Güncelleme Tarihi:
Kaplan, kredi faiz destek programlarıyla yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini de belirtti.
12 bin girişimci yetişti
İstihdamın yüzde 78’inin, ihracatın yüzde 59.8’inin KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Mustafa Kaplan, Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı kapsamında iki aşamalı olarak 1 milyon liraya kadar destek verildiğini ve 5-6 ay içinde alınan 786 başvurudan 441’inin kabul edildiğini söyledi. Kaplan, girişimcilik destek programı ile girişimciliği geliştirme konusunda seferberlik ilan ettiklerini ve 2010 yılında 12 bin girişimci yetiştirdiklerini anlattı. Kaplan, tüm sivil toplum kuruluşlarına daha rekabetçi ve girişimci KOBİ’ler oluşturulması için işbirliği çağrısında bulundu.
Sorunun adı mesleksizlik
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, KOBİ’lerin her ekonominin bel kemiğini oluşturduğunu ve refahın tabana yayılmasında en önemli araç olduğunu belirterek, KOBİ’lerin sorunlarının çözümünde eğitimin önemine işaret etti. Yalçıntaş, “Eğitime, özellikle mesleki eğitime daha fazla ağırlık vermemiz lazım ve bunu yaparken, özel sektörü, devleti ve üniversiteyi biraraya getirmeliyiz. Türkiye’deki istihdam sorununun adı işsizlik değil, mesleksizliktir” diye konuştu.
KOBİ’ler değişimin parçası
TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez ise, yüksek teknolojiyle üretip satan, cari açığın sıkıntı yaratmadığı bir ekonominin hedeflendiğini, KOBİ’lerin de bu değişimin bir parçası olmayı hedeflediğini belirterek, Böylesine büyük bir değişim, kendisi de değişen KOBİ’leri gerekli kılar” dedi.