11.11.11 rüzgarına uydu ‘tek kalemde 8.3 milyar liralık 111 tesis’ havası attı

Güncelleme Tarihi:

11.11.11 rüzgarına uydu ‘tek kalemde 8.3 milyar liralık 111 tesis’ havası attı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, dünyada esen 11.11.11 rüzgarına uyarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 8 milyar 365 milyon TL yatırımla tamamladığı 111 tesisin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, “Dile kolay bir kalemde 111 ayrı yatırımın açılışını yapıyoruz. Eskiden ‘Su akar Türk bakar’ derlerdi, şimdi ‘Su akar Türk yapar’ diyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, dün tarihler 11.11.2011’i gösterirken Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 8 milyar 365 milyon TL yatırımla yaptırdığı 111 tesisin açılışını yaptı. Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, buruk da olsa bir büyük heyecan ve coşku yaşadıklarını ifade ederek, “11.11.2011 tarihinde, 111 büyük tesisi Türkiye’nin, Türk milletinin ve şehirlerin hizmetine sunduk” dedi.

4 bir yana su bereketi

“Dile kolay... Bir kalemde, tam 8 milyar 365 milyon liralık 111 ayrı yatırımın açılışını yapıyoruz” diye konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “5 baraj, 48 hidroelektrik santral, 12 dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi, 5 gölet, 11 sulama tesisi, 10 içme suyu tesisi, 3 meteoroloji radarı, 5 gözlem istasyonu, 6 kent ormanı ve 6 milli park, resmi olarak bugün buradan hizmete giriyor. Artvin’den Tekirdağ’a, Sinop’tan Mersin’e, Rize’den Çanakkale’ye kadar Türkiye’nin 4 bir yanı bugün, suyun bereketiyle, yeşilin güzelliğiyle buluşuyor.”

Haberin Devamı

7.1 milyar kw elektrik

Bu tesislerle yılda 7 milyar 100 milyon kilovat saat elektrik üretileceğini vurgulayan Erdoğan, 721 bin dekar tarım arazisininin sulanacağını, yılda 124 milyon metreküp içme ve kullanma suyunun temin edileceğini açıkladı. Erdoğan, “2 il, 16 ilçe ve 43 köyü taşkınlardan koruyacağız. Şehirlerimizi yeşil alanlarla, mesire yerleriyle; çiftçilerimizi daha isabetli hava tahminleriyle buluşturacağız” dedi.

3 yıllık ortalama 330 tesis

9 yılda tam 911 tesisi tamamlayıp, milletin hizmetine açtıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: “Bizden önceki koalisyon hükümeti 3 yılda 9 tesis açıyor, bizim 3 yıllık ortalamamız 330 tesis.  Üstelik, bunu nasıl yaptık biliyor musunuz? Bizden önce DSİ’nin bütçeden aldığı pay yüzde 3,5; yatırım bütçesi payı yüzde 44. Biz bu oranı düşürdük. Bütçeden  alınan pay yüzde 2; yatırım bütçesi payı yüzde 24. Yatırımlar ise geçmişle kıyaslanmayacak oranlarda daha fazla. Hep şunu söylediler; ‘devletin malı deniz, yemeyen...’ dediler. Biz millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik ve millete hizmet ederek bugünlere ulaştık.”

Haberin Devamı

Su akar Türk yapar

Başbakan Erdoğan, açılış için çeşitli illere sinevizyonla bağlandı. Erdoğan, baraj açılışı sırasında “Eskiden ‘Su akar Türk bakar’ derlerdi, şimdi ‘su akar Türk yapar’ diyoruz” dedi. Törene Erdoğan’ın yanısıra Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ile Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Orman ve Su İşleri Bakanlığının üst düzey bürokratları ve milletvekilleri katıldı.

Dünya Türkiye’yi gıptayla izliyor

GELİŞMİŞ ekonomilerin nasıl bir kriz ve belirsizlik içinde olduklarının görüldüğünü anlatan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bunlara bakmadan yoluna kararlılıkla devam ettiğini söyledi. 5 yıllık planlar hazırladıklarını, bu planlara sadık kaldıklarını ve kararlılıkla hedeflerine doğru yürüdüklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin istikrarlı şekilde büyüdüğünü, işsizliği aşağı seviyelere çektiklerini anlatttı. Erdoğan, krizin en önemli noktasında yüzde 14 düzeyinde olan işsizliğin şimdi yüzde 9.1’e indiğini belirterek, “İşsizlik ABD’de yüzde 10’a dayandı. İspanya’da yüzde 22’lerde. Türkiye’de ise durum daha iyiye gidiyor. Küresel risklere karşı tedbiri hiç ama hiç elden bırakmıyoruz. Bu sayede Türkiye, artık dünyada çok farklı bir yerde, çok farklı bir konumda bulunuyor. Türkiye bugün, G-20 içinde, OECD içinde, Avrupa’da,  Asya’da, tüm dünyada parmakla gösteriliyor, gıptayla izleniyor” dedi.

Haberin Devamı

98 küçük tesisi de aralıkta açacağız

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hizmete giren 111 tesisin içerisinde 279 tesisi içerdiğini belirtti. Eroğlu, maliyeti 10 milyon TL’nin altında kalan tesisleri “küçük tesis” olarak adlandırdıklarını, 98 küçük tesisin açılışını da aralık ayının sonunda gerçekleş-tireceklerini söyledi. Eroğlu, Devlet Su İşlerinin 1035 tesisi tamamladığını, 47 ilde içme suyu çalışmasının bitirdiğini, 165 büyük baraj, 22 hidroelektrik santralı ve 60 gölet, 167 sulama tesisinin tamamlandığını, 101 kent ormanının hizmete sunulduğunu ve 2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarın ağaçlandırılacağını anlattı. Eroğlu, “Her zaman hedeflerimizin önünde gittik, gitmeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mart 2014’te Kuzey Kıbrıs’a Türkiye’den suyu akıtacağız

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı seçildiğinde, İstanbul’un susuzluktan kıvrandığını kaydeden Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: “İstanbul’da su sorununu çözdük. Gördes Projesi’ni 2010 yılında bitirdik ve İzmir’in de su sorununu çözdük. Bizim işimiz değil, İzmir Büyükşehir Belediyesinin işiydi. Ama orada yaşayan da bizim halkımız, bizim vatandaşımız. Kesikköprü ve Gerede projeleriyle de inşallah Ankara’nın da su meselesini çözdük, çözüyoruz. Biz sadece Türkiye ile de sınırlı kalmadık. Dünyada ilk defa uygulanacak bir projeyle, şimdi yavru vatan Kıbrıs’ın da su meselesini çözüyoruz. Temelleri  attık, çalışma devam ediyor. İnşallah 7 Mart 2014’te, saat 13.00’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne de Anavatan’dan suyu akıtıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!