11 afet ilinde ‘işçi kapma’ yarışı! Tadilatlar için bile eleman bulunamıyor

Güncelleme Tarihi:

11 afet ilinde ‘işçi kapma’ yarışı Tadilatlar için bile eleman bulunamıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 07:00

Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD), 11 ili kapsayan deprem bölgesinde yapılacak 650 bin konut için ekipman ve insan kaynağı çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Yeniden kalkındırma sürecinde çok sayıda ilave iş makinesine ve inşaat çalışanına ihtiyaç olduğu belirtilen çağrıda, bölgede işgücü sıkıntısından dolayı ücretlerin şimdiden birkaç kat arttığına dikkat çekildi. Çağrıda, sağlıklı bir inşaat süreci için acil eğitim seferberliği başlatılması gerektiği ifade edildi. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkan Yardımcısı ve Malatya Birlik Başkanı Mehmet Bülbüloğlu da “Tadilatlar için bile personel bulamıyoruz. Hükümet önlem almalı” dedi.

‘YÜZDE 200 ARTIŞ VAR’

KAMİAD Başkanı Ali Adıgüzel, deprem bölgesinde yaşadıkları sorunları Hürriyet’e anlattı. Adıgüzel, “25 Şubat’ta yapılan toplantının ardından inşaat malzemeleri fiyatlarında stabil bir seyir görülüyor ancak iş makinesi, kule, vinç kiralama ücretleri ile işçilik ücretlerinde yüzde 200’e varan artışlar oldu. Aylık 30 bin liraya çalıştırdığım operatör, 50 bin liraya bir başka şirkete geçti. Kule vincin kirası aylık 70 bin TL’den 225 bine, ekskavatörkepçe kirası 50 bin liradan 100-120 bine çıktı. Tünel kalıp imalatının metrekaresi 250-350 lirayken 750 liraya yükseldi” dedi.

Haberin Devamı

Bölgede eleman bulmak için ücretleri artırdıklarını ancak buna rağmen sıkıntı yaşadıklarını aktaran Adıgüzel, müteahhitler arasında işçi kapma yarışı başladığını söyledi. KAMİAD Başkanı şöyle devam etti: “Henüz 40 bin konut ihalesi yapıldı, bu 100-150 bine çıktığında sektörde tıkanma görülecek. Bu nedenle acilen meslek liseleri ve meslek yüksek okulları devreye sokulmalı, insanların canlarını emanet ettikleri binalar eğitimli kalifiye ara elemanlarla yapılmalı.”

‘HÜKÜMET ÖNLEM ALMALI’

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkan Yardımcısı ve Malatya Birlik Başkanı Mehmet Bülbüloğlu da özel inşaatlar için henüz faaliyet izni verilmediğine dikkat çekti. Bülbüloğlu, “Tadilatlar için bile personel bulamıyoruz. İnsanların büyük bölümü göç etti, kalanlar da ya konteyner ve çadır kentlerde ya da köylerde barınıyor. Bu konuda hükümetimizin önlem alması gerekir. Bölgede yoğun şekilde deprem konutları çalışması başlayacak, malzeme temini ve malzeme fiyatlarının artışı bölgeyi işin içinden çıkılmaz hale getirecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!