Güncelleme Tarihi:
ZEYTİNBURNU’nda yükselen ve şehrin silüetini bozan ‘OnaltıDokuz’ isimli kulelere mahkemeden yıkım kararı çıktı. Başbakan Erdoğan’ın kulelere karşı tepkisini dile getirerek, “Sahibiyle konuştum. (Mesut Toprak) Tıraşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum” açıklamasının ardından harekete geçen İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nden kuleler için nihai kararını verdi.
Mahkemenin yıkım kararına karşılık proje yetkilileri, “Karar yıkımla değil imar planlarıyla ilgili. Temyize gideceğiz” açıklamasını yaptı.Geçtiğimiz ay partisin İstanbul milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda biraraya gelen Erdoğan özellikle İstanbul’daki yüksek binalara tepkisini dile getirerek, günlerce tartışılan şu açıklamayı yapmıştı: “Benim her yapılandan haberim olması mümkün değil. Bir bakıyorum bina yükselmiş. Benim gözüm kulağım olun, belediye başkanlarını ve beni uyarın. Zeytinburnu’nda tartışma konusu olan o binaların sahibiyle konuştum. Traşlayın dedim, özellikle rica ettim. Çok da yakından tanıdığım biri. Yapacaklarını beklerken, hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum.”
Yıkım değil, imar iptali
OnaltıDokuz projesini yapan Astay Gayrimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm A.Ş.’den, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin kararına ilişkin yapılan açıklamada, “Söz konusu mahkeme kararı imar planlarına karşı açılmış bir davanın sonucudur. Dolayısıyla verilen bu karar imar plan kararlarının iptali yönündedir. Yargılama süreci henüz tamamlanmamış ve kararda kesinleşmemiştir” denildi. Astay Gayrimenkul’ün sahibi ve Başbakan Erdoğan’ın ‘5 yıldır küsüm’ dediği işadamı Mesut Toprak ise ortada kazanılmış hak olduğunu, idari mahkeme kararının da binaların yıkılacağı anlamını taşımadığını belirtti. Toprak hukuki sürece göre hareket edeceklerini belirterek, “Her türlü karara saygı gösteririz. Ama ortada bir yıkım kararı yok” diye konuştu.
Gerekçe, mevzuata aykırı ruhsat ve olumsuz siluet
ONALTIDOKUZ kulelelirinin Başbakan Erdoğan’ın açıklamasıyla gündeme gelmesi sonrası harekete geçen İstanbul 4. Bölge Mahkemesi, dün akşam saatlerinde yıkım kararını verdi. Gökdelenler için Pendik’te oturan bir kişi İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’nde yapı ruhsatı ile bu ruhsatın dayanağı olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planının, bodrum katlarının emsale dava edilmemesi ve 2.5 emsalin çevre yapılaşma şartlarının çok üstünde olması ile verilen inşaat ruhsatının İstanbul şehrinin siluetini bozduğu iddiasıyla dava açmıştı.
Zeytinburnu’ndaki 16/9 kulelerinin ruhsatının iptali ve yıkılması talebiyle bir yıl önce açılan ve İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davaya sunulan bilirkişi raporunda şu açıklama yer alıyordu: “Koruma Bölge Kurulu”ndan olumlu görüş alınmadan planın onaylanarak, açıkça mevzuata aykırı olarak ruhsat verildiğinin, İstanbul Kenti dünya Mirası Alanları üzerinde oluşturduğu olumsuz siluet etkisi yönüyle kamu yararı taşımadığını.”
Bodrum ilave kat oldu
BİLİRKİŞİ raporunda kuleleri ilişkin şu ayrıntılar yer alıyordu:
· Mahkemece iptal edilen 1.0 emsalli plandan sonra planlamak ilkelerine aykırı olarak ve somut gerekçeler olmadan 2,5 emsalli bir plana onay
verildi. Bodrum katların emsale dâhil edilmememsiyle planla belirlenen emsal ilave kata dönüştü.
· İki bloğun rezidans olarak inşa edildiği, üçüncü bloğun ise otel olarak inşa edildiğinin ifade edildiği, her ne kadar rezidans denilse de konut amaçlı olarak kullanılacağından dolayı içinde yaşayacak nüfusun ihtiyaç duyacağı ilave donatılar sağlanmadı.
· 1/100.000 ölçekli ÇDP ve ara ölçekli bir plan bulunmuyor. Bu yüzden geniş bir inisiyatif ve karar verme alanı dava konusu parsel lehine oluştu.
· Planlarda olması gereken bütünlük ve kapsamlılık yönüyle planlama esaslarıyla örtüşmüyor.
Şimdi ne olacak
Zeytinburnu’ndaki kuleleri inşaa eden şirketin İstanbul 4. İdare Mahkesinin aldığı proje ve binaların ruhsatı için ruhsat iptali yönünde verilen karara itiraz hakkı bulunuyor. Eğer kuleleri inşa eden şirket temyize gitmesi durumunda Danıştay İdare mahkemesi tarafından verilen kararı onaylarsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mahkemenin uygun görmediği planları yasaya uygun hale getirerek uygulamak zorunda. Bu durumda gökdelenleri İBB tamamen yıkabilir. Bu durumda projeyi gerçekleştiren şirket İBB’ye yapı ruhsatını verdiği gerekçesiyle tazminat davası açabilir.