14 bin patron nükleere talip

Güncelleme Tarihi:

14 bin patron nükleere talip
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2012 13:52

14 bin Türk patron, Ruslar’ın Mersin Akkuyu’da yapacağı Türkiye’nin ilk nükleer santraline ortak olmak için harekete geçti. İşadamları nükleere ortak olup, 10 centlik elektriği 1 cente kullanmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK),  yıllık 4.5 milyar metreküp elektrik tüketen üyeleri adına Akkuyu Nükleer Santralının 4 ünitesinden birinin finansmanını üstlenmek için teklif sundu. OSBÜK Başkanı Nurettin Özdebir, santrali yapacak Rus şirketle temasa geçtiklerini açıkladı.

 Başkan Özdebir, sanayicilerin elektriği 10 centten kullandıklarını belirtirken, nükleer santrallerin elektrik üretim maliyetinin sadece 1 cent olduğunu anımsattı. Özdebir, Santralin bir ünitesine ortak olup kendi santralimizden 1 cent bedelle elektrik satın almayı hedefliyoruz” dedi.

 14 BİN SANAYİCİ ADINA

 Özdebir, Akkuyu Nükleer Santrali’nin her bir ünitesinin sadece yapımının 1.7 milyar dolar olduğunu, diğer maliyetler de eklendiğinde toplam maliyetin 2,5 milyar doları geçmeyeceğini söyledi. Rus şirketin Akkuyu için maliyeti 20-22 milyar dolar olarak açıkladığını dolayısıyla bir ünitenin yaklaşık 5 milyar dolar civarında olması gerektiğinin anımsatılması üzerine Özdebir, “Biz bu hesabı Rus şirketin başka ülkelere verdiği ihale tekliflerine göre yaptık” dedi.

Haberin Devamı

 2.5 milyar doları nasıl bulacaklarına ilişkin bir soruya ise Özdebir, “Sanayiciler olarak bu parayı kendi aramızda kolaylıkla toplayabiliriz. Türkiye genelinde 140 organize sanayi bölgesi (OSB), bu bölgelerde üretim yapan 14 bin sanayici var. Her OSB kendi üyesinden parayı toplar, gerekli rakama ulaşırız” dedi.

“TEKLİFİ SUNDUK, ÇEVRECİLERİ BİZ İKNA EDERİZ”

Başkan Özdebir, ortaklık teklifini Rus şirketin genel müdürüne ilettiklerini belirtirken, “Niye sizi ortak yapsınlar ki, tek bir ortak daha işlerine gelebilir” sorusuna şöyle yanıt verdi:

 “14 bin sanayicinin santrale ortak olmasıyla, nükleer karşıtı çevrecilere karşı sanayicilerin lobi gücü devreye girer. Nükleer konusunda biz de tarafız, güvenli ve ucuz enerji kullanmak istiyoruz. Rus yöneticilere, ‘biz de oyunun tarafı olarak çevresel etki ve sosyal etkiler konusunda yanınızda dururuz, dedik.”

 “DEVLET YANIMIZDA DURSUN”

 Nükleerin devletlerarası proje olması nedeniyle siyasi iradenin Rus şirkete, hangi Türk firmasıyla ortaklık kurması gerektiğine ilişkin işaret vermesi gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Biz işaret edilmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 BAKANIN HABERİ YOK!

Özdebir’in bu sözlerine karşılık Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız, OSBÜK’ün nükleere ortak olmak istediğinden kendisinin haberi olmadığını söyledi. Yıldız, sanayicileri daha önce de termik santral yapmak ve Rusya’dan doğalgaz getirmek için niyet beyan etmelerine karşın bu taleplerinin arkasında durmadıkları için eleştirdi. “Nükleer de onlar gibi olmayacaksa Ruslarla hemen temasa geçelim” dedi.

 SANAYİCİ DOĞALGAZ SIKINTISI BEKLİYOR

Özdebir, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da doğalgaz arzı ile ilgili sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Geçen yıldan bu yana doğalgaz arzını sağlayacak ilave kontrat artışı yapılmadığını belirten Özdebir, buna karşılık talepte ciddi artış olduğunu, önümüzdeki yıl doğalgaz tüketiminin 44 milyar metreküpten 48 milyar metreküpe çıkmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!