Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 00:00
Bursa’nın Ericek Köyü’nde erozyonu önlemek amacıyla 119 bin dolara kırsal kalkınma projesi başlatan Metro Group’un Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, köye su getirmek için de Ankara’ya gideceklerini söyledi.
BURSA’ya iki saatlik mesafede Büyük Orhan ilçesine bağlı Ericek Köyü’nde Metro Group Türkiye’nin, TEMA Vakfı’yla başlattığı erozyonu önleme amaçlı kırsal kalkınma projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. Köyden kente göç büyük oranda durdu. Ancak projenin sürdürülebilir olması için köye bir de gölet gerekli. 90’ların ortasında ön çalışması yapılan ancak 2001’deki kriz nedeniyle yapımı ertelenen gölet için projenin sponsoru Metro Group Türkiye tekrar devreye girmeye hazırlanıyor. Gölet için Ankara’ya gideceklerini söyleyen Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, "Özel sektör üzerine düşeni yaptı. Köye tarım ve hayvancılığı tekrar getirdi. Şimdi Ankara’ya gidip yetkililer ile gölet yapımı için görüşeceğiz" dedi.
200 BİN YTL’LİK ÜRETİM OLACAK: Bu projenin sadece ekonomik kalkınma projesi olmadığını belirten Tümbek, "Bu aynı zamanda ekolojik kalkınma projesidir. Bu projeyla Ericek köylülerine topraklarına inanmayı öğrettik. Projeye desteğimiz Metro Cash&Carry olarak devam edecek" dedi. Köydeki meyve bahçelerinden elde edilecek ürünlerin değerlendirmenin ardından standartlara uyması durumunda Metro Cash&Carry mağazalarında satışa sunulacağının garantisini de veren Tümbek, "Bu sayede köyün gelirini artırıp, göçü engellemeyi planlıyoruz" dedi. Meyve bahçelerinden üç yıl içinde verim alınmaya başlanması bekleniyor. Verimin yıllık getirisinin ise 200 bin YTL olacağı tahmin ediliyor.
500 BÜYÜK DESTEK VERMELİ: Projenin sürdürülebilir olması için sulama suyuna ihtiyaç duyulduğunu anlatan Tümbek, milletvekilleri aracılığıyla köye en kısa zamanda gölet yapılması için girişimlerde bulanacaklarını da kaydetti. Tümbek, ayrıca başta İSO 500’de yer alan firmalara da bu tip projelere destek vermeleri çağrısınde bulundu. "Her firma bir köyü desteklese Türkiye’de erozyon sorunu kalmayacak" diyen Tümbek, Avrupa’nın dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Türk firmalarının daha fazla destek olması gerektiğini kaydetti.
GELİR 750 DOLARA ÇIKACAK: Proje sayesinde köyün 450
dolar olan yıllık kişi başı gelirinin 750 dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Tema Vakfı Kaynak Geliştirme Bölüm Başkanı Yeşim Beyla, "Buraya geldiğimizde elimizde bir tek proje dosyası vardı. Kimse bize inanmıyordu. Köydeki kadınlar bize sadece uzakta el sallıyorlardı. Onlar bile inanmıyordu. Ancak üç yılın sonunda gelinen nokta herkese bunun yapılabileceğini gösterdi" dedi. TEMA Vakfı proje kapsamında 272 dekara 5 bin 603 adet kiraz, vişne, erik, elma, badem ve ceviz ekimi yaptı. 470 dekar araziye 6 ton yem bitkisi ekimi gerçekleştirdi. Bu ekimden 2005 yılında 176 ton kaba yem, 1.65 ton korunga tohumu, 2006 yılında ise 220 ton kaba yem ve 1.60 ton korunga tohumu elde edildi.
GAP’a yatırıma gidebilirizBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Ulaslararası Sermaye Derneği (YASED) ile yaptığı toplantıda "GAP’a yatırım yapın" dediğini hatırlatan Tümbek, Metro Group’un bu teklife sıcak baktığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın bölge halkının GAP’ta İsrailli yatırımcı istemediğini anlatan Tümbek, Metro Group’un Türkiye’deki üreticiyle alım garantili çalıştığını da hatırlatarak, "Konuyu inceleyeceğiz. Eğer verim alabileceğimeze inanırsak yatırım yapmayı istiyoruz. Eminim Başbakan’ın bu seslenişine birçok firma cevap verecektir. Katar’lı ve Hollanda’lı yatırımcıların bu bölgeye yatırım yapacağını duyduk" dedi.
60 kişilik merkezde 23 kişi kaldıkBURSA’nın Büyük Orhan ilçesine bağlı Ericek Köyü’ndeki kadınların çalıştığı halı dokuma merkezinde görevli Kıymet Yıldırım bundan birkaç yıl öncesine kadar 60 kişilik ekibin bulunduğunu göçlerle beraber 23 kişi kaldıklarını söyledi. Buradaki halıları Özipek firmasına sattıklarını anlatan Yıldırım köye yapılan yatırımlarla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu merkezde yapılan halıların tümü el işi olduğu için çok pahalı. Ancak göçler nedeniyle iş gücümüz zayıflıyor. Bizde tüm bunlara rağmen köyümüze yapılan yatırımlara inanıyor ve destek veriyoruz."
Seçim zamanı gölette balık yersiniz diyorlarEVİNİN bahçesinde ektiği ayva, elma, kiraz ve vişne ağaçları için yaz aylarında tankerlerle su getirdiğini söyleyen Bursa ili Büyük Orhan ilçesine bağlı Ericek köylüsü Mehmet Gülenç "1990’lardan beri beklediğimiz gölet projesi gerçekleşmedi.Buraya dikilen fidanların kurumaması için suyun mutlaka köye gelmesi gerikyor. Bize seçim zamanlarında buraya yapacakları göletten balık yiyeceklerini söylüyorlardı. Ancak balık yemeyi bırakın ekinimiz için su bile getirmiyorlar" dedi.
Korunga yemi süt ve besi oranını artırıyorMETRO Group Türkiye ile Metro Cash and Carry’nin sponsorluğunda başlatılan ve TEMA Vakfı’nın önderliğinde yürütülen Bursa ili Ericek Köyü Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi’nde köye 220 dekar alana yem bitkisi Korunga’da ekildi. Korunga yem bitkisinin özellikle büyükbaş hayvanlar için çok vöerimli olduğunu belirten Orhan Yıldırım "Bu bitki hayvanların üzerinde süt ve besi oranını arttırıyor. Bir kez ekilmesi yeterli oluyor. Ekilen alandan 6-7 yıl verim alabiliyorsunuz. Bunun yanında diğer yemlere göre daha ekonomik oluyor" şeklinde konuştu.
Gençlerimizi Bursa’daki fabrikalar kapıyorBursa ili Ericek Köyü Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi’nin başarıyla sonuçlanması için çok çalıştıklarını dile getiren Ericek Köyü’nün kadınları da "Gençlerimizi Bursa’daki fabrikalar kapıyor. Sigorta ve maaşlar onalara daha cazip geliyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Ancak su gelmez ise köydeki tüm ekilen fidanlar kurucak ve umutlarımız tükenecek. Bunun yanında göçler yaşanmayacak" yorumunu yaptılar.