Güncelleme Tarihi:
500 büyük sanayi kuruluşu listesine 27 Ankaralı firmanın adını yazdırmayı başardığını kaydeden Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, “Türkiye nüfusunun yüzde 7’sine ev sahipliği yapan Ankara, 2011 yılı itibariyle kişi başına 12 bin 259 dolar Gayri Safi Katma Değer üretmişti” diye konuştu.
7.9 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Ankara’nın sosyo-ekonomik yapısındaki temel belirleyiciliğin ülkenin yönetim merkezi olmasından kaynaklandığını belirten Bezci, şöyle konuştu: “Bu nedenle de kamu hizmetleri sektörü Ankara ekonomik hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Başkent’te çalışan nüfusun yüzde 72.7’si hizmetler sektöründe istihdam edilirken, yüzde 23.6’sı sanayi, yüzde 3.8’i tarım sektöründe istihdam edilmekte. 2013 yılı sonu itibariyle Ankara’nın ihracatı 7 milyar 981 milyon dolar, ithalatı da 10 milyar 691 milyon dolar oldu. 2014 yılı Ocak-Ağustos döneminde bu rakam 4 milyar 995 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Ankara’da öne çıkan sektörler değerlendirildiğinde, ihracatta; kimyevi maddeler, makine, maden ve metaller, çelik, taşıt araçları ve yan sanayi, elektrik-elektronik, savunma ve havacılık ön plana çıkmaktadır. Sanayide ise, makine ve ekipman imalatı, metal ürünleri, gıda ürünleri, mobilya imalatı ile ana metal sanayi ve kauçuk ve plastik ürünleri imalatı ağırlıklıdır.
Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında en yüksek payın sırasıyla Irak;, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’ne ait olduğu görülüyor. Ankara’dan gelişmiş ülkelere yapılan ihracat hammadde faslındayken, Irak, Azerbaycan, Cezayir gibi ülkelere makine ve aksamları, otomotiv yan sanayi ürünleri ihraç ediliyor. Ankara 2013 yılında 199 Serbest Bölge ve ülkeye ihracat yaptı.”
İKİNCİ BÜYÜK TAHIL AMBARI
Kent merkezi dışındaki alanlarda tarımla uğraşıldığını anlatan Salih Bezci, şunları anlattı: “Başkentin çevresinde büyük ölçüde kuru tarım yapılmaktadır. Ankara’nın sahip olduğu yaklaşık 2,5 milyon hektar karasal alanın yüzde 40’ı tarımsal üretim amacıyla kullanılmaktadır. Tarım alanlarının yüzde 95’inde hububat yani buğday ve arpa üretilmektedir. Ankara, Konya’dan sonra Türkiye’nin ikinci hububat ambarıdır. Polatlı, Haymana ve Bala en fazla hububat üretiminin yapıldığı ilçelerdir. Ayrıca, kuru soğan, marul ve kavun üretiminde Ankara Türkiye birincisi, havuç, vişne ve yeşil mercimek üretiminde ise ikinci durumdadır.”
REKABET GÜCÜMÜZ ÇOK YÜKSEK
Ankara’nın çok sayıda vergi avantajı bulunduğunu belirten Bezci, “Son 10 yıllık süreçte Başkentimiz her yıl önemli bir büyüme kaydetmiştir. Ticarette yeterlilik olmaz. Her zaman daha fazla ihracat yapabilmek için gayret içinde olmamız gerekiyor. Bu pencereden bakınca Ankara’nın ihracatını yeterli görmek elbette mümkün değil. Ancak şu anki seyrin memnuniyet verici olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
140 bin işletmesi var
SAVUNMA ve güvenlik kurumlarının Ankara’da bulunmasının önemine dikkat çeken Salih Bezci, “Başkent’te yaklaşık 140 bin ticari işletmenin yanı sıra, yaklaşık 3 bin sanayi tesisi yer almaktadır. Özel sektörde en fazla işyeri metal eşya, makina ve techizat, gıda ve savunma sanayinde bulunmaktadır” dedi.
Birçok sektörde lider konumda
Ankara’nın sürdürülmekte olan bazı üretim faaliyetleri konuları itibariyle Türkiye’de tek olduğunu belirten Salih Bezci, şunları anlattı: “Örneğin; rulman ile seri halde dişli üretimi sadece ilimizde gerçekleştiriliyor. Bunun yanında ilaç hammaddesi olarak kullanılan morfin ile diyaliz makinesi üretimleri de yine sadece Ankara’da gerçekleştirilen üretim faaliyetleri.
Ankara değerlendirildiğinde öne çıkan bir diğer sektör de Türkiye’deki önemli hastane, araştırma merkezleri ve laboratuvarların gelişmesi ile paralel olarak gelişme gösteren sağlık sektörüdür. Ankara’nın termal kaynaklara sahip olması, turizm çeşitliliği açısından zengin bir il olması, hastanelerin altyapı ve donanımlarının yüksek kaliteli olması, fiyat avantajları, coğrafi konum gibi özellikler sağlık turizminin öne çıkmasını sağlıyor. Ankara’da geniş bir alanda değişik sektörlerde firmalar ihracat gerçekleştirmektedir. Sadece Ankara Ticaret Odası üyelerinden bini aşkın firmanın ürünleri yurtdışına pazarlanmaktadır. OSTİM’de üretim yapan, makine sektörü başta olmak üzere, yedek parça imalatı yapan firmalar yurtdışına ihracat gerçekleştirmekte.”
İLK 500’DE 27 FİRMA
Ankara’da ihracat yapan sektörlerin arasında gıda sektörünün de öne çıktığını belirten Bezci, “Tekstil sektöründe ise son yıllarda kimsenin ummadığı kadar ciddi oranda tekstil üretimi ve ihracatı gerçekleştirilmektedir. Plastik sanayi yine ihracat yapan sektörlerin başında yer almaktadır. 27 Ankara firması İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin 500 büyük şirketi arasına adını yazdırmayı başarmıştır” dedi.