Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2005 01:39
Bankacılığa veda eden Mehmet Emin Karamehmet, Pamukbank ile başlayan süreçte pekçok sektörden de çıkmak zorunda kaldı. 5 yıl öncesine kadar 165 şirketli cirosu 5.6 milyar doları bulan bir holdingin patronu olan Karamehmet, iş hayatını şimdi 40 kadar şirketle devam ettirmeye çalışıyor.
YAPI Kredi Bankası’nın satışı
Koç Grubu’nun bankacılık sektöründeki iddiasını artırırken, bir zamanlar üç bankası olan Mehmet Emin Karamehmet, bir daha dönmemek üzere bankacılık sektöründen çıkmış oldu. Bir dönemler bünyesinde 3 banka bulunan (Interbank, Yapı Kredi, Pamukbank) Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birinin patronu olan Karamehmet, sadece finans sektöründeki şirketlerini değil diğer sektörlerdeki şirketlerini de önemli ölçüde kaybetti. Pamukbank’ın Yapı Kredi ile birleştirilmesi veya zararının kapatılması için BDDK tarafından yapılan telkinlere direnen Mehmet Emin Karamehmet için ‘inadının bedelini pahalıya ödedi’ yorumları yapılıyor. Bundan sonra ne yapacağı merak edilen Karamehmet, Turkcell ile birlikte 4 şirketin hisselerini de Koç-Uni Credito ortaklığından geri almayı umuyor.
5.6 MİLYAR DOLARLIK CİRO: Bir zamanlar şirket raporlarına ‘banka, sigorta, telekomünikasyon, çelik, tekstil, maden, kağıt, kimya, taşımacılık ve inşaat sektörlerindeki 165 şirketi, 31 bin personeli 24.8 milyar dolarına ulaşan toplam varlıkları ve 5.6 milyar doları bulan bulan yıllık cirosu ve 27 milyon müşterisiyle Türkiye’nin en büyük holdingi Çukurova Holding’ diye yazabilen Mehmet Emin Karamehmet, Pamukbank’e el konulması ile başlayan süreçte bankacılık ile birlikte pek çok şirketten de çıkmak zorunda kaldı. Bundan 5 yıl önce Forbes’un ‘dünyanın en zenginleri’ listesinde 29’uncu sırada yer alan, Karamehmet, Pamukbank’a el konulduğu 19 Haziran 2002’den bu yana ise içinde bulunduğu durumdan kurtulmaya çalışıyor.
PAMUKBANK’TA İNAT ETTİ: Sanayici bir ailenin, iyi eğitimli çocuğu olarak 22 yaşında iş hayatına atılan Karamehmet için zor günlerin başlangıcı 1989 yılı görünüyor. O yıl Fiskobirlik’e Pamukbank tarafından verilen ve aradan geçen yıllar içerisinde ödenmeyen kredi yüzünden Hazine ile ihtilafa düşülmesi Pamukbank’ın durumunu zora sokuyor. BBDK, Karamehmet’ten 2 milyar dolarlık sermaye açığını kapatmasını isterken Karamehmet, Pamukbank’ın Fiskobirlik’e açtığı kredileri tahsil edemediğini belirterek Hazine’nin önce bu borcu ödemesinde diretiyor. BBDK’nın Karamehmet’in bu savunmasını dikkate almaması üzerine Pamukbank’ı Yapı Kredi’ye devretmeye karar verilmişken Pamukbank Fon bünyesindeki bankalar arasına katılıyor.
2.4 MİLYAR DOLARI BEĞENMEDİ: O günlere ait aktarılan bilgiler arasında Pamukbank’ı devralırken, Yapı Kredi yönetimine de müdahale eden BDDK’nın Karamehmet’e ‘Yapı Kredi’deki payınıza 2.4 milyar
dolar verelim, Pamukbank borçlarınızı sıfırlayalım. Böylece diğer şirketlerinizde eliniz rahat olur’ dendiği, ancak Karamehmet’in yanıtının ‘Hisselerimi o fiyata vermem’ olduğu yer alıyor. Bu olaydan 3 yıl sonra Yapı Kredi Bankası’ndaki yüzde 44.53 hissesini 899.9 milyon
Euro’ya (1.160 milyar dolar) Koç Uni-Credito ortaklığına satan Karamehmet, şimdi bu noktadan sonra kaybettiği şirketlerden bazılarını geri almayı umuyor.
Elinde kalan şirketleri
Yatırım Şirketleri: Çukurova Holding, Sınai ve Mali Yatırımlar Holding, Borak SA.
İnşaat: Çukurova Sanayi İşletmeleri, Çukurova İthalat ve İhracat, Çukurova İnşaat Makinaları, Çumitaş-Çukurova Makina İmalat, BMC, BMC Ompaş, Baytur İnşaat, Noksel, Agro-San, Selkasan, Kaplamin SCA Packaging, OVA-SCA Packaging, Atkasan, Çukurova Kimya.
Ticaret: EPE (Equipment and Parts), Baytur Ticaret SA, Baytur SA, Sinova.
Sigorta: T. Genel Sigorta
Medya: Eksen Yayıncılık, Mepaş Medya Pazarlama, Akşam Medya Grubu, Zedpaş.
Bilgi Teknolojileri: Topaz, Verinet, Hobim, Sayot.
Hizmetler: Geden Lines, Anadolu Taşımacılık, Ören Denizcilik, Çukurova Havacılık, Interdepo, Akşam Denizcilik, Barbaros Denizcilik, Genel Denizcilik, YKS Tesis Bakım Onarım.
Gözler şimdi Turkcell’de
KOÇ-UniCredito’dan gelecek 1 milyar 160 milyon dolarla Yapı Kredi’ye olan borçlarını ödeyecek olan Mehmet Emin Karamehmet, ismini en zenginler arasına sokan Turkcell hisselerinin yüzde 27’sini de 3.1 milyar dolara TeliSonera’ya satarak içinde bulunduğu durumdan kurtulma planı yapıyor. Kalan borcunu yeniden yapılandıracak YKB’nin yeni sahiplerinden Turkcell, Superonline, Digitürk ve Fintur hisseleri için opsiyon alan Karamehmet’in, borçlarını kapatarak halen TMSF’ye rehinli bulunan yüzde 10.7 Turkcell hissesini kurtarma şansı da bulunuyor. Dünkü kapanış fiyatıyla piyasa değeri 9.6 milyar dolar olan Turkcell’de bu hisseler 966 milyon doları ifade ediyor. Bu operasyon tamamlandığında, borçlarını tamemen ödemiş ilk batık bankacı olacak Karamehmet’in bundan sonra ne yapacağı ise en çok merak edilen konu. Halen 40 kadar şirketiyle faaliyetlerini sürdüren Çukurova Grubu kimilerine göre, Turkcell gibi yine bilgi teknolojileri sektöründe yeni bir çıkış yapacak. kimilerine göre ise eski gücü olmasa da elinde kalanlarla eskisine göre iddiasız bir şekilde faaliyetlerini sürdürecek.