Güncelleme Tarihi:
Şarap Dostları Derneği’nden 3-4 kişilik bir ekip Fransa’nın Hermitage bölgesine kısa ve hızlı bir tur yapmış, 4 farklı üreticinin beyaz ve kırmızı şaraplarından 8 ürünlük bir seçim yapmıştı.
Tadımda Fransız şarapları olunca, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Herve François Margo ve eşi, Fransız Sarayı’nın kapılarını Mustafa Seçkin’in başkanlığındaki Şarap Dostları’na açmıştı.
Prof. Ertan Anlı’nın daveti üzerine tadımın gerçekleştiği salona girdiğimde, katılımın epey yüksek olduğunu gördüm. Dernek üyelerinin yanısıra Yasin Tokat-Selda Tokat (Pamukkale), Enis Güner (Sevilen), Can Ortabaş (Urla), Umur Arıner-Yonca Arıner (Umurbey) ve Burak Özkan (Likya) gibi şarap üreticilerinin de tadımda yer aldığını gördüm.
Kırmızı şarapların dördü de syrah olunca Prof. Ertan Anlı, bu üzümün kökenine indi:
- Syrah üzümünün adını İran’ın Şiraz bölgesinden aldığını savunanlar da var, İtalya’nın Sicilya bölgesindeki bir yöreden aldığı yönünde görüşler de söz konusu.
Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat, İran tezine daha yakın durduğunu belirtti:
- Biz syrah üzümlerini Denizli’nin Güney ilçesindeki bağlarımızda yetiştiriyoruz. Üzümün görüntüsü çok güzel. Homojen bir yapısı var. Kuşlara, böceklere karşı mukavim bir yapısı var. O yüzden çitçi de tercih ediyor.
Sevilen Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner de syrah üzümü ve şarabıyla ilgili şu yorumu yaptı:
- Syrah, Türkleşen bir üzüm türü haline geldi. Her türlü ortama uyuyor, birçok bölgede yetişebiliyor. İster sofra, isterseniz iddialı şaraplar üretebilirsiniz.
Tekel’in eski yöneticilerinden Ganos Bağcılık ve Şarapçılık’tan Tezcan Gürkan ise, bir Alman atasözünden alıntı yaptı:
- İçilecek şarap 3 yıldan genç olmamalı.
Tadım sonrası sohbette Chateau Kalpak’ın sahibi Bülent Kalpaklıoğlu ile tanıştım:
- Yıllarca finans sektöründe çalıştım. Sonra butik şarap üretimine girmeyi planladım. Öncelikle kendi bağımı oluşturmaktan başladım.
- Bağınız nerede ve kaç dönüm?
- Şarköy’de ve 120 dönüm.
- Ne kadar şarap üretmeyi planlıyorsunuz?
- Yılda 60 bin şişelik planım var. Gerçek anlamda butik iş yapacağım. Sadece kırmızı şarap üreteceğim. Zaten bağımda tek çubuk bile beyaz üzüm yok.
- Şaraplarınız ne zaman vitrine çıkacak?
- Bir-iki aya kadar piyasaya çıkarmayı planlıyoruz.
Sektör bir yandan ağırlığı giderek artan vergilerden kıvranıyor, diğer taraftan özellikle butik üreticilerin sayısındaki artış da dikkati çekiyor.
Her yeni üreticinin yarattığı rekabet, daha iyi ürünlerin ortaya çıkmasını tetikliyor...