15 bin sigortacı aranıyor

Güncelleme Tarihi:

15 bin sigortacı aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2017 11:41

Ekonomideki daralmaya rağmen 2016’de yüzde 8’e yakın istihdam artışı sağlayan sigorta şirketleri, 2017’de başta bireysel emeklilik olmak üzere her alanda 15 bin yeni personel alacak. Bugüne kadar ağırlıklı kadın istihdamına katkı sağlayan sigorta sektörü, 2017’de de bu özelliğini sürdürecek.

Haberin Devamı

Sigorta sektörü 2017’de, 15 bine yakın yeni istihdam yaratacak. Geçtiğimiz yıllarda istihdama sürekli olarak yüzde 20’lerde destek veren sigorta şirketleri,

15 bin sigortacı aranıyor

2016’da yaşanan ekonomik durgunluğa, son birkaç yıldır sigorta pazarında yaşanan sıkıntılara rağmen geçen sene yine de yüzde 8’e yakın istihdam artışı sağladı. 2017’de ise bir taraftan Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılım uygulaması, diğer taraftan sigorta pazarına yeni ürünlerin gelecek olması ile sigortacılar, personel alımında geçmiş yıllardaki trendi yakalayacak, hatta üzerine de çıkacak.

AĞIRLIK KADINLARDA

Son açıklanan verilere göre sigorta sektörü; hayat, hayat dışı ve emeklilik şirketlerinde; çalışanı, acenteleri, aktüeryacıları, eksperleri, brokerleri ile toplam 115 bin kişiye doğrudan istihdam yaratıyor. Bunun üzerine banka şubelerinde çalışan sigorta elemanları, özel hastanelerde görevli personeli, özellikle oto sigortalarında sigorta şirketlerinin kurduğu tamirhane servislerinde çalışanlar, sigortaya yönelik asistans şirketlerinde çalışanlar da eklendiğinde toplam istihdam 250 binlere çıkıyor.

Haberin Devamı

Sigorta pazarının en önemli özelliği ise kadın çalışan sayısının fazla olması. Sektör, ağırlıklı olarak kadın istihdamına katkı sağlıyor. Her sene olduğu gibi 2016’da da hem şirketlerin merkezlerinde hem de doğrudan pazarlamada toplam 20 bine yakın çalışanın, 11 bininden fazlası kadınlardan, 8 bin 600’ü de erkeklerden oluşuyor. Acenteler, brokerler ve BES aracıları da hesaba katıldığında kadın-erkek çalışan oranı, kadınlar lehine daha da artıyor.

15 bin sigortacı aranıyor

  MÜHENDİSİ DE VAR, DOKTORU DA

Çalışanların eğitim durumuna bakıldığında ise yüzde 60 ile ağırlığı üniversite mezunları oluşturuyor. 2 yıllık yüksekokul mezunlarının sektörde oranı yüzde 12,5. Eğitim durumu açısından üçüncü sırayı lisansüstü çalışanlar oluşturuyor. Sigorta pazarında çalışanların çoğunluğu üniversitelerin ekonomi, işletme, hukuk, sigortacılık-aktüerya, mühendislik bölümlerinden mezun olanlar.

Haberin Devamı

Sigorta sektörünün, finansın diğer alanlarından bir başka farkı da şirketlerin bünyesinde hemen tüm branşlardan elemen çalıştırması. Daha açık bir anlatımla, sigorta şirketleri, hasar tespit bölümleri nedeniyle tüm mühendisleri istihdam etmek zorunda kalırken, özel sağlık sigortası nedeniyle de tıbbın her alanından doktorları da çalıştırmak durumunda.

HANGİ PERSONELE İHTİYAÇ VAR?

2017’de ise sigorta şirketleri, pazarlamadan hasar takibine, reasüranstan bilgi teknolojilerine kadar hemen hemen tüm branşlarda yeni personel alımına gidecek. Ancak senenin ilk aylarında; özellikle emeklilik şirketleri, BES’e otomatik katılımın 1 Ocak’ta başlaması nedeniyle, bilgi teknolojileri uzmanı, çağrı merkezi görevlilerinin alımına ağırlık verecek. Ayrıca otomatik katılım, emeklilik şirketleri ile reel sektör arasında operasyon yükünü artıracağından yeni iş bölümleri de yaratacak. Çoğu emeklilik şirketi mevcut operasyon bölümlerine yeni takviyeler alırken, bazı emeklilik şirketleri de operasyon adı altında yeni bölüm açacak.

15 bin sigortacı aranıyor

Ayrıca 2017’de başta oto sigortaları olmak üzere yangın ve mühendislik alanlarında yeni eksper alımları da yapılacak. Tarım sigortasındaki gelişime paralel tarım eksperi de bu yıl istihdamda öncelikli aranacak elemanlar olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!