Güncelleme Tarihi:
Bünyesinde 1850 kişi çalışan RodiMood için geçtiğimiz günlerde mahkemeye iflas erteleme başvurusu yapıldı. Bakırköy 3 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvurudan sonra tedbir kararı önceki gün çıktı. Tedbir kararı, Rodi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile RDS Tekstil Konfeksiyon Sanayi ve Dış Ticaret şirketlerini kapsadı. Mahkeme şirketlerin faaliyetlerinin denetimi için de kayyum atadı.
İLK DURUŞMA 16 NİSAN’DA
Mahkemenin şirket hakkındaki esas kararı ise önümüzdeki günlerde yapılacak yargılama sonrası verilecek. Dosya, iktisatçılardan oluşan bir bilirkişi heyetine teslim edildi. Dava ile ilgili ilk duruşma için ise 16 Nisan’a gün verildi. Mahkemenin yapacağı yargılama sonrası çıkması muhtemel iki karar bulunuyor. Bunlardan ilki, mahkeme ya, şirketin mali darboğazdan kurtarılabilineceği kararına varır ve şirket hakkında iflas erteleme kararı verir. Veya şirketin kurtarılamayacağı kanaatine varır ve şirketin iflasına karar verir. Bu durumda da şirketin varlıkları oluşacak iflas idaresine geçer.
KÜÇÜK BİR ATÖLYEDE KURULDU
RoodiMood’un temeli ise 35 yıl kadar önce İzmir’de küçük bir atölyede atıldı. Bitlisli Fetin Kazancı’nın kardeşleri ile kurduğu atölye zaman içinde gelişti ilk mağazalar 80’li yılların ortasında açıldı. Rodi Jeans markası ile kot üretiminde adından söz ettiren şirket 1996’da faaliyetlerini İstanbul’a taşıdı.
CİROSU 400 MİLYON TL
2008’de konsept değişikliğine giden şirket Rodi Mood ismi ile ürün ve mağazacılık alanında
TEKSTİLDE NELER OLUYOR |
Mali darboğaza giren şirketlerin ‘can simidi’ olarak görülen iflas erteleme, son aylarda birçok tekstil firmasının başvurduğu bir mekanizma oldu. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Çınar da geçtiğimiz Ağustos ayında, 2’si tekstil sektöründe faaliyet gösteren 4 şirketi için iflas erteleme talebinde bulunmuştu. İflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuran çocuk giyim markası Wenice Kids için ise geçtiğimiz eylül ayında iflas kararı verilmişti. Bir dönem bünyesinde 4 bin kadar kişi çalışan Hey Tekstil’in de iflası istenmişti. Yakın zaman önce iflas ertelemeye başvuran bir diğer isim ise İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi olmuştu. Tanrıverdi’nin 4 şirketi için geçtiğimiz 4 Şubat’ta mahkemece tedbir kararı verilmişti. |
100 MİLYON LİRALIK BORÇ
RodiMood Genel Müdürü Hakkı Kaya Ocakaçan konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “İçinden bulunduğumuz durum aşamayacağımız bir zorluk değil. Nakit akışında sorun yaşandı. İflas erteleme başvurusu da bu nedenle yapıldı. Bu süreci rahatlıkla aşabileceğimizi planlıyoruz. Piyasaya 100 milyon lira kadar borcumuz var. Ayrıca bir bankaya da bir miktar borcumuz var. Ancak tüm bu borçların şirket içinde karşılığı var. Ayrıca yerli-yabancı fonlarla da görüşüyoruz. 35 yılı geride bırakan bir şirketiz. Bugüne kadar yazılmış tek bir çekimiz yok. Verimsiz mağazaların kapatılması gündemde.”
GRANİSER’İ İNGİLİZLERE SATTI
RodiMood’un sahibi Kazancı Ailesi, tekstil sektöründeki faaliyetleri yanı sıra granit sektöründe Graniser ile faaliyet yürütüyordu. Graniser'in yüzde 75 hissesi, geçtiğimiz yıl Haziran ayında 75 milyon dolara İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satılmıştı. Graniser’in satışından elde edilen gelir ile Rodi Mood’a yatırım yapılacağı açıklanmıştı.