Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı Güneş Taner'in geçen cuma günkü Bankalar Birliği genel kurulunda, ‘‘64. madde kapsamında 12 banka var’’ sözleri, hafta başında etkisini gösterdi. Tasarrufcular, paralarının bulunduğu bankaları arayarak durumu öğrenmeye çalıştı.
Devlet Bakanı Güneş Taner'in Cuma günü Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı, ‘‘Sürpriz açıklamalar’’, piyasalarda şok etkisi yaptı. Bankaların yanısıra, bankalarda tasarrufu olan tasarrufçular da açıklamalara şaşırdı. Tasarrufçuların, açıklamanın gazetelerde yayınlamdığı gün olan Cumartesi günü gazeteleri arayıp, ‘‘Bakanın söylediği 12 bankanın hangi bankalar olduğunu’’ sordukları gözlendi. Bilgi veren bankacılar da, tasarrufçuların özellikle dün, bankaları arayıp bu 12 bankayı sorduklarını söylediler.
Taner'in yaptığı açıklamalara çok şaşırdıklarını kaydeden bankacılar, arayan tasarruf sahiplerine ‘‘Nasıl olsa bütün mevduatlar yüzde 100 devlet güvencesinde, onun için telaşlanacak birşey yok’’ dediklerini ancak tasarrufçulardan ‘‘Bakan güvencenin de kalkacağını söylüyor, bu 12 bankayı bilip ona göre davranmayı istiyoruz, bunu öğrenmek hakkımız’’ yanıtını aldıklarını söylediler.
BÜYÜK BANKALAR SEVİNDİ
Taner'in mevduat güvencesinin kaldırılacağı ve 64. maddedeki bankaların bu statüde uzun süre bekletilmeyeceğine ilişkin açıklamaları, bazı büyük banka yöneticileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Büyük bankalar Taner'in açıklamalarında yeralan ‘‘Yeni banka kuruluşlarına izin’’ bölümünden ise rahatsız olduklarını belirterek, ‘‘Bankacılık sektörü bu kadar bankayı kaldıracak güçte değil’’ dediler.
Bazı küçük banka yöneticileri ise mevduat güvencesinin kaldırılmasının şu an için yersiz olduğunu savunurlarken, yeni banka kuruluşlarına izin açıklamasından rahatsız olduklarını söylediler.Bir bankacı şu yorumu yaptı:
‘‘Yabancı bankaları ve yatırım bankalarını çıktığınızda, sistemde 72 olan banka sayısı 40-45'e iniyor. Bunlardan kamu bankaları ve bazı büyükleri çıktığınızda ise sayı daha da azalıyor. 12 bankanın 64. madde kapsamında olduğunu söylemek, sistemin üçte biri veya dörte birinin riskli olduğunu söylemektir. Bununla birlikte mevduattaki devlet güvencesinin kaldırılacağını da birlikte açıklamak, içerde gereksiz bir telaş yaratacağı gibi, bundan sonra Türk bankalarının yurt dışından borçlanmalarını da olumsuz etkileyecektir.’’
Bürokratlar şaşkın
Devlet Bakanı Güneş Taner'in açıklamaları, ekonomi bürokratlarını da şaşırttı. Ekonominin çok hassas bir aya girdiğini belirten yetkililer, ‘‘Mevduat güvencesinin kaldırılması şart. Ancak bu açıklamanın, en yoğun geri ödeme ayı olan haziran ayında, hele de Rusya'daki krizin nasıl yayılıp, bizi nasıl etkileyeceği bilinmezken yapılması, olumlu gidişatı riske attı’’ dediler. Yetkililer, Haziran ayı aşılıp dünya piyasaları görüldükten sonra örneğin Temmuz'da yapılacak böyle bir açıklamanın hiç bir etki yaratmayabileceğini, halbuki Haziran ayının çok kritik olduğunu söylediler.
Bu arada ekonomi bürokratlarının yeni bankalara kuruluş izni verilmesine ise karşı çıktıkları öğrenildi. ‘‘mevduat güvencesi kalkmadan yeni banka kuruluşlarına izin verilmesini teknik olarak doğru bulmadıklarını’’ kaydeden bazı bürokratlar, 64. maddede 12 banka açıklamasının yine bu dönemi zora sokabileceğini, bunun, yeni bankalara izin açıklaması ile birleştiğinde sıkıntıyı artıracağını kaydettiler.