Güncelleme Tarihi:
28 yaşındaki Albert Gonzales, internet üzerinden 130 milyon kişinin kredi kartı bilgilerini çalarak, Amerikan tarihindeki en büyük kişisel bilgi hırsızlığına imza attı. ABD Adalet Bakanlığı, New Jersey’de hakkında dava açılan Albert Gonzales’in bazı ticari kuruluşların ödeme sistemlerine internetten sızarak kredi ve banka kartı verilerini topladığını, bu bilgileri satmayı amaçladığını söyledi. Tarihin en büyük kimlik hırsızlığı olarak anılan olayda 130 milyon kişinin kredi kartı bilgisinin çalınması şok yarattı. ‘Hızlı Gonzales’ olarak anılan hacker davasının 2010’a kadar sürmesi bekleniyor.
25 yıl hapis cezası
Albert Gonzales’in suçlu bulunması halinde 25 yıl hapis, 500 bin dolar da para cezasıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. En büyük kredi ve banka kartı yolsuzluğunda 7-Eleven, Hannaford Brothers gibi mağaza zincirlerinin hedef alındığını açıklandı. Ayrıca kart ödeme işlemcisi Heartland Payment Systems de bulunuyor.
Gonzales’in ismi açıklanmayan iki Rus ortağı olduğunu da belirtildi. Hacker 1 ve Hacker 2 olarak anılan diğer iki ortağın Rusya’da veya civarında yaşadığı sanılıyor. Ekim 2006’da işe koyulan korsanlar, son derece sofistike yöntemlerle elde ettikleri ilgileri ABD, Ukrayna, Latviya ve Hollanda’da kullandıkları bilgisayar server’larına aktardılar.
Eski muhbir soupnazi
Online dünyada ‘soupnazi’ ismini kullanan Gonzales, aynı zamanda hükümetin eski muhbiri. Dünyadaki kara para ve sahte para trafiğiyle ilgili suçları takip eden ABD Secret Service Müdürü Mark Sullivan, geçen yıl, Gonzalez’in, Secret Service için çalıştığını, bu kişinin devam eden soruşturmalar konusunda suçluları bilgilendirdiğini ortaya çıkardıklarını söylemişti. Yaklaşık bir yıl önce Gonzales’in 8 perakende zincirlerinden 41 milyon kadar kredi kartı bilgisinin çalınmasıyla da suçlanmıştı. Ağustos 2008’de olay ortaya çıktığında Gonzales’in ömür boyu hasip yatabileceği söyleniyordu. Geçen yılki olaya Antalya’da yakalanan Ukraynalı Maksym Yastremskiy’in de ismi karışmıştı. Yastremskiy, ABD tarafından “erişim kaçakçılığı” suçundan uluslararası tutuklama kararıyla aranırken Antalya’da yakalanmıştı. Türkiye’deki 12 bankanın şikayetiyle ilgili “bilişim sistemine yetkisiz erişim yapılarak, haksız çıkar sağlamak” suçlamasıyla açılan davada Yastremskiy, suçlamaları reddetmişti.