Güncelleme Tarihi:
Tarım sektörünün kendileri için her zaman öncelikli sektör olduğunu belirten Pişmaf, “Bugüne kadarki trendin devam etmesi halinde 2022 yılsonunda kredi rakamının 200 milyar TL’ye ulaşacağını öngörüyoruz. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için gereken kaynağı sağlamaya hazırız” şeklinde konuştu.
TAKİPTEKİ KREDİ MİKTARI AZALDI
Tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi miktarının ve üretici sayısının sürekli olarak azaldığını ifade eden Pişmaf, “2022 yılında takipteki tarım kredilerimiz yüzde 18; takip hesaplarında izlenen üretici sayımız ise yüzde 11 düştü. Son iki yılda tarım kredilerinden kaynaklanan takipteki kredi (TOA ya da NPL) oranımız yüzde 1.57’den yüzde 0.50’ye kadar geriledi. Bu yönüyle Bankamızın tarım kredileri sektördeki kredilerden önemli ölçüde ayrışmaktadır” dedi.
Piyasa koşullarına bağlı olarak tarım kredilerine uygulanan faiz oranlarının da güncellendiğini belirten Ferhat Pişmaf, “Bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin yüzde 87’si, diğer bir deyişle yaklaşık 152 milyar TL kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği uyguladığı kredilerden oluşmaktadır. Bu kredilere uygulanan faizin ortalama yüzde 70’i devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda küçük ölçekli üreticilerimizin yararlandığı geleneksel bitkisel üretim konusunda 100 bin TL’ye kadar; geleneksel hayvansal üretimde 200 bin TL’ye kadar olan kredilerde ise faizin tamamı Devlet tarafından karşılanmaktadır. Bugün itibariyle faizi tamamen Devlet tarafından karşılanan tarım kredisi tutarı 43 milyar TL düzeyindedir” dedi. Pandemi ve devam eden süreçte üretime ara vermeyen çiftçilere teşekkür eden Pişmaf, önümüzdeki dönemde de uygun kredi ve yeni uygulamalarla tarıma desteği sürdüreceklerini ekledi.