Güncelleme Tarihi:
Buffet, şirketini olası bir ekonomik durgunluğa karşı korumak adına, üçüncü çeyrek sürecinde, 11 milyar dolar değerinde IBM hissesi satın aldı. Milyarderin bu atılımı piyasalarda oldukça büyük şaşkınlık yarattı çünkü Buffett daha önce teknoloji sektörüne bu kadar büyük bir yatırım gerçekleştirmemişti.
Bu satın almayla Buffet’in şirketi Berkshire Hathaway, IBM’in yüzde 5.5’lik hissesini bünyesine geçirmiş oldu ve şirketin en büyük hissedarlarından biri oldu.
IBM, kişisel bilgisayar birimini 2005 yılında elinden çıkarırken, o yıldan bu yana teknoloji şirketlerinin yer aldığı Dow Jones Sanayi Endeksi’nin ortalamasının üzerinde değer kazanıyor.
KENDİ STRATEJİSİNİ KULLANDI
ABD’li finansal danışmanlık şirketi Macquarie Capital’ın analistlerinden Brad Zelnick, “IBM, Berkshire için oldukça sağlam bir strateji ve şirketin portföyündeki çeşitlilik adına önemli bir gelişme" diye konuştu.
Şu anda 81 yaşında olan Buffet, bugüne kadar büyük ekonomik durgunlukları rekabet avantajı yaratacak şirketleri bünyesine geçirerek ya da yoğun hisse satın alımları yaparak atlattı.
Buffet, “IBM, bütün şirketlerin bilgi teknolojileri birimlerinin daha iyi çalışmasına yardım eden bir şirket” dedi.
Ünlü milyarder geçen yıl hissedarlarına yaptığı konuşmada, “Krize karşı savunmamız, saldırımızdan daha güçlüdür” demişti.
BUFFET EN BÜYÜK HİSSEDARLARDAN BİRİ OLDU
Bu gelişmenin ardından, toplamda 220 milyar dolar piyasa değeri olan IBM’in hisseleri yüzde 0.2 oranında değer kazandı.
Thomson Reuters’ın verilerine göre, Buffet’in IBM’deki yüzde 5.5’lik hissesi, milyarder yatırımcıyı teknoloji şirketinin en büyük hissedarlarından biri olan
State Street Global Advisors ile eşit duruma getirdi.