Güncelleme Tarihi:
Başesgioğlu, 2.7 milyona ulaşan işsizlerin sorununa çözüm amacıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bir talimat verdi. Başesgioğlu’nun talimatı üzerine İşsizlik Fonu’ndan yararlanma koşullarını kolaylaştıran bir yasa taslağı hazırlandı. Taslak, tasarıya dönüşmek için siyasi iradenin kararını bekliyor.
BABACAN’IN İNADI: Bütçede ve IMF’ye verilen niyet mektubunda hedef olarak öngörülen yüzde 6.5 oranındaki "Faiz dışı fazla" hesabını tutturmak isteyen Babacan için fonda biriken para önemli bir kalem oluşturuyor. IMF’in baskısını hergün üzerinde hisseden Babacan, faiz dışı fazla hesabını bozacak girişimlere sıcak bakmıyor. Ancak taslak hakkında görüşü sorulan Hazine Müsteşarlığı ve DPT, konuya olumlu yaklaşıyor. İşkur Genel Müdürlüğü, bu konuda bir sorun yaşanmaması için Hazine ve DPT’den gelen uyarıları dikkate alarak, taslakta değişiklikler yaptı.
ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN: Başesgioğlu, işsizlik istatistikleri açıklandığında, "Türkiyenin en büyük sorunu işsizlik. Fonda biriken bu parayı işsizler için şimdi değilse ne zaman kullanacağız" diye sordu. Başesgioğlu, Hazine’nin, işsizleri meslek sahibi yapmak amacıyla bu fondan para kullanılmasına olumlu yaklaştığını da bildirdi. Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Vekili Namık Ata, 4 yıllık uygulamanın, İşsizlik Fonu’nun kullanımına ilişkin yasanın, katı kurallar içerdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Ata, hakediş kurallarının ağır olduğunu bildirdi. Ata, "Ayda ortalama 95 bin kişiye ödeme yapılıyor. Yapılan hesaplar, daha fazla kişinin bu fondan yararlanabileceğini gösteriyor" dedi.
TASLAKTA NELER VAR: Ata’nın verdiği bilgiye göre, yasa taslağı bazı temel konularda değişiklik içeriyor. Taslak, fondan yararlanmak için ödenmesi gereken prim gün sayısının düşürülmesini öngörüyor. Buna göre son 3 yılda 600 gün olan prim ödeme koşulu 450 güne inecek. İşsizlere son 4 ayda aldığı aylığın yüzde 50’si olarak ödenen işsizlik parası oranı yüzde 60 ya da 70’e yükseltilecek.
Yararlanmak kolay olsun eğitime de harcanabilsin
MEVCUT uygulamaya göre, işsizlik aylığı, asgari ücretin netini aşamıyor. Bu sınır, asgari ücretin netinin yüzde 150’sine kadar yükseltilebilecek. Yasa, son 1 yılda 4 ay kesintisiz çalışanların, işsizlik fonundan para almasına olanak sağlıyor. Bu hakediş koşulu da "Son 1 yılda 4 ay çalışmış olma" şeklinde değiştirilecek. Hazine’den aktarılan devlet payı, belli oranda fondan yararlanan işsizlerin eğitimine harcanıyor. Ancak fondan yararlanma hakkı olmayan işsizlere, mesleki eğitim verilemiyor. Yeni düzenlemede, bütün işsizlerin eğitim hakkından yararlanmalarına olanak sağlanıyor. Böylece çok daha fazla insanı, meslek sahibi yapma olanağı yaratılıyor.