Güncelleme Tarihi:
KÜRESEL krizin etkilerinin devam ettiği dönemde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) 18 aydan sonra ilk halka arz gerçekleştirildi. Ran Lojistik’in dün saat 11’de başlayan halka arzına, ilk 49 saniyede 9 milyon 152 bin TL’lik talep geldi. Yani henüz 1 dakika dolmadan halka arz büyüklüğünün tamamı kadar talep oluştu. Böylece 2.86 TL’den halka arza çıkan Ran Lojistik hisselerinde tavan fiyat 3.16 TL’ye yükseldi. İlk gün oluşan talebin toplamı ise 21 milyon TL’yi buldu. Böylece ilk gün arz büyüklüğünün 2.3 katı taleple karşılaşılan Ran Lojistik, halka arza konu olan 3.2 milyon TL nominal değerli hisselerinin yüzde 87.5’i yatırımcısı ile buluştu.
Yatırımcı halka arzı özlemiş
Ran Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ramiz Benli, halka arza gelen yoğun ilgiye yönelik şunları söyledi: “Uzun süredir halka arz yok ve borsa yatırımcısı halka arzı özlemişti. İlgi olacağını ve birkaç katı talep göreceğimizi bekliyorduk. Borsa yatırımcısı, Ran Lojistik hisselerine beklediğimiz gibi ilgi gösterdi, çok mutluyuz. 18 ay sonra borsa yatırımcısını İMKB ile yeniden buluşturan, Ran Lojistik’e gösterilen ilgi için tüm yatırımcılara teşekkür ediyoruz. Onların bu ilgisi, ne kadar doğru bir karar verdiğimizi de gösterdi. Bizde, yatırımcılarımızı mutlu etmek için elimizden geleni yapacağız. Yatırımcının bize gösterdiği ilgiyi en iyi şekilde cevap vereceğiz.”
11 milyon dolarlık yatırım
Benli, Ran Lojistik’in yatırımların ardından temettü veren bir şirket olacağına değinerek şunları söyledi: “Mart ayında, ağustos ayı gibi bu halka arzı gerçekleştireceğimizi öngörmüştük. Ancak ekim ayına kısmet oldu. Böyle bir dönemde gelen talep bizi çok memnun etti. Halka arzdan elde edilecek 10 milyon TL civarında oluşacak gelir depo ve antrepo yatırımlarına yönlendireceğiz. Yatırım tutarı 11 milyon dolar civarında olacak. Bu yatırımın kendini 4-5 yılda amorti etmesini bekliyoruz. Biz buradan yüksek kârlılık elde ederek yatırımcılarla paylaşmak istiyoruz. Depo antrepo yatırımlarının kâr marjı yüzde 50’ler civarında.”
GMYO’ya dönüştürebiliriz
Önümüzdeki döneme ilişkin planları konusunda bilgi veren Ramiz Benli, sözlerine şöyle devam etti: Önümüzdeki dönemde Almanlar’dan 2007 yılında satın aldığımız yüzde 99’u Ran Lojistik e ait olan DTC Taşımacılık ve Ticaret ve Limited şirketini, içinde depo ve antrepoların olduğu bir gayrimenkul yatırım ortaklığı dönüştürmeyi planlıyoruz.”
Yüzde 25.2’si küçük yatırımcıya
HALKA arz öncesi Ran Lojistik’in yüzde 83’üne sahip olan Ramiz Benli’nin payı arz sonrası yüzde 62.09 olacak. Yüzde 25.2’si küçük yatırımcıya ait olacak şirkette, Uğur Özer’in payı yüzde 10’dan yüzde 7.48’e gerilerken, LTK Gümrük Müşavirliği’nin payı ise yüzde 2’den yüzde 1.50’ye düşecek. Bunun dışında arz sonrası yüzde payları yüzde 0.75 paya sahip olacak ortaklar ise şöyle: “Gülhun Gülfem Benli, Haluk Benli, Hakan Kavruk, Necmi Geçmez, Yüksel Taşkoparan.”
2009 ciro hedefi 32-35 milyon TL
Ran Lojistik, 1990 yılında lojistik sektöründe forwarder (yükleyici ile taşıyıcı arasındaki kurum) olarak uluslararası karayolu taşımacılığı ile faaliyete başladı.
Şirket iki yıl sonra kamyon ve araç yatırımları gerçekleştirdi.
Entegre bir lojistik hizmeti sağlayabilmek için 1995 yılında Samandıra’daki tesislere geçti ve depolama alanında faaliyet gösterebilmek amacıyla, Almanya’da bulunan Deutsche Transport Compagnie (DTC) ile işbirliğine gitti.
2006’da üç merkezde toplam 21 bin 300 metrekare kullanım alanında, toplamda 41 bin metrekare kiralanabilir alan antrepo ve depo olarak müşterilerin hizmet vermeye başladı.
Şirket 2007 yılında ise DTC Taşımacılık ve Ticareti satın aldı.
2008 yılında 39 milyon TL’lik ciroya ulaşan şirket bu yıl 32-35 milyon TL’lik ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Şirket, ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere Geodis, Gebrüder Weiss ve DTC gibi lojistik gruplarının da aralarında bulunduğu 20’den fazla ülkedeki acenteleri ve 178 çalışanıyla Arçelik, Siemens, Arçelik-LG, Nokia, Valliant, Turkcell, Evyap, Paşabahçe başta birçok müşteriye hizmet veriyor.
Bu halka arz durgunluktan çıktığımızın işareti
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bir yılı geçen bir aranın ardından ilk halka arzın gerçekleşmesini “Ekonomik durgunluktan çıktığımıza ilişkin güzel bir işaret” olarak yorumladı. Akgiray, SPK ile fonksiyonel muadili olan ABD’nin Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu’nun (SEC) birlikte düzenlediği “Çalkantılı Dönemlerde Piyasayı Koruma: Menkul Kıymet Düzenleyici Kuruluşlarının Gözetim, İnceleme ve Denetimi” başlıklı uluslararası eğitim programında da şöyle konuştu: “Hem gözetim hem de denetim ve izleme alanlarında çok daha dikkatli olunmaya başlandı. Özellikle düzenlemelerin ana hedeflerine geri dönülmesi gerekli. Bu hedefler de fiyat istikrarı, mali sistemin istikrarı ve sistemik risklerin önlenmesi ile küçük yatırımcıların piyasada güveninin korunmasıdır. Sistemik risklerin yönetimi, uluslararası işbirliğine, eş güdüme ve hızlı hareket edebilmeye dayalı.”
Orta yol bulunmalı
SEC Direktörü Yardımcısı Robert Fisher de, özel sektör ile düzenleyicilerin çıkarlarının aslında bire bir örtüştüğünü savunarak, şunları söyledi: “Özel sektörde mali piyasalarda çalışan kişiler, ‘düzenleyiciler bizi biraz rahat bıraksın, daha genç bir piyasayız’ gibi şeyler söyleyebiliyor. Ama size böyle bir rahatlık sağlayamazlar. Sonuçta itibarınız büyüdükçe paranız büyüyecektir. O nedenle de, para ne ister, neden korkar, hepsini dikkate almanız gerekiyor. Piyasalarda hiç düzenleme olmaması ve aşırı düzenleme arasında orta yolun bulunması gerekiyor. Ortadaki koridorda sektörle birlikte maliyet etkin yatırım koruma yöntemlerinin geliştirilmesi yer alıyor. Bugün özel sektör ve düzenleyiciler fikir alışverişinde bulunmalı ki bu orta yolu bulsunlar.”