Güncelleme Tarihi:
ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı bugün (12.12.2012) saat 12.12’de, yatırım maliyeti yaklaşık 16 milyar TL olan 112 tesisi toplu açılış ile hizmete sunacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile baraj, içme suyu, sulama, taşkın koruma tesisleri, ormanlar, meteorolojik gözlem istasyonları, tabiat koruma çalışmalarını içeren 112 tesis açılacak. 112 tesis ile 15 milyar 952 milyon TL’lik yatırım hizmete alınacak. Bu tesislerin hizmete alınması ile yaklaşık 2 milyon 345 bin dekar arazi sulanacak. Yıllık yaklaşık 8.4 milyar kilowattsaat elektrik üretilecek, 614 milyon metreküp içme suyu sağlanacak.
BOYABAT BARAJI
Su Kullanım Hakkı Sözleşmesi çerçevesinde Doğan, Doğuş ve Unit Gruplarının ortaklığında özel sektörün inşa ettiği ve 1 milyar 258 milyon TL’ye mal olan Sinop Boyabat Barajı ve HES’in başını çektiği 26 adet özel sektör HES yatırımı da işletmeye alınacak. Tam kapasite ile çalışacak Boyabat Barajı ve HES projesi, 513 MW kurulu güç ile Türkiye’de en büyük özel sektör santrallerinden biri olacak. Proje kapsamında üretilecek olan yıllık yaklaşık 1.5 milyar kWh elektriğin, Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığının azaltılmasında önemli rol oynaması bekleniyor.
5 milyara 16 baraj
Açılışı yapılacak olan Artvin Deriner Barajı ise 2.5 milyar TL’ye mal oldu. Yıllık 2 milyar 118 milyon kilowattsaat elektrik üretecek olan Deriner Barajı’nı, 530 milyon TL’ye mal olan Yozgat Süreyyabey Barajı izleyecek. Bunların yanı sıra, aralarında Trabzon Atasu, Bolu Köprübaşı Barajı, Bayburt Demirözü Barajı, Konya Bağbaşı Barajı ile Konya Mavi Tünel Projesi’nin de bulunduğunu toplam 16 baraj işletmeye alınacak. 16 baraj ile 5 milyar 85 milyon TL’lik yatırım hayata geçirilmiş olacak. İçme suyu tesislerinde ilk sırayı İstanbul alacak. Aralarında Melen’in de bulunduğu tesislerin açılışı ile İstanbul’da 3 milyon nüfusun içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Söz konusu tesislerin işletmeye alınması ile İstanbul’a yıllık 268 milyon metreküp içme suyu sağlanacak.