzde 25 ile rakı, yüzde 8 ile viski takip ediyor. Bira dışındaki kategorilerde bir önceki yıla göre azalış söz konusu. Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast-food mekanlarında yapılıyor. Tüketimin, yüzde 27’si restoran, yüzde 29’u fast-food restoranlarında gerçekleşiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fuara 60 bin kişi bekleniyor

ETÜDER’in CNR Holding ile beraber gerçekleştirdiği Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Fuarı (EDT EXPO), 23-26 Mart tarihleri arasında, CNR EXPO İstanbul’da 60 bin metrekarelik alanda organize edilecek. Bu yıl fuara 60 bin ziyaretçi beklediklerini aktaran Şahinöz “Geçtiğimiz yıl 50 bin kişiyi ağırlamıştık, bu yıl 60 bin kişiyi bekliyoruz. Fuarda 600 marka olacak. Tüm olumsuzluklara rağmen fuara katılım sektör adına mutluluk verici” dedi.

Bir şişe su 10 lirayı buluyor

TÜKETİCİLERDEN gelen talep ve şikayetlerle ilgili olarak da bilgi veren Melih Şahinöz, “Su fiyatlarının en yüksek olduğu yerler otel ve havalimanları. Burada bir şişe su 10 liraya kadar çıkabiliyor. En ucuz olan yerler ise okullar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ev dışı tüketim yıllar itibariyle nasıl büyüdü

Yıl Ciro (milyar TL)

2011 25
2012 30
2013 35
2014 50
2015 55

Dışarda en çok hangi içkiyi tükettik?

İçecek Tüketim payı (%) Artış oranı (%)

Bira 44 15
Rakı 25 -6
Şarap 5 -19
Votka 7 -15
Viski 8 -3
Diğer 11 22


Dışarda ne yedik?

Ürün Payı (%)

Et 53
Kuru gıda 20
Tatlı 4
Hazır gıda 2
Dondurulmuş gıda 4
Taze ürün 14
Pişirme yardımcıları 3


Dışarda alkolsüz içeceklerin payı

İçecek Pay (%)

Gazlı 34
Ayran 17
Su 15
Çay 9
Meyve suyu 8
Kahve 5
Maden suyu 4
Diğer 8


55 milyar TL’yi neye harcadık

Ürün Pay (%)

Gıda 62
Alkollü içecek 20
Alkolsüz içecek 16
Temizlik ürün 2


Mekânların cirodaki payı

Mekân Pay (%)

Restoran 27
Fast-food 29
otel 16
Eğlence kanalı 2
Kafe 6
Pastane 7
Büfe 5
Catering 4
Eğitim 4

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!