Güncelleme Tarihi:
ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, içecekten sonraki en büyük faaliyet alanı olarak belirledikleri enerjiye önümüzdeki dönemde 2 milyar Euro’luk yatırım yapacaklarını açıkladı. Özilhan, bunun 1 milyar Euro’luk bölümünün Sinop Gerze’de kurmayı planladıkları termik santrala harcanacağını belirterek, “Baca gazının çevreye en zararsız hale getirilmesi için 112 milyon Euro harcayacağız. Yapacağımız santralın Gerze, Sinop ve bölgede en küçük çevre olumsuzluğuna yol açacağını gördüğümüz, anladığımız an yatırımdan vazgeçeriz” dedi.
Ön sıralarda olacak
Tuncay Özilhan, sadece Gerze’de yapacakları termik santralın 1200 megavatla Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılayabilecek noktaya geleceğini vurgulayarak, şunları anlattı: “Gerçekleştireceğimiz 2 milyar Euro’luk yatırımla, orta vadede en az 2 bin megavat kurulu elektrik gücüne ulaşmak istiyoruz. Grubumuzun içecekten sonraki en büyük faaliyet alanının enerji olmasını planlıyoruz. Şu anda 5 milyar dolar olan grup ciromuzun içinde önümüzdeki dönemde enerjinin payı yüzde 25’e çıkabilecek. Enerjide finansman ihtiyaçlarımızın yüzde 30’unu kendi öz kaynaklarımızdan, kalanını uzun vadeli krediyle karşılayacağız.”
Sanayinin kalbi elektrik
Sinop’un devlet tarafından enerji havzası olarak belirlendiğinin altını çizen Tuncay Özilhan, şöyle konuştu: “Bence sanayinin beyni teknolojisi ise kalbi de enerjidir. Gerze’ye her ikisini de içeren mükemmel bir tesis yapacağız. 49 yıllık lisansımızı Kasım 2008’de aldık. ÇED raporunun tamamlanmasının ardından temeli bu yıl sonunda atmayı planlıyoruz. 2014 yılı içinde de işletmeye geçmeyi öngörüyoruz. Gerze Enerji Santralı (GES), ithal kömür yakıtlı, süper kritik ve konvansiyonel bir termik santral olacak.”
2 bin 500 kişiye iş
Gerze’deki 4 bin hanede 10 bin nüfusun yaşadığını anımsatan Tuncay Özilhan, şunları dile getirdi: “Santralın inşaatı sırasında ortaya çıkacak 2 bin 500 kişilik istihdam ihtiyacı, Gerze halkının ekonomik olarak güçlenmesine katkıda bulunacak. Santral üretime geçince de çoğu yöreden, 500 kişiye istihdam yaratacağız. Kömürü Rusya’dan alıp, kendi limanızımdan santrala yönlendireceğiz. Soğutma için deniz suyu kullanılacak. Su, dipten püskürtme-köpürtme yöntemiyle en fazla 2 derece sıcaklık artışı sağlayacak şekilde denize döndürülecek.”
Düşünmeden vazgeçerim
Gerze’e yapacakları kömüre dayalı termik santralın çağdaş, çevreci, insan ve toplum merkezli olacağını sıklıkla vurgulayan Özilhan, şunları söyledi: “Her konuda titizlik gösteriyoruz. Bacadan çıkacak gazın çevreye etkisini mevcut teknolojik koşullarla en dibe çekiyoruz. Ancak, Gerze’ye ya da Gerzeli’ye bir zarar olacağını bilir yada da görürsem, projeden hiç düşünmeden, anında vazgeçerim.”
İskenderun’a gidin ‘zararsız termik santral’ı inceleyin
TUNCAY Özilhan, sorular üzerine, “Türkiye’nin termik santralde çok kötü tecrübeleri var. Bu tecrübeler maalesef devlet eliyle yapılmış. Termik santraller, çevreye dikkat etmeyen zihniyetle kurulmuş. Dünyada termik santral teknolojileri çok hızlı gelişi-yor. İskenderun’da Oyak’ın sahip olduğu termik santralde en ufak çevre kirlenmesi göremezsiniz. Almanya’da şehirlerin içinde termik santraller var. Vatandaşın duyumlarıyla bugünkü teknoloji çok farklı” dedi. Anadolu
Holding Enerji Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy da, Gerze’den İskenderun’a bu amaçla bir tur düzenlediklerini söyledi.
