15 yıl önceki dev ihale dosyası raftan indi

Güncelleme Tarihi:

15 yıl önceki dev ihale dosyası raftan indi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2017 20:11

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2002’de ABD’den aldığı 30 milyon dolar değerindeki 10 helikopter 15 yıl sonra soruşturma konusu oldu. İkisinin düşüp, 5 polis memurunun şehit olması sonucunda son 10 yıldır hangarda atıl durumda olan helikopterlere ilişkin mülkiye ve polis başmüfettişleri rapor hazırladı. Raporda 40 emniyet personeli hakkında sözleşmeye aykırı işlem yapıldığı gerekçesiyle soruşturma izni verildi. 

Haberin Devamı

EMNİYET Genel Müdürlüğü, 2002 yılında 10 helikopter satın aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı’nın envanterine giren

15 yıl önceki dev ihale dosyası raftan indi

helikopterlerden biri Temmuz 2006’da Antalya’da düştü. Bu kazada 5 polis memuru şehit oldu. Aynı filoya kayıtlı bir helikopter de, Antalya’daki kazadan 10 ay kadar sonra Ankara Bala’da düştü. Bu kazada helikopterde bulunan üç polis memuru kurtuldu.

Uzun bir süreden beri hangarda tutulan helikopterler 15 yıl sonra çok sayıda Emniyet personelini ilgilendiren bir soruşturmaya konu oldu.

Hürriyet’in ulaştığı soruşturma izni yazısı 40 emniyetçiyi kapsıyor. Söz konusu isimlerden biri bölümü halen görevde, bir bölümü emekli, bir bölümü ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kurumdan uzaklaştırıldı. Soruşturma izni yazısında, ‘Olayın öğrenilme tarihi’ için 19 Eylül 2016 bilgisine yer verildi. ‘Helikopterlerin hangarda çürüdüğü’ iddiası ile ele alınan soruşturma için Mülkiye ve Polis Başmüfettişleri ön inceleme raporu hazırladı. Raporda, ihale sürecinden, sorumlu emniyetçilere değin tüm ayrıntılara yer verildi.

15 yıl önceki dev ihale dosyası raftan indi

Şimdilerde soruşturma konusu olan helikopterlerden biri 11 yıl önce Antalya'da düştü.

Haberin Devamı

Raporda tespit edilen hususlar ise geçtiğimiz 3 Ocak tarihli soruşturma izni yazısında şöyle yer aldı:

MÜŞAVİRLİK ŞİRKETİ
* İhalenin yapıldığı 2002’de toplam değeri 30 milyon doları aşan 10 helikopter ABD’li MD Helicopters Inc. isimli şirketten alındı.

* Alım ihalesi, Ankara’da bulunan bir müşavirlik şirketi üzerinden yapıldı. Helikopterler için muayene ve kabul testlerinin yapılması gerekirdi. Ancak ihale dosyasında, Havacılık Daire Başkanlığı tarafından teknik bir komisyonun kurulduğuna dair bilgi yok.

* Kabuller sırasında, firmanın sözleşmesinde yer alan üretim raporları, aylık ve 3 aylık olarak idareye sunulması gerekirdi; ancak dosyada böyle bir rapor yok. Yine, kabuller sırasında belgelerin görüldüğüne dair de herhangi bir tutanak yok.

Haberin Devamı

ELİNDEKİLERİ SATTI

* Helikopterlerin üretim ve kontrolleri ile ilgili sürecin denetimi yapılamadı.

* Firma, daha önce ürettiği ve elinde tuttuğu helikopterleri idareye sattı. Oysa sözleşmeye göre, bazı helikopterlerin üretimi, sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra olacaktı.

* Yapılan sözleşme, helikopterin üretim yılı, takılan cihazların üretim yılları ve ana parçaların her birinin sicil bilgilerini öğrenmeye ve soruşturmaya yeter bilgi vermiyor.

* Toplam bedeli 30 milyon doları geçen ve 35 yıl kullanım ömrü olarak alınan bu helikopterlerin alım ihalesi ve işlemlerinde, kamu kaynakları etkin ve tutumlu kullanılmadı.

40 EMNİYETÇİNİN İSMİ YER ALDI

HAKKINDA ön inceleme yapılan ve soruşturma izni verilen emniyetçi sayısı 40. Ancak bu isimlerden emniyet amiri Hakan Kara, Antalya’da düşen helikopterde hayatını kaybettiği için; 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Çeliker ise 2007 yılında vefat ettiği için soruşturma dışı bırakıldı.

Haberin Devamı

Geride kalan 38 isim arasında, dönemin Havacılık Daire Başkanı Mustafa Çetinçay, eski Havacılık Daire Başkan Vekili Cengizhan Erkılıç, İkmal Dairesi Başkanlığı’nda görevli Mahmut Yazıcı, Havacılık Dairesi eski Başkan yardımcıları Osman Ergün Çetin ve Süleyman Kazancık, 1. Sınıf Emniyet Müdürü Hüsnü Rasim Ergelen, 1. Sınıf Emniyet Müdürü Kadir Yılmaz ile 1. Sınıf Emniyet Müdürü Atilla Çelik gibi isimler yer alıyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen Ramazan Keskin, Muhittin kalyoncu, Ramazan Büyükatepe, Mustafa Yolyapan, Hüseyin Başak, Metin Karataş, Baki Yıldız gibi eski emniyetçiler hakkında da soruşturma izni verildi. Konuya yakın bir kaynak, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, savcılık aşamasında, soruşturmanın seyrinin genişleyebileceğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!