Umut ERDEM/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 00:00
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 14 ilin turizm gelirlerini artırmak için yeni proje başlattı. 14 kent markalaştırılarak öne çıkarılacak. Amasya’nın başı çektiği kentler Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon. Şehir turizminin canlandırılması için de Paris, Londra, Montreal ve Prag örnek alınacak.
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla
Koç, kültür turizmini canlandırmak amacıyla marka kent projesi hazırlatıyor. Projeyle birlikte 14 kent markalaştırılarak ön plana çıkartılacak. Amasya’nın başı çektiği kentler sırasıyla Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon. Bakanlık, şehir turizmini canlandırmak amacıyla da ayrıca çalışmalar başlattı. Bu doğrultuda şehir turizmi yapılan Paris, Londra, Montreal ve Prag şehirleri örnek alınacak. Proje için belirlenen şehirler ise İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Antalya olacak. Bakanlık yetkilileri, 14 şehrin seçilmesinde şehirlerin zengin tarihi ve kültürel değerlere sahip olmaları, kültürel gelişim bölgeleri içerisinde bulunmaları, diğer turizm türlerinden bir kısmını da bünyelerinde barındırmaları kıstaslarının yer aldığını belirttiler. Bu şehirlerin tarihi ve kültürel kimliğinin ön plana çıkartılması amacıyla yapılacaklar Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Raporu’na da yansıdı.
NELER YAPILACAK: Bu uygulamalar özetle şöyle:
Her yıl bakanlık tarafından belirtilen öncelikli şehirlerden biri "kültür turizmi kenti" olarak ilan edilecek.
Tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan yapıların ve ören yerlerinin restorasyonu, yapılacak.
Anıt, kale, su kemeri, sur, han, kervansaray gibi tarihi yapıların ışıklandırma ve çevre düzenlemeleri yapılacak.
Tarihi çekim noktalarının çevresinde turistik yeme-içme tesisleri yapılacak.
Kültür turizmi kapsamında festivaller ve fuarlar düzenlenecek.
Yöresel etkinlikler uluslararası standartlara uygun biçimde geliştirilecek.
Kültürel ve sanatsal gösterilerin sergileneceği anfi tiyatrolar yapılması sağlanacak.
Yerel halk soyut ve somut kültürel mirasın değeri ve korunması konusunda bilinçlendirilecek.
Yerel idare ve ilgili kuruluşlar ile işbirliği yapılarak altyapı ve üstyapı eksiklikleri tamamlanacak.
Şehre yön levhaları ve bilgilendirme tabelaları konulacak.
Turistleri otelden çıkaracak uygulamalarKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 taslak raporunda Aydın ve Muğla kıyı kesimleri ile Antalya’nın batı ve doğusunda güneş, kum ve deniz turizminin doygunluk noktasına ulaştığını belirterek yeni uygulamalar yapacaklarına değinildi. Bu doğrultuda bu alanlarda, turistleri otelden çıkararak ikincil harcamaları artıracak, mevcut tesislerin 12 ay çalışmasını sağlayacak, turizm bölgesi açısından kıyı turizmi yanı sıra marka oluşumunu sağlayacak etkinlikler özendirilecek. Şu uygulamaların yapılması planlanıyor:
Mevcut işletmelere sağlık ve zindelik birimleri (thalaso terapi, v.b.) entegre edilecek.
Spor ve rekreasyon alanları düzenlenecek.
Eğlence merkezi ve temalı parklar oluşturulacak.
Orman içi gezi ve dinlenme yerleri düzenlenecek.
Fonksiyon ve mimari açıdan nitelikli alışveriş merkezleri yapılacak.
Kıyı turizminin gerisinde kalan alanlarda sokak ışıklandırılması, bordür, kaldırım, nitelikli çevre düzenlemesi yapılacak.