106 bin kişilik Alman medya devi Bertelsmann öksüz kaldı

Güncelleme Tarihi:

106 bin kişilik Alman medya devi Bertelsmann öksüz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2009 00:00

Alman medya devi Bertelsmann’ın kurucusu Reinhard Mohn, 88 yaşında yaşamını yitirirken, geride 16 milyar Euro geliri olan, 106 bin kişinin çalıştığı, 50 ülkede faaliyet gösteren bir grup bıraktı. Forbes 2009 milyarderler listesinde de 2.5 milyar dolarlık servetiyle 261’inci sırada yer alan Mohn, 60 yılını Bertelsmann’ı büyütmeye verdi.

Haberin Devamı

“İNSANLARI ikna etmek zorundasınız”... Bu söz, 88 yaşında ölen Alman medya devi Bertelsmann’ın kurucusu Reinhard Mohn’un yaşamı boyunca ilkelerinden biri oldu. O, bu ilkeyi savaş döneminde yaşadığı deneyimlerle edindi. 20’nci yüzyılın en başarılı girişimcilerinden biri olan Mohn, bu ilkeyi işinde de referans olarak kullandı. Uzun süredir mücadele ettiği hastalığa yenik düşerek yaşamını yitiren Mohn, geride 50 ülkede faaliyeti olan, 106 bin kişinin çalıştığı, 16 milyar Euro geliri bulunan bir grup bıraktı.
2.5 milyar dolar servet
Bertelsmann Grubu, televizyon ve radyo, kitap basımı, dergi ve gazete, baskı ve medya hizmetleri, kitap ve müzik kulüpleri alanlarında faaliyet gösteriyor. 16.1 milyar Euro’luk geliri olan grubun bünyesinde kitap yayımcısı Random House, TV yayıncısı RTL, dergi yayıncısı Gruner+Jahr, kitap ve medya kulüpleri Direct Group ve Arvato bulunuyor. Forbes 2009 milyarderler listesinde de 2.5 milyar dolarlık servetiyle 261’inci sırada yer alan Mohn, 60 yıl Bertelsmann’da yöneticilik görevini  yürüttü.
Dev şirket yarattı
Mohn, Bertelsmann’ın kurulduğu Gütersloh kasabasında 1921’de doğdu. Kansas’da savaş kampında tutsaklığının bitmesinin ardından 1947’de firmada görevi devralarak, ailenin baskı ve yayın işini dünyanın en büyük medya firmalarından birine dönüştürdü. Bertelsmann’a 60 yılını veren Mohn’un kilometre taşları şöyle sıralanıyor:
* 1950’da Bertelsmann kitap kulübünü kurararak firmayı genişletmenin adımını attı. Kitap kulübü zaman içinde uluslararası hale gelerek 20 milyon üyeye ulaştı.
* Kulüpler, üyelerin kitapçılardan daha düşük fiyata ve devamlı kitap almasını sağlayarak, Bertelsmann’a ivme kazandırdı. Bu para, şu anda RTL Group ve Random House’a da sahip olan Bertelsmann’ın yayımcı Gruner+Jahr’ı satın almasını ve televizyon işini kurmasını sağladı.
* Şirketi, satış temsilcileri ve katalog alanında geliştirerek, dergi basımı, televizyon yayını ve diğer alanlarda büyüttü.
Çoğunluk hisse vakıfta
* Reinhard Mohn, aile şirketini 1971’de anonim şirket yaparak, Başkan ve CEO’su oldu. 1977 yılında ise Bertelsmann Vakfı’nı kurdu.
* 60 yaşındayken CEO’luğu bırakıp firmada on yıl daha başkan olarak görev yaptı. O, denetleme kurulunun fahri başkanı olarak devam ederken, kurduğu vakfta bir sandalyeye sahip oldu.
* Anonim şirket olan firmanın yüzde 23.1’i Mohn Ailesi ve yüzde 76.9’da Bertelsmann Vakfı’nda bulunuyor.
* İkinci eşi Liz Mohn ve iki çocuğu Christoph Mohn ve Brigitte Mohn, Bertelsmann Denetim Kurulu’nun şu anki üyeleