Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00
İÇDAŞ Türkiye’nin 500 devi sıralamasında ilk 10 arasına girmesiyle dikkatleri üzerine çekti.
Özellikle Çanakkale Biga’ya yaptıkları yatırımlarla öne çıkan
Aslan Ailesi’nin amiral gemisi İçdaş, 23 yıl önce girdiği listede sessiz sedasız yükseldi. Genel Müdür Bülend Engin, planlarında İçdaş’ı birkaç yıl içinde ilk 5 şirket arasına sokmak olduğunu belirtiyor.
İSTANBUL Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı "Türkiye’nin En Büyük 500 Kuruluşu Raporu"nda bazı şirketler 2007 yılındaki performanslarıyla dikkat çekti. Bunlardan biri de yaklaşık 2.5 milyar dolarlık üretimden satış rakamıyla, sessiz sedasız bir şekilde İSO 500’ün top 10’una çıkan İçdaş oldu. Türkiye’nin en büyük özel sektör çelik üreticisi olarak bilinen İçdaş’ın sahibi, kamuoyunda görünmekten pek hoşlanmayan, geçtiğimiz günlerde Çanakkale Biga’daki tesislerinin açılışına Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılması nedeniyle objektiflere gülümsemek durumunda kalan Aslan Ailesi. Halen Yönetim Kurulu Başkanlığını Bayram Aslan’ın yaptığı İçdaş, geçen yılki performansı ile Türkiye’nin en büyük 490 şirketini geride bırakırken, Genel Müdür Bülend Engin hedeflerinin daha da yukarılarda yer almak olduğunu belirtiyor. "Çok fazla iddialı laflar etmeyi sevmeyiz" diyen Engin, yine de 2008 yılı sonuçlarıyla 8’inci, 2010 sonunda da ilk 5 arasında yer almayı arzuladıklarını söylüyor.
23 yıl önce listeye girdiKökenleri Kastamonu’ya uzanan bu ailenin, İstanbul’daki iş geçmişleri ise 1880’lere kadar gidiyor. Bundan 128 yıl önce Derbederoğlu Koca Mustafa Bey Kastamonu’dan İstanbul’a gelip, Haliç’te gemi tamiri ve servisi yapmak üzere bugünkü şirketin temelini atıyor. Tacettin, Necati ve Bayram Aslan kardeşlerde babalarından devraldıkları bu işi devam ettiriyor. Ailenin en küçüğü Bayram Aslan’ın sanat okuluna gidip, tornacılığı mektebinde öğrenmesi işlerin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Tornalama ve haddeleme işlemleriyle demirçelik sektörüne 1955 yılında giren Aslan ailesi, 1970 yılından bu yana da inşaat demiri ve alaşımlı çelik üretiyor.
O tarihten bu yana sürekli artan bir performans gösteren şirket, İSO kayıtlarına göre devler arasına ilk kez 1985 yılında 174’üncü sıradan girdi. 1990 yılında 115’incilğe, 1995 yılında 41’inciliğe, 2000 yılında 26’ncılığa yükselen İçdaş, 2005 yılında 15’inci oldu. 2006 yılında 13’üncülüğe yükselen İçdaş, geçen yılki performansıyla da 3 basamak çıkamarak Türkiye’nin ilk 10 devi arasına girmeyi başardı. İstanbul ve Çanakkale’deki fabrikalarında üretim yapan kuruluş, benzer bir performansı ihracatıyla da gösteriyor.
Erdoğan: ’Biz buradayız’ diye bağırmıyorlarTÜRKİYE’de yarım asrı geride bırakan sayılı sanayi kuruluşlarından biri olmakla övünen İçdaş’ın sahipleri, mart ayında Başbakan Tayyip Erdoğan’dan büyük övgü almışlardı. İçdaş’ın Biga’daki ek bina açılışı ve gemi indirilmesi törenine katılan Erdoğan, şunları söylemişti: "Türkiye’de Aslan Ailesi gibi müteşebbislerin olması bizi memnun ediyor ve bu insanlar bağırarak çağırarak ’biz buradayız’ demiyorlar. Yatırım ve üretim yapıyorlar. Türkiye’nin ihtiyacı içi boş olan tartışmalar değil, işte burada gördüğünüz manzaradır. Aslan Ailesi ülkemiz sanayisinin yüzakıdır."
Biga’ya yatırılan para 5 milyar doları bulacakİSTANBUL ve Çanakkale’de üretim yapan, grup şirketleriyle birlikte 10 bin civarında çalışanı bulunan İçdaş’ın, başarı grafiğine ilişkin görüştüğümüz Genel Müdür Bülend Engin, 2007 performansında artan demir fiyatlarından daha çok, yatırımların etkili olduğunu savundu. İçdaş’ın 1999’da İş Bankası’ndan satın aldığı Biga Fabrikası’na o tarihten bu yana 2 milyar
dolar civarında yatırım yaptığını belirten Engin, şöyle konuştu: "2010 yılı sonunda Biga’daki yatırımlarımızın tutarı yaklaşık 5 milyar doları bulacak. Bugün Biga’daki tesislerimizde 5 bin 570 kişi çalışıyor, hedefimiz 2010 yılında bu sayıyı 11 binlere ulaştırmak. İçdaş yatırımlarla büyümeyi tercih eden bir grup, eğer bu işi satınalmalarla yapsaydık bugünden çok daha büyük olurduk. Ancak biz emin adımlarla büyümeyi tercih eden bir grubuz. Başarımızın kökeninde, 3 ortağın birbirlerine olan sevgi, saygısı, fedekarlarlıklar ve bunların alt kadrolara yansıması yatıyor."
Elektrikte ihalelere hazırlanıyorASLAN Ailesi’nin ortaklarını Galieria Alışveriş Merkezi’nin ya da Su Sesi Oteli’nin ortakları arasında görmek mümkün olsa da, aile sanayici olarak anılmayı tercih ediyor. Aslan Ailesi, tersanecilik, liman işletmeciliği, kara ve deniz taşımacılık, gemicilik, brokerlik, sigorta aracılık, dış ticaret, turizm, inşaat gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor. Ailenin son ilgi alanlarından biri de enerji. İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.’yi kurduklarını belirten Bülend Engin, bu alanda da büyüyeceklerini, elektrik dağıtım ihalerine girmeye hazırlandıklarını açıkladı.