12 Eylül cuntası bile bunu yapmadı

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül cuntası bile bunu yapmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 13:49

Yabancılara verilen çalışma izni, İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının arasını açtı. İçişleri Bakanlığı, yabancı çalıştırma izninin tamamen kendilerine verilmesini isterken, Çalışma Bakanlığı, “Böyle bir şey olur mu? 12 Eylül cuntası bile bunu yapmadı” diyerek yetkinin kendilerinde kalması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı bürokratları ile Çalışma bakanlığı bürokratlarının ‘yabancı izin’ tartışması Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına da yansıdı. Bu toplantıda İçişleri Bakanlığı bürokratları ‘güvenlik’ gerekçesiyle yabancı izinlerinin tek elden kendilerinde toplanması gerektiğini dile getirdiler. Çalışma Bakanlığı bürokratları ise, 12 Eylül döneminde bile izin yetkisinin bakanlıkta olduğuna dikkat çekerek, gerekçelerini sıraladılar.

Çalışma Bakanlığı, Türkiye’de çalışmak için yapılan başvuruların ülkenin istihdam politikasına, o alanda Türkiye’de yetişmiş eleman bulunup bulunmamasına, yabancı bir yatırımcıysa sermayesinin yeterli olup olmamasına, hangi miktarda Türk işçi çalıştırması gerektiğine, başvuran yabancı ülkenin Türkiye’den giden işçilere tavrına kadar bir dizi kriteri göz önüne alındığını vurguladı. Başvurularla ilgili güvenlik soruşturmasının ise zaten İçişleri Bakanlığı tarafından yapıldığını belirten Bakanlık yetkilileri, “Bir fabrikada kimin çalışacağına onlar nasıl karar verecekler? O zaman biz de asayişi sağlayalım” itirazında bulundular.

Haberin Devamı

Türkiye’de çalışmak için başvuran yabancı sayısı 2011 yılında 20 bin 579 iken 2012 yılında yüzde 99.7 oranında artarak 41 bin 68’e ulaştı. Yabancı çalışma izin başvurularında ilk sırayı 11 bin 639 başvuruyla ev hizmetleri sektörü aldı.
 

/images/100/0x0/55ea974bf018fbb8f889f5ee
 İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) ''Yabancı Kaçak İşçiler ve Türkiye'ye Göç Hareketi'' adlı raporuna göre Türkiye'de bir yılda kaçak olarak çalışan yabancı işçi sayısının yaklaşık 200 bin olduğu ve bu işçilerin kayıt dışı ekonomi nedeniyle işverenlere sağladığı haksız kazancın ise 15 yılda 22 milyar lirayı geçtiği tahmin edildi.

ayalp@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!