16.5 milyon ton meyve ürettik suyunu kişi başı 11 litre içtik

Güncelleme Tarihi:

16.5 milyon ton meyve ürettik suyunu kişi başı 11 litre içtik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2010 00:00

Türkiye’de meyve üretimi artarken, meyve suyu sektörü de dünyada önemli bir noktaya geldi.

Haberin Devamı

2009 yılında 16.5 milyon ton meyve üretimi yapıldığını açıklayan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç, “Kişi başı meyve suyu tüketimi 11 litreyi aştı. Meyve suyu sektörü 1960’lı yılların başında üretime 4-5 firmayla başladı. Şimdi sektörde 40 civarında faaliyet gösteren şirket var. Meyve suyu sektörü hızla büyüyor” diye konuştu.
80 bin ton üretim
MEYED, Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen “GAP Bölgesi Girişimi” panelinde sektör hakkında bilgi veren Güç, şu değerlendirmeyi yaptı: “1970’li yıllarda 6 ton olan ürün ihracatı şu anda 80 bin tona ulaştı. 1960’lı yıllarda basit şişelemeyle başladığımız sektörde 1990’lı yıllardan sonra iftiharla söyleyebilirizki, dünyada gelişen teknolojinin en ilerilerini, en güvenilir olanlarını yaygın olarak kullanan bir sektör haline geldik.”
İhracat 130 milyon dolar
Türkiye’nin toplam 24 milyon hektar tarım arazisi olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, şöyle konuştu: “Bunun yaklaşık 3 milyon hektar alanında meyvecilik yapılıyor. 12 milyon tonlardan bugün Türkiye’nin meyve üretimi 16.5 milyon tona yaklaşmış durumda ve bu yılki toplam meyve ihracatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Meyve piyasasına da baktığımızda bugün 16 milyon ton meyvemizin yaklaşık 800 bin tonu meyve suyu olarak değerlendirilmekte. Tarımsal ihracatımızla, meyve suyu ihracatımızla 130 milyon doları aşmış bulunuyoruz.”
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan,  Şanlıurfa’da meyve üreticiliğini yaygınlaştırmak için çalışmalarının devam ettiğini, bu kapsamda kent genelinde bu yıl 1 milyon meyve fidesi dikildiğini ve bu rakamı 2011’de 5 milyon olarak hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Siz yeter ki ekin biz alırız

GAP bölge-sindeki faaliyetleri yakından takip ettiklerini dile getiren Meyve Suyu Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç, “Türkiye meyve suyu üretmek için meyvesini dışarıdan alıyor. Elimizde bu kadar verimli alanlar varken neden başkasından alalım. Çiftçinin içi rahat olsun. İstediği kadar üretsin. Ne kadar olursa biz alacağız. Garantisini veriyoruz. Meyve üretimi biraz sabır gerektiren bir iş. Biz çiftçimizden tarlanızın hepsini bir anda meyve yapın demiyoruz. Parça parça başlayalım devamı gelecek” dedi.

Haberin Devamı

Meyve bulunamıyor

DİMES Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Ozan Diren, işleyecek meyve bulamadıklarını vurguladı. Diren, “Son zamanlarda tüm sektör İran’dan şeftali getirdi. Vişne konsantre olarak Polonya’dan geliyor. Türkiye’deki ürünlerin kalitesi de yeterli değil. Örneğin şeftaliyi Yunanistan’a satmaya kalktığınızda koyu renk kalıyor” diye konuştu. Aroma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Duruk ise, meyve suyu tüketimi ve ihracatının hızla arttığını, bu durumun meyve ihtiyacını ortaya çıkardığını vurguladı. Duruk, “Türkiye’nin her yerinden meyve alıyoruz. Belli bölgelerde üretimlerin belli boyutlara ulaşması ve oralarda işleme tesislerinin ortaya çıkması lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!