Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2004 01:56
Türkiye'nin 2005-2007 arasında uygulayacağı Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP), üç bakanı tarafından açıklandı. Programa göre, önümüzdeki 3 yılda Türkiye'ye 15 milyar dolarlık yabancı sermaye yatırımı gelecek ve bu sürede 1 milyon 650 bin kişiye istihdam alanı yaratılacak.
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katılımıyla, ekonominin bütün alanlarında Türkiye'nin üç yıllık ekonomik hedeflerini içeren Katılım Öncesi Ekonomik Programı (KEP) açıklandı.
2005-2007 döneminde, 1 milyon 650 bin kişiye iş, 15 milyar
dolar yabancı sermaye, 94 milyar dolar ihracat, 21 milyar dolar da turizm geliri hedefleniyor. 2004 yılı KEP'i önceki gün Avrupa Komisyonu'na sunduklarını söyleyen Şener, Kopenhag Kriterleri'ne uyumu esas alan programın, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılacak üç yıllık stand-by anlaşmasının temelini de oluşturacağını açıkladı.
Şener, genel devlet borçlanma gereğinin, gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2007'de sıfıra yaklaşmasının hedeflendiği belirtti. Şener, AB ülkelerinde genel devlet borçlanma gereğinin kullanıldığını, bunun Türkiye'deki kavramdan KİT borçlanma gereği düşüldüğü zaman ortaya çıkan sonucu ifade ettiğini anlattı. Şener, bu oran için öngörülen yüzde 3 Maastricht kriterinin 2007'de sağlanacağını belirtti. Şener, aşılması gerekli sorunlardan birinin bölgelerarası gelişmişlik farkının AB düzeyine indirilmesi olduğunu vurguladı.
İHRACAT VE ÖZEL SEKTÖR
Dönem boyunca, büyümenin en önemli kaynaklarının özel yatırım ve ihracat artışları olacağını vurgulayan Şener, sabit sermaye yatırımlarında yıllık ortalama yüzde 8.9, özel yatırımlarında yüzde 9, kamu yatırımlarında ise yüzde 8.3 artış beklendiği kaydetti. Özel tüketim harcamalarında yıllık yüzde 3.3, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 1.3 oranında artış bekleniyor.
Şener, borç stoku için çeşitli değişkenlere bağlı olarak duyarlılık analizleri yapıldığını söyledi. Büyüme oranın baz senaryoya göre (yüzde 5) 1 puan düşmesi durumunda, genel devlet brüt borç stokunun GSYH'ye oranın 2007'de 2.4 puan, reel faizi baz alan senaryoya göre de 5 puan yukarıda olması durumunda aynı oranın 2007'de 6.4 puan yükseldiğini ifade etti.
Şener, reformlarda temel hedefleri, özelleştirmeyle serbest piyasa işleyişini geliştirmek, ekonomide özel sektörün rolünü artırmak, yatırım ve üretim için uygun ortam oluşturmak, vergi sistemini basitleştirmek ve vergi idaresini güçlendirerek kayıtdışı ekonomi ve kayıp-kaçağı azaltmak diye özetledi. Bankacılık alanında sunulan taslağa yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirten Şener, tasarının 2005 başında yasalaşacağını söyledi. Şener, Banka Kartları ve
Kredi Kartları Kanunu Tasarısı Taslağı'nın Avrupa Komisyonu tavsiyesi ile uyumlu olarak hazırlandığını kaydetti.
3 yılda Türkiye ekonomisi hangi büyüklüklere ulaşacak3 yıllık programın 9 temel hedefi
1- Sürdürülebilir yüksek büyüme performansı: 2005-2007 döneminde yıllık ortalama büyüme oranı tahmini yüzde 5.
2- Kişi başına milli gelir AB ortalamasına yaklaştırılacak. Türkiye'de satınalma paritesine göre, milli gelir halen 6 bin 890 dolar. 25 AB ülkesindeki ortalama kişi başına milli gelir düzeyinin yüzde 33'ü olan bu rakamın, 2007 sonunda yüzde 37'ye çıkarılması hedefleniyor.
3- Üç yılda 1 milyon 650 bin yeni istihdam yaratılması hedefleniyor.
4- Enflasyon 2007 sonunda yüzde 4'e inecek.
5- 2007'de devletin borçlanma ihtiyacı sıfıra yaklaştırılacak. Genel devlet borçlanma gereğinin GSMH'ya oranı yüzde 0.5 olacak.
6- Kamu brüt borç stokunun GSMH'ye oranının da yaklaşık 10 puan gerileyerek 2007 yılında yüzde 68.3'e ulaşması bekleniyor.
7- Toplam mal ihracatı 2007'de 94 milyar dolara ulaşacak.
8- Turizm gelirleri artırılacak. 2007'de 21 milyar dolar civarında turizm geliri hedefleniyor.
9- Bölgeler arası gelişmişlik farkları AB seviyesine indirecek.IMF'den gelecek parayı 'yok' saydıkDEVLET Bakanı Ali Babacan IMF ile yapacakları stand-by düzenlemesinin KEP'i referans alacağını belirterek şöyle dedi: "IMF ile yapılan görüşmelerimizde son tura dün başladık, yaklaşık bir planlama yaptık. Bu planlama çerçevesinde özellikle yapısal konular üzerinde çalışacağız. "
Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'den gelecek kaynağa ilişkin bir soru üzerine yeni anlaşmayla gelecek finansman rakamını yok varsaydıklarını vurguladı.
Bankacılıkta hortumun maliyeti 47 milyar dolar
KEP Bankacılık Sektörünü Yeniden Yapılandırma Programı'nın maliyetinin 44 milyar doları bulduğu, bankalara yapılan sermaye desteğiyle beraber bu maliyetin 47 milyar dolara ulaştığı belirtildi. İmar Bankası'nın da maliyeti ilave edildiğinde, TMSF'ye devredilen bankalara aktarılan kaynak miktarının 27.8 milyar dolara ulaştığı bildirildi.
Döndü diye Tüpraş'ı bırakacak halimiz yokMALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, "Tüpraş'ı döndü diye bırakacak halimiz yok" dedi. Özelleştirme hedefi konusundaki soruyu yanıtlayan Unakıtan, neler olduğunun herkesin malumu olduğunu söyledi. Unakıtan, 2005'de Tüpraş'ın tekrarlanacağını, ayrıca Tekel ve THY'nın da tekrar gündeme geleceğini açıkladı. "Sattım" demekle olmadığını belirten Unakıtan, alıcının durumunun da önemli olduğunu kaydetti.