Güncelleme Tarihi:
MALİYE Bakanı Naci Ağbal, KDV’nin aslında tüketimi vergilendirmesi gerektiğini, mevcut kanunun tüketimi değil üretimi, yatırımı, işletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüştüğünü anlattı. Ağbal, “Ciddi anlamda işletmelerimizin mevcut sitem dolayısıyla birikmiş alacakları var. Biz size borçluyuz yani bu çalışmalar sırasında onu da gördük. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var” diye konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) “Genişletişmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında” konuşan Ağbal, KDV Reformu kapsamında TİM’in görüşlerini birinci ağızdan dinleyeceklerini kaydederek, onların ortaya koyacağı görüşler çerçevesinde KDV Reformunu şekillendireceklerini ifade etti.
32 YILLIK KANUN
Türkiye’nin Katma Değer Vergisi ile 1985 yılında tanıştığını anımsatan Ağbal, 32 yıllık uygulaması olan bu kanunun Türk vergi sistemi açısından doğru bir tercih olduğunu aktardı. Ağbal, KDV’nin ekonomiye yaptığı katkıdan ve kamu maliyesine önemli bir gelir kaynağı olmasından bahsederek, ancak ihracatçıların, ticaret ve sanayi odalarının KDV Kanunundan şikayetçi olduğunu bildirdi. Ağbal, bu sistemden herkes gibi kendilerinin de şikayetçi olduğunu kaydederek, az sayıda firmadan toplanan firmadan KDV topladıklarını, milyonun üzerinde işletmenin hemen hemen hiç KDV ödemediğini bildirdi. Ağbal, “Sistem, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle. Mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışıyor. İthalat yapmak daha cazip. Bütün bunları gördüğümüz noktada, ‘32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma zamanı gelmiş’ dedik” dedi. Bakan Ağbal, KOV’de İngiliz sistemine geçilmesi önerisini getirmişti.
GECE-GÜNDÜZ ARAYIN
Ağbal, kendisinin ihracatçıları çok rahat arayabildiğini kaydederek, “Nerede bulunursak bulunalım, hepimizin ortak sorumluluğu bu ülkeyi kalkındırmak, ileri taşımak, çocuklarımız, torunlarımız için daha müreffeh bir ülkeyi inşa etmek” diye konuştu. Bu nedenle gece-gündüz herkesi arayabildiğini dile getiren Ağbal, “Siz de beni arayın. Ne zaman başınız sıkışsa, bir yanlışı görünce beni arayın” diye konuştu.
BÜYÜMEDE %5'İ YAKALARIZ
MALİYE Bakanı Ağbal, enflasyona sebep olabilecek herhangi bir vergi artışını gelecek dönemde yapmayacaklarını belirterek, “Dolaylı vergiler üzerinden fiyat ayarlamalarına neden olacak ve bu yolla enflasyonu yukarıya çekecek bir vergisel düzenlememiz olmayacak” dedi. Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl size güveniyoruz, rakamlar istatistikler onu gösteriyor. Bu yıl yüzde 5 civarında büyüme yakalayacağımızı öngörüyoruz. Büyümeye bu yıl ihracattan çok önemli bir katkı gelecek. Bu bizi sevindiriyor. Büyümenin oranı tek başına yeterli değil, büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliği de önemli. Türkiye’nin yüksek büyüme oranlarına ihtiyacı var. Bizim en asgari yüzde 5-6 büyümemiz lazım. Bunu daha çok yatırım, üretim ve ihracata dayandırmamız lazım.” TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracatçı firmaların karşılaştığı sorunların 38 tanesinin Maliye Bakanlığı ile ilgili olduğunu belirterek, “KDV sisteminde reformun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor” dedi.