Güncelleme Tarihi:
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 200 milyar liralık Hazine destekli kefalet karşılığı 250 milyar liralık kredi paketinin (KGF) ayrıntılarını açıkladı. Paket esnaf ve KOBİ’ler ağırlıklı olmak üzere 14 başlıktan oluşuyor. Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde basınla bir araya gelen Nebati, “Bugüne kadar 876 milyar liralık kredi hacmi ile 701 milyar liralık kaynak kullandırdık. Şimdi ise Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında önemli bir çalışmayı daha sivil toplum kuruluşları ve birliklerin yanı sıra reel sektör ve finansal sektör temsilcileriyle istişare ederek tamamlamış durumdayız. KOBİ’lerimiz başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren işletmelerimize önemli miktarda finansman imkânını açıklıyoruz” dedi.
Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında selektif bir yaklaşımla uygulamaya aldıkları kefalet paketleri ile işletmelerin finansmana erişiminde önemli bir misyon üstlendiklerini belirten Nebati, Hazine Destekli Kefalet Sistemi’nin detaylarını şöyle sıraladı:
ASGARİ YÜZDE 70
Paket kapsamında işletmelere kredilerde ödemesiz dönem imkânının yanı sıra, kefalet oranını asgari yüzde 70 olarak uygulayacağız. Ancak paketlerimizde öne çıkardığımız alanlara daha yüksek kefalet oranı ile kredi kullandıracağız. Örneğin, başta kadın girişimcilerimiz olmak üzere tüm girişimcilerimize sistem kapsamında azami oran olan yüzde 90 ile kefalet desteği sağlıyoruz.
FİRMALAR BEŞ GRUBA AYRILDI
Tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiğini oluşturduk. Bu çerçevede firmaları, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre 5 grup halinde sınıflandırdık. Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan birinci grup firmalar ile kredibilitesi çok çok düşük olan beşinci gruba kesinlikle kullandırım yapmayacağız. Önümüzdeki dönemde sistem kapsamında kullandırmak istediğimiz kefaletleri kredibilitesi olan, ancak teminat yetersizliği bulunan üçüncü grup ağırlıklı olmak üzere; iki ve dördüncü gruba kullandırmayı planlıyoruz. Bu durumda kefalet imkânımızın yüzde 60’ını üçüncü grup, yüzde 30’unu ikinci grup, yüzde 10’unu ise dördüncü grupta yer alan firmalara kullandıracağız. Böylece uzun süredir vermiş olduğumuz sözü de yerine getirmiş oluyoruz.
DÖRT TEMEL UNSUR VAR
Tüm paketlerde dört temel unsura yer verecek şekilde bir yaklaşım sergiledik. Teminat ihtiyacına bağlı olarak bankaların içsel derecelendirme sistemine göre kefalet dağılımının gruplandırılması, Faturaya Dayalı ve Fatura Kayıt Sistemleri üzerinden kontrol edilen kefaletlendirme yaklaşımı, Amaç Dışı Kullanımın Engellenmesi İçin İzleme Listesi Uygulaması. Kredi kullanacak işletmelerden Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ve Girişimci Paketlerinden yararlanacaklar hariç olmak üzere, kredi vadesi boyunca mevcut istihdamlarını azaltmayacaklarnıa dair taahhütte bulunmalarını istiyoruz.
ÖDEMELER DOĞRUDAN SATICIYA
Bu kapsamda kullandırılan kredilere ilişkin tüm harcamaların, Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesi sayesinde doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacağız. Bu sistem sayesinde fatura takipleri tamamen elektronik ortamda yapılacak, kredilerin amaç dışı kullanımı önemli düzeyde engellenecek, iptal edilen faturalar takip edilebilecek ve aynı faturanın birden fazla krediye konu edilmesinin önüne geçilecek.
‘ŞİMDİ SIRA BANKALARDA’
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, tüm KOBİ’leri kapsayan 250 milyar liralık kredi paketi ile, 2023’ün yatırım ve büyüme yılı olduğu mesajının net olarak verildiğini Hazine ve Maliye Bakanımızın bugün açıkladığı destek paketlerini hızlıca KOBİ’lerle buluşturarak, devreye alacağına inancımız tam. Şimdi sıra bankalarda. KGF paketi finansmana erişimi kolaylaştıracak. KOBİ’lerin yüzünü güldüren çok sayıda destek paketi devreye giriyor. Bu memnuniyet verici” diye konuştu.
‘EYT İÇİN ÖNEMLİ BİR PAKET DEVREDE’
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, EYT ile ilgili düzenleme nedeniyle mali yapıları bozulacak işletmelere KGF desteği sağlanmasını olumlu bulduklarını söyledi. Baran, “Bu küresel ekonomik resesyon ortamında EYT düzenlemesinin yapılması işverenleri bir yandan nitelikli işgücü kaybı diğer yandan da yüklü tazminat ödemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle paketi olumlu karşılıyoruz” yorumunu yaptı.
‘İŞ DÜNYASINA CANSUYU OLACAK’
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ve BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ise yeni KGF paketi için, “Uzun zamandır beklediğimiz bir paketti. Bölgesel kalkınmayı teşvik eden şirketlere 1 milyar TL gibi para ayrılması da çok önemli. Bu paket biterse ne olacak diye sorduğumuzda ise ‘Bu birinci paket, birkaç tane daha paket açıklayabiliriz’ cevabını aldık. Artık fabrikalarımız tam kapasite çalışıyor. Destek iş dünyasına can suyu gibi gelecektir” ifadelerini kullandı.
‘SORULARIMIZIN CEVAPLARINI ALDIK’
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, 250 milyar TL’yi bulacak bir ödeneğin çıkmasını “büyük fırsat” olarak nitelendirdi. Aydın, “36 ay vadeli 6 ay ödemesiz EYT desteği de tazminatları nasıl ödeyeceğiz diyen iş insanlarımız için büyük bir fırsat oldu. Geniş kapsamlı ve kucaklayıcı bir paket. İşverenler olarak biz, EYT ile emekliliklerini hak etmiş emekçiler EYT sonrası finansmana erişimin nasıl olacağını düşünüyorduk. Bu paketle bunun cevabını da öğrenmiş olduk” şeklinde konuştu.