Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin her köşesinden 3 bin mikro kredi kullanıcısı kadın girişimci, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Citibank Mikro Kredi Ödülleri’nde yarıştı. Her biri ayrı başarı öyküsü olan başvurular arasında en etkileyici olanlardan biri, 12 çocuk annesi, 72 yaşındaki Ayşe Gamsız’ın öyküsü oldu. Bu yılın Kişisel Mücadele Kategorisi birincisi Ayşe Gamsız, 35 yıldır Düzce’de sebze ve meyve yetiştirdiğini belirterek, “Mikro kredi ile semt pazarından hayal ettiğim daimi tezgahı aldım, şimdi de hedefim sera kurmak” dedi.
35 yıllık eziyet
12 çocuğundan 4’ünün üniversite mezunu olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen mikro kredi girişimcisi Ayşe Gamsız, şöyle konuştu: “Çocuklarımdan 3’ünün göbek bağını evde kendim kestim. Eşim rahmetli olduktan sonra 12 çocuğuma bakmak zorunda kaldım. Pazarlarda tezgaha para vermemek için en soğuk yerlerde satış yaptım. 35 yıllık eziyetten sonra mikro kredi sayesinde şükürler olsun ki daimi bir yerim oldu. Ben çocuklarımı bu kazançla okuttum, evlendirdim. Şimdi gerekirse torunlarımı da okuturum.”
Okur-yazar değil
Kişisel Mücadele kategorisinde Ayşe Gamsız ile birlikte Meral Yıldırım’ın da birinci olduğu yarışmada, Sosyal Etki kategorisinde Gül Tekdemir, Vizyon kategorisinde Süheyla Uğurlu ve Finansal Başarı’da da Fatma Gel ile Nurgül Cerit birincilik ödülü aldılar. Aralarında okur yazar olmayan, Türkçe bilmeyen ancak girişimcilikten geri kalmayan kadınların da aralarında olduğu 3 bin başvurudan seçilen 30 finalistin çoğu Citibank sponsorluğunda ilk kez geldikleri İstanbul’da ödül törenine katıldılar. Finale katılanların tek tek yaptıkları işi anlattıkları jüri değerlendirmesinde, Türkçe bilmeyen adaylar projelerini çevirmenler eşliğinde yaptılar.
Başkalarına örnek oldu
Finalistler arasında yer alan etkileyici öykülerden biri de yarışmaya Diyarbakır’dan katılan Filiz Aksu’ya ait. 3 çocuk annesi Aksu, aldığı mikro kredi ile Aksu Tekstili kurduğunu belirterek, “Mikro krediyi kendi ayaklarımın üzerinde durmak, minnetsiz, sorunsuz bir hayat için aldım. Tüm çevreme öneriyorum. Komşularım çektiğim hayata şahitti. Şimdi yanımda sigortalı birini çalıştırıyorum. Sadece kendi azmimla kurtulduğum için benden etkilenip onlar da iş kurdu” dedi.
Eğitim işinde büyüyecek
Yarışmanın birincilerinden 23 yaşındaki Gül Tekdemir de, Kahramanmaraş’tan katıldığını ve 5 kişiye bakmakla yükümlü olduğunu söyledi. Aldığı mikro kredi ile kurduğu çocuk yuvasında kendisi ve annesi dışında 4 kişinin daha çalıştığını söyleyen Tekdemir, “Önce üniversiteyi bitireceğim, sonra da eğitim işinde ilerleyeceğim” dedi.
Tandır üreten de var bulaşık teli yapan da
MİKRO kredi kullanarak iş kuruna kadınların arasında çok ilginç iş alanları ve müthiş kişisel mücadele örnekleri bulunuyor. Finale kalan yarışmacıların bazılarının öyküleri özetle şöyle:
Sedef İpek: Kaynak atölyesi kurdu, 6 çocuğa bakıyor ve 1 kişi çalıştırıyor.
Halime Potak: Fırın işletiyor. 7 çocuğu var. Yanında 5 kişi çalışıyor.
Ferize Yoldaş: Hayvancılık yapıyor. 4 ineği var. Süt, yoğurt ve peynir üretip satıyor.
Aklime Kaderci: Tandır yapımı ile uğraşıyor. 8 çocuğa bakıyor.
Emine Yaşar: Bir ortağı ile kıraathanesi var. 5 çocuğa bakıyor.
Nadire Yılmaz: Bulaşık teli yapıyor. 4 çocuğu var. Yanında 5 kişi çalışıyor.
Ödüller kimlere gitti
BİRİNCİLER
· Gül Tekdemir
(Sosyal Etki)
· Süheyla Uğurlu (Vizyon)
· Fatma Gel ve
Nurgül Cerit
(Finansal Başarı)
· Ayşe Gamsız ve
Meral Yıldırım
(Kişisel Mücadele)
İKİNCİLER
· Birgül Balta ve Nadire Yılmaz
(Sosyal Etki)
· Asiye Özkan (Vizyon)
· Filiz Aksu
(Finansal Başarı)
· Şahide Bayram
(Kişisel Mücadele)
ÜÇÜNCÜLER
· Emine Yaşar (Sosyal Etki)
· Akline Kaderci ve Emine Hut (Vizyon)
· Nurhan İlhan (Finansal Başarı)
· Hayriye Seruhan ve Sevinç Uyanmış (Kişisel Mücadele)
· Ferize Yoldaş, Sevda Kardaş ve Mülkiye Yalçın (Jüri Model Ödülü)
· Halime Potak, Şadan Yavuz, Asuman Taş, Ayşe Ardeli, Memnune Çakmak, Nurcan Serbest, Esra Ateş, Hayat Tilki, Sedef İpek (Umut vaat eden girişimci ödülleri)
Citibank: Mikro kredilerle büyük işler başarıyorlar
CITIBANK Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, kadın girişimcilerin mikro (küçük) kredilerle makro (büyük) işler başardıklarını söyledi. Akçaoğlu, “Her bir girişimcilik öyküsü inanılmaz başarılı” dedi. Yarışma jüri üyesi Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da, “Mikro kredi kadına balık yemeyi değil, balık tutmayı öğretiyor. Geri ödenme oranı yüzde 100. Kadınların en büyük teminatı vicdanları, tıkır tıkır işliyor” diye konuştu.
52 bin kadın girişimci 92 milyon lira kullandı
CITIBANK’ın Kadın Emeğini Güçlendirme Vakfı (KEDV) ile düzenlediği Citibank Mikro Kredi Ödülleri, Türkiye İsraf ile Mücadele Vakfı’nın (TİSVA) Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi’nin sağladıkları mikro kredilerin girişimcilerine veriliyor. Türkiye’de 2002’den bu yana verilen mikro krediden bugüne kadar 52 bin kadın girişimci yararlandı. Kullanılan kaynak ise 92 milyon TL’yi aştı.