Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2002 01:48
Bakanlar Kurulu dün Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yasa tasarısını görüştü. Maliye Bakanı Sümer Oral, 16 dolaylı verginin ÖTV adı altında yeniden düzenleneceğini açıkladı. Oral, ÖTV'nin temmuzda yürürlüğe girmesini planladıklarını söyledi.
Vergi alanında köklü değişikliklere gitmeye hazırlanan Hükümet, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) için dün start verdi. Maliye Bakanı Sümer Oral'ın Başbakanlığa sunduğu, 16 dolaylı vergide düzenleme öngören (ÖTV)'ye ilişkin yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Maliye Bakanı Oral, yürürlük tarihinin bu yılın Temmuz ayı olabileceği sinyalini verirken, hükümet sözcüsü Yılmaz Karakoyunlu, mevcut vergi yükünde hiçbir değişiklik olmayacağını açıkladı.
Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında 50 dakika süren Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısı ağırlıklı olarak ÖTV'ye ayrıldı. Maliye Bakanı, 18 Ocak'ta IMF'ye sunulan Niyet Mektubuna göre, bu ay içinde tasarının TBMM'ye sunulması taahhüdünde bulunulduğunu hatırlatarak, ÖTV hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
ÖTV'nin, vergi sisteminde değişikliğe neden olacağını, ancak mevcut vergi yükünde hiçbir değişikliğin yaşanmayacağını belirten Oral, 16 dolaylı verginin ÖTV adı altında yeniden düzenleneceğini söyledi. Buna göre, yeni düzenleme ile KDV'de yüzde 26 ve 40'lık tarifeler uygulamadan kalkarken, otomobilden yüzde 18 KDV'nin yanısıra, motor silindir hacimlerine göre yüzde 20 ile 40 arasında değişen oranlarda ÖTV alınacak. Buzdolabı, TV gibi ürünler de yüzde 7 ÖTV'ye tabi tutulacak.
YÜK DEĞİŞMEYECEK
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yılmaz Karakoyunlu da, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ÖTV'yi anlatırken şöyle konuştu: ‘‘Mevcut vergi yükünde hiçbir değişiklik meydana getirmiyor. Ne bir vergi kaybımız sözkonusu, ne de yeni bir vergi ihdası sözkonusu. Herhangi bir ilave yük getirmemektedir. Herhangi bir şekilde vergi kaybına da sebebiyet vermemektedir.’’
Karakoyunlu, mevcut beş kademeli KDV'nin son iki kademesinin de ÖTV kapsamına alınacağını belirtti.
Karakoyunlu ayrıca, bu vergi tasarısıyla 57 katrilyonluk vergi tahmininin yaklaşık yüzde 22'sine eşdeğer olan 14 katrilyonluk vergi hacmi üzerinde düzenlemeler öngörüldüğünü bildirdi.
Maliye Bakanı Sümer Oral ise, Başbakanlıktan ayrılırken, bir gazetecinin, ‘‘Düzenleme 1 Ocak 2003'te mi yürürlüğe girecek’’ sorusuna, ‘‘Ona kalmayabilir’’ karşılığını verdi. İmzaya açılan tasarıya henüz tarih konulmadığını belirten Oral, ‘‘Temmuz 2002'den geçerli olacak şekilde düşünüyoruz’’ dedi.
Kitapta KDV indirimi istendi
Bakanlar Kurulu toplantısında, üç bakan, ilgili oldukları konularda KDV indirimine gidilmesi talebinde bulundu. Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, korsan yayınlarının fazlalaştığına dikkat çekerek, kitapta KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini istedi. Devlet Bakanı Hasan Gemici, sütte, Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise ilaçta KDV indirimi isteyince, Maliye Bakanı, bu düzenlemenin içine bu taleplerin sokulmaması gerektiğini belirterek, ‘‘Oranlarda değişiklik yapamayız’’ dedi.