Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2009 00:00
Tekstilpark ile teknoloji çağını açıp, sektörü uluslararası rekabette bir adım öne taşıyacaklarını söyleyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Tekstilpark’ın, Türkiye’de tekstil ve hazır giyim alanında Ar-Ge, teknoloji ve innovasyon üssü olacağını söyledi.
Tanrıverdi, "20 milyon
Euro’ya mal olan Tekstilpark, bir sektör tarafından hayata geçirilen dünyadaki en büyük Ar-Ge projesi" dedi.
Teknoloji üssü olacak
Hikmet Tanrıverdi, Moda ve Tekstil İş Kümesi (MTK) projesi kapsamında İstanbul Moda Akademisi’nin (İMA) ardından hayata geçirilen Tekstilpark’ın, sektöre yeni ufuklar açacağını belirterek, şöyle konuştu: "7 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Halkalı’da temeli atılan ve önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız Tekstilpark, Türkiye’de tekstil ve hazır giyim alanında Ar-Ge, bilim, teknoloji ve inovasyon üssü olacak. Tekstilpark Türk hazır giyim sektörünün bilimsel gelişimine büyük katkı sağlayacak. 7 bin metrekare kapalı alana sahip Ar-Ge merkezi moda ve yenilikçiliğin buluşma noktası olacak."
Hikmet Tanrıverdi, Milli Emlak tarafından Marmara Üniversitesi’ne verilen 400 dönüm arazinin özel bir protokol ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) ve İTKİB’e tahsis edildiğini ifade ederek "Tekstilpark Marmara Üniversitesi ve TİM’in öncülüğünde yapılacak olan Teknopark projesinin içinde ilk bitirilen yapı olma özelliğini taşıyacak. Tekstilpark toplam 20 milyon Euro’luk yatırım maliyetinin 13 milyon 750 bin Euro’yu Avrupa Birliği (AB) finanse etti. Kalan miktar İTKİB tarafından karşılandı" dedi.
100’ün üzerinde ekipman
Tekstilpark’ın nano teknolojiye sahip 100’ün üzerinde makine ve ekipman ile hizmet vereceğini anlatan Hikmet Tanrıverdi, şunları söyledi: "Tekstilpark, teknik tekstiller, akıllı tekstiller, nano teknolojiler, çok fonksiyonlu tekstiller, tekstil ve hazır giyimde bitim işlemleri gibi araştırma alanlarında faaliyet gösterecek. Tekstilpark’ta üç boyutlu vücut tarama sistemi, nonwoven pilot üretim hattı, pilot kaplama ve laminasyon hattı, nanolif üretim hattı, üç boyutlu prototip baskı makinesi, kimyasal ve fiziksel ölçüm cihazları, pilot üretim hatları sektörün kullanımına sunulacak."