Güncelleme Tarihi:
Kanuna göre, ormanlar petrol arama ve işletmesine açılırken, yabancı şirketlerin hareket alanları genişletildi. Milli parklar, önergeyle petrol aranacak yerler arasından çıkarıldı. 2007 yılında TBMM’de kabul edilen Türk Petrol Kanunu’nu, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ulusal çıkarlara uygun olmadığı ve yabancılara tanınan haklar açısından Anayasaya aykırı düştüğü gerekçesiyle geri göndermişti. Meclis komisyonunda rafa kaldırılan eski tasarıdaki bazı düzenlemeler elenirken, büyük bölümü yenisine aktarıldı.
HARİTA DEĞİŞTİ
Yasayla, geçmişte 18 petrol bölgesine ayrılan Türkiye arazisi, kara ve deniz olmak üzere iki petrol bölgesine dönüştürüldü. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, petrol işlemleri için “araştırma izni, arama ruhsatı veya işletme ruhsatı” olarak üç disiplinde izin verecek. Araştırma sonucu elde edilen bilgiler 8 yıl gizli tutacak. Arama ruhsatı karada 4 yıl, denizde 6 yıl olan süreleri karada 5 yıla, denizde 8 yıla çıktı. Bu süredeler de uzatmalarla karada 9, karasuları içi denizlerde 14 yıla kadar uzayabilecek. Petrol keşfinin ticari değerlendirmesi için 2 yıl ek süre verilecek.
40 YIL İŞLETME
İşletme ruhsatı 20 yıl için verilecek, 10’ar yılı geçmemek üzere iki defa uzatılabilecek. Başvuru sahibi, ruhsat başvurusunda iş programı için gerekli yatırım tutarının yüzde 2’si kadar teminat verecek. Denizlerde bu oran yüzde 1 olacak. Üzerinde işletme hakkı sona eren sahalar Bakan onayıyla müzayedeye çıkarılacak. Ancak talep etmesi halinde müzayede olmadan TPAO bu sahaları alabilecek.
İşletme ruhsatı sahibine talebi halinde boru hattı inşa izni verilecek. Üretim sahaları kısmen veya tamamen aynı arazide bulunan işletmeciler, petrol işlemlerini birleştirebilecek.
8’de 1’i devlete
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen yasayla Petrol arayıcı veya işletmecisi, ürettiği petrolün sekizde birini devlet hissesi olarak ödeyecek. Üretilen ham petrolde varilinden, doğalgazda metreküp üzerinden alınan devlet hissesi, geçmişte kuyu başı fiyatı hesaplanırken, şimdi ham petrolde piyasa fiyatı, doğalgazda toptan satış fiyatı esas alınacak.
Kerkük hattından 800 milyon dolar
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Irak politikasıyla ilgili eleştirilere karşı şunları söyledi: “Arkadaşlar, gizli kapaklı bir şey yok. Anlaşma ile ticari sözleşme ayrı şeyler. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin merkezi Irak hükümetiyle yaptığı anlaşmalar var, ticari sözleşmeler var. Biz Irak’ın petrol yönetiminin, doğalgaz yönetiminin doğru olmadığına inanıyoruz. Bırakın Maliki’nin şu anda mezheplerle alakalı konusunu, kendi fanatikliğini yaptığı mezhebiyle alakalı dahi kendi grubunu yönetemediğini görüyoruz. 1.5 milyon varillik günlük kapasitesi olan Kerkük-Yumurtalık hattı tam kapasiteyle çalıştığında 800 milyon dolar civarında bir gelire sahip olacak.”