Meltem ÖZGENÇ / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2010 00:00
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, 2009’da faaliyete geçen Alo Gıda Hattı’na, bugüne kadar vatandaştan 37 bin şikayet geldiğini belirterek, “Şikayet edilen işletmelerin 3 bini para cezası alırken, 1500’ü kapatıldı. 500 işletme sahibi de savcılığa şikayet edildi ve hapis cezası aldı” dedi.
Gıda güvenliği ile ilgili olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Mirmah-mutoğulları, 2002 yılında 1500 olan gıda kontrolörü sayısını 5 bine, yılda yapılan 39 bin kontrolün de 300 bine çıkartıldığını ifade etti.
Hapse giden bile var
Vatandaş şikayetlerinin, denetimler açısından çok önemli olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, şunları söyledi: “Bu nedenle 14 Şubat 2009’da Alo Gıda Hattı’nı açtık. O günden beri tam 37 bin şikayet aldık. Hepsini tek tek değerlendirdik. Şikayet edilen işletmelerin üç bini para cezası alırken, 1500’ü kapatıldı. 500 işletme sahibi de savcılığa şikayet edildi ve hapis cezası aldı. Böylece vatandaşın da devlete güveni geldi. Alo Gıda Hattı ile vatandaşın şikayetini takip etmesini sağlıyoruz. Arkadaşlarımız arayan kişilere bir numara veriyorlar. Böylece vatandaş şikayeti hakkında ne yapılmış internet aracılığıyla görebiliyor. Buradaki asıl amaç deşifre etmek. İşletmeler her gelen müşteriden öcü gibi korkar oldular. ‘Şikayet edilebiliriz’ korkusuyla oto kontrol geliştiriyorlar.”
Risk haritası çıkarılıyor
Vatandaşlardan Alo Gıda Hattı’na gelen şikayetlerle risk haritası çıkardıklarını anlatan Mirmahmutoğulları, “Kontrollere o yönde ağırlık veriyoruz. Bu da kısıtlı imkanların daha verimli kullanılmasını sağlıyor” dedi. Müsteşar Mirmahmutoğulları, son zamanlarda gıdada bir çok işletmenin ürünlerini daha dolgun ve parlak göstermek için ete soya, hormon ve su enjekte ettiklerini belirterek, “Sahtekar her yerde sahtekar” dedi.
TGDF: Olumsuz örnekler azalıyor, memnun olduk
TÜRKİYE Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen gıda denetim sonuçlarının, bir önceki yıla göre ilerleme kaydedildiğini gösterdiğini belirterek, “2008 yılına oranla olumsuz örnek oranındaki azalma memnuniyet vericidir” dedi. Kopuz, merkezi planlama ile Avrupa Birliği (AB) kriterlerinde yapılan denetimlerin aynı zamanda AB sürecinin de bir parçası olduğunu, incelenen ürün sayısındaki artışa rağmen olumsuz örnek sayısındaki düşüşün, Türk gıda ve içecek sektörünün AB uyum sürecinin başarıyla devam ettiğini gösterdiğini kaydetti. Kopuz, şunları söyledi: “2009 yılı Gıda Denetim Programı sonuçları, olumsuz örnekleri ortaya koymasının yanında, bir önceki yıla göre olumsuz örnek sayısındaki azalmaya da işaret ediyor. 2009’da bu sayı artarak 22 bin 172’ye ulaştı. 2008 yılında yüzde 6.13 olan gıda denetimlerindeki olumsuz örnek oranı, geçtiğimiz yıl yüzde 5.28’e düştü. Görüldüğü üzere denetimi yapılan ürün sayısı artmasına rağmen, olumsuz örnek oranında düşüş var.”