162 şirket ‘Yaklaşım’da

Güncelleme Tarihi:

162 şirket ‘Yaklaşım’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2002 01:51

Bankalar Birliği, ‘‘Finansal Yeniden Yapılandırma Programı’’nın eylül ayı raporunu açıkladı. Buna göre, ‘‘İstanbul Yaklaşımı’’ çerçevesinde Finansal Yeniden Yapılandırma Programı'na alınan şirket sayısı 162'ye ulaştı. Bunların 126'sını büyükler, 36'sını küçük şirketler oluşturuyor.

İSTANBUL Yaklaşımı olarak bilinen Finansal Yeniden Yapılandırma Programı kapsamına başlangıcından itibaren alınan toplam firma sayısı, eylül ayında 162'ye çıktı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Finansal Yeniden Yapılandırma Programı Eylül 2002 raporunu açıkladı. Uygulanmaya başladığı bu yıl temmuz ayından itibaren program kapsamına alınan toplam 162 firmadan, 126'sı büyük ölçekli firma, 36'sı ise küçük ölçekli firma özelliğini taşıyor.

Bugüne kadar finansal yeniden yapılandırma programı kapsamına alınan firmaların coğrafi dağılımı göz önüne alındığında ise Marmara Bölgesi 85 firma ile birinci sırada yer aldı.

Program kapsamına alınan firmaların sektörel dağılımı göz önüne alındığında 22 firma ile gıda ve hayvansal ürünler birinci sırada yer alırken, bu sektörü 21 firma ile tekstil ve tekstil ürünleri, 12 firmaile diğer imalat ve yöneticilik faaliyetleri, 10'ar firma ile taşımacılık, depolama ve haberleşme ile metal ürünleri ve işlenmiş metal sektörü izledi.

Finansal Yeniden Yapılandırma kapsamına alınan firmalarda 31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla, toplam 19 bin 483 kişi istihdam edilirken, toplam ihracat hacmi 419 milyon dolar olarak belirlendi.

Aynı dönemde büyük ölçekli firmaların toplam ihracat hacmi 357 milyon dolar, küçük ölçekli firmaların ihracat hacmi 62 milyon dolar olarak belirlendi. Finansal Yeniden Yapılandırma kapsamına alınıp anlaşması bağıtlanan firma sayısı toplamı 22'ye ulaşırken, bunun 10'u büyük ölçekli firma, 12'si küçük ölçekli firma kapsamında bulunuyor.

31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla program kapsamına alınan büyük ölçekli firmalarda 14 bin 668 kişi, küçük ölçekli firmalarda 4 bin 815kişi çalışıyordu.

Aynı dönemde büyük ölçekli firmaların toplam ihracat hacmi 357 milyon dolar, küçük ölçekli firmaların ihracat hacmi 62 milyon dolar olarak belirlendi.

Program kapsamında yapılandırılan borç tutarı 289.9 milyon dolaraulaşırken, bunun 80.7 milyon doları büyük ölçekli firma, 209.2 milyon doları ise küçük ölçekli firma özelliğini taşıyor.

Finansal Yeniden Yapılandırma Programı kapsamına alınan firma sayısı, Eylül ayında bir önceki aya göre, yüzde 29.2 oranında azalarak 48'den 34'e indi. Bunun (4 grup) 27'si büyük ölçekli firma, 7'si ise küçük ölçekli firma özelliğini taşıyor. Eylül ayında 10 adet en fazla tekstil ve tekstil ürünlerinde faaliyet gösteren firma finansal yeniden yapılandırma programı kapsamına alınırken, bunu 6 adet ile taşımacılık, depolama ve haberleşme ile 4'er adet ile turizm ve eğlence ile perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren firma takip etti. Geçen ay, tamamı küçük ölçekli firma olmak üzere program kapsamına alınıp anlaşması bağıtlanan firma sayısı bir, yapılandırılan borç tutarı 21.6 milyon dolar olarak belirlendi.

Ünal Tarım da Pamukbank'la anlaştı

ÜNAL Tarım Ürünleri İhracat ve Sanayi A.Ş., Pamukbank ile kredi borcu sorununu çözüme bağladı. Ünal Tarım'dan Borsa'ya gönderilen açıklamaya göre, Pamukbank'ın Fon'a devrinden sonra oluşan gelişmelerle devam eden görüşmeler, anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmaya göre, Ünal Tarım Ürünleri İhracat ve Sanayi A.Ş. ile şirketin büyük ortağı Ünal Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Ünal, kendi mülkiyetinde olan 3.3 milyon dolar ekspertiz değeri biçilen gayrimenkulünün satışını gerçekleştirdi. Bu tutar Ünal Tarım'ın borcundan mahsup edilecek. Pamukbank'a olan bakiye 1 milyon 670 bin dolar ise 10 Aralık 2004 tarihine kadar sürecek bir ödeme takvimine bağlandı. Anlaşma neticesinde şirket, toplam nakit banka kredilerinin yüzde 31'ini kapattı. Yüzde 15,6'sı ise 2 yıllık uygun bir vadeye göre ödenecek. Böylece Ünal Tarım'ın toplam kredi borcunun yüzde 46,6'sını oluşturan Pamukbank ile tüm kredi ilişkisinin çözüme kavuştuğu, şirketin Pamukbank dışında Fon'a devredilen bankalarla hiçbir şekilde kredi ilişkisinin bulunmadığı duyuruldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!