11 bakana bedel

Güncelleme Tarihi:

11 bakana bedel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2012 00:00

2012 bütçesinden 3 milyar 891 milyon lira alan Diyanet İşleri Başkanlığı için gelecek yılın bütçesinden 4 milyar 604 milyon lira ayrıldı.

Haberin Devamı

Böylece, başkanlığını Mehmet Görmez’in yaptığı Diyanet’in bütçesi İçişleri, Sağlık ve Dışişleri de dahil olmak üzere 11 bakanlığı geride bıraktı.

SON yıllarda bütçede bakanlıklara fark atan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2013 bütçesinden aldığı payla 11 bakanlık bütçesini solladı. Bütçede savunmaya ayrılan yüksek pay da dikkat çekti. Aslan payını eğitim ve sağlık harcamalarının aldığı 2013 bütçesinde dikkat çeken bir ayrıntı da Diyanet bütçesindeki artış oldu. 2012 bütçesinden 3 milyar 891 milyon lira alan Diyanet için gelecek yılın bütçesinden 4 milyar 604 milyon lira ayrıldı.

Bütçesİyle fark attı

Diyanet İşleri Başkanlığı 4 milyar 604 milyon liralık bütçe büyüklüğüyle; İçişleri Bakanlığı (İdris Naim Şahin) 2 milyar 888 milyon, Sağlık Bakanlığı (Recep Akdağ) 2 milyar 490 milyon, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Teknoloji Bakanlığı (Nihat Ergün) 2 milyar 469 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Erdoğan Bayraktar) 1 milyar 880 milyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı (Ertuğrul Günay) 1 milyar 851 milyon, Dışişleri Bakanlığı (Ahmet Davutoğlu) 1 milyar 614 milyon, Ekonomi Bakanlığı (Zafer Çağlayan) 1 milyar 381 milyon, Kalkınma Bakanlığı (Cevdet Yılmaz) 1 milyar 198 milyon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Taner Yıldız) 600 milyon, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Hayati Yazıcı)  503 milyon ile Avrupa Birliği Bakanlığı’nı (Egemen Bağış) 213 milyon solladı.

En zengİn 12. kurum

Diyanet, genel bütçeli idareler arasında en yüksek payın ayrıldığı 12. kurum oldu. Hükümetin güvenlik harcamalarına ayırdığı pay da dikkat çekti. 2013 yılı bütçesinde en fazla ödeneğin ayrıldığı bakanlıklardan biri Milli Savunma Bakanlığı (MSB) oldu. Terör olayları ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmelerle birlikte 2012 yılında 18 milyar 230 milyon olan MSB bütçesi 2013 yılında 20 milyar 359 milyon liraya yükseldi.

Savunmaya 22 milyar

2013 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 14 milyar 777 milyon, Jandarma Genel Komutanlığı’na 5 milyar 843 milyon, MİT Müsteşarlığı’na 995 milyon lira, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na da 432 milyon liralık kaynak ayrıldı. Güvenlikle ilgili bu dört kurumun toplam bütçesi ise 22 milyar 47 milyon liraya ulaştı.

Karayolları’na rekor

Hükümet duble yolların tamamlanması için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ise 6 milyar 962 milyon liralık rekor bir kaynak ayırdı. Kapatılması gündeme gelen Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun bütçesi ise 65 milyon olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Ortak takvim çağrısı

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye ile Suudi Arabistan’daki hacıların ayrı günde Kurban Bayramı kutlamasının tüm müslümanların aynı anda bayram sevinci yaşamasına engel olduğu gerekçesiyle “Ortak takvim” çağrısında bulundu. Mekke’de, hac organizasyonunu izleyen basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşan Prof. Görmez, İslam dünyasında yaşanan bölünmüşlüğü gidermek için bayram sonrası ilk iş olarak Ankara’da “Ruyet-i Hilal” (Hilali gözetleme) çalıştayı yapacaklarını söyledi. Görmez, “Üzülerek belirteyim, bu sene de geçmiş yıllarda olduğu gibi Suudi Arabistan’dan bir gün önce bayram yapacağız. Biz Arafat’ta iken Türkiye’dekiler bayram yapmış olacak. Bütün İslam dünyası için çok üzücü bir durum. Diyanet olarak bu ihtilafın giderilmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

ÇUBUK GÖLGESİYLE OLMUYOR

Bu yıl olduğu gibi 2015 yılında da birliktelik sağlanmaması halinde hem Ramazan, hem de Kurban Bayramı’nda sorun yaşanacağına dikkat çeken Görmez, “Kuran’da bir ayet var: Güneş ve ay belli bir hesap içinde hareket eder. Biz Müslümanlar onca asırdır bunu tespit edememişsek, bu bizim ayıbımız. Bir asır önce insanlar namaz vakitlerini, bir çubuk gölgesiyle belirliyorlardı. Ama şimdi önümüzde takvim, kolumuzda saat var. Kimse artık çubuğun gölgesini ölçerek, pencereden şafak gözleyip, namaz vaktini tespit etmiyor” diye konuştu. Fatma AKSU / MEKKE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!