Gürcistan’a santral kuracak elektriği Türkiye’ye satacak
ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Gürcistan’ın Türkiye sınırına 25 kilometre uzaklıkta Paravani nehri üzerine bir hidroelektrik santral (HES) kuracaklarını bildirdi. Özilhan, 150 milyon dolar yatırımla 2014 yılında devreye girmesini planladıkları santralın 90 megavat gücünde olacağını, yılda 420 milyon kilovat saat enerji üretileceğini, üretimin yüzde 80’inin Türkiye’de değerlendirileceğini kaydetti.
Dağıtım ihalelerine girmeyi planlıyoruz
TUNCAY Özilhan, dağıtım ihalelerine girip girmeyecekleri yönündeki soruya, “Esasında dağıtımla ilgileniyoruz. Elimizde üretim gücü olduğuna göre dağıtımın da olması işleri kolaylaştırır” karşılığını verdi. Özilhan, “İstanbul’da girecek misiniz?” sorusu üzerine, “Doğuş ve Doğan’dan oluşan konsorsiyumumuz var. Üyeler ilgi göstermezse, tek ya da başka ortakla birlikte ilgileneceğiz” dedi.
Aslancık’ı Doğan ve Doğuş’la 200 milyon dolara yapacak
TUNCAY Özilhan, yakın dönemde gündemlerinde bulunan üçüncü projenin Giresun Aslancık Hidroelektrik Santralı olduğunu bildirdi. Bu projede Doğan Holding ve Doğuş Holding’le ortaklıkları bulunduğunu vurgulayan Özilhan, Harşit Çayı üzerinde 120 megavat kurulu güçte planladıkları santralın toplam 418 milyon kilovat saat elektrik üreteceğini, 200 milyon dolara mal olacağını ifade etti.
Somut adımları atınca yabancılarla görüşürüz
TUNCAY Özilhan, enerjide yabancı gruplarla ortaklık öngördüklerini belirterek, “Şu anda 3-4 yabancı grup bizimle ortaklık istiyor. Biz enerji projelerimizde somut adımlar atmaya başlayınca bu görüşmeleri gündeme getirmeyi planlıyoruz” dedi.
150 milyon dolara liman yapacak, yılda 300 milyon dolarlık kömür ithal edecek
ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Gerze’de kuracakları termik santral için 150 milyon dolara bir de liman yapacaklarını belirterek, şunları dile getirdi: “6 bin 400-6 bin 500 kilokalorilik kömür kullanacağız. Bunu da ithal edeceğiz. Yıllık kömür ithalatımız 250-300 milyon doları bulacak. Kömür gemilerle gelecek. Limandan doğrudan kapalı hatlarla santrala yönelecek. Hiçbir şekilde kömür tozu ortaya çıkmayacak.”
Yenilenebilir kaynak biranın köpüğü gibi
ANADOLU Grubu Enerji Sektörü Koordinatörü Tuğban İzzet Aksoy, Türkiye’nin düşük senaryoda yılda 4 milyar dolarlık, yüksek senaryoda 5 milyar dolarlık elektrik yatırımına ihtiyacı olduğuna işaret ederek, “2030’a kadar sektörün 100 milyar dolara ihtiyacı var” dedi. Türkiye’de kömür kullanımının düşük kalori nedeniyle dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkati çeken Aksoy, “Bir ülkenin elektrik sektörü de sadece yenilenebilir kaynaklara bağlanamaz. Bu kaynak biranın köpüğü gibidir” diye konuştu. Gerze’yle ilgili şu izlenimleri anlattı: “Sinop, nükleerde aşıyı almış, ardından kömürlere karşı bir direnç... Esnafı ziyaret ettim. 3 berbere gittim, 2 imamla, bakkalla sohbet ettim. Eksik bilgilendirme yapılıyor. Bilgilendirme ofisi kurduk.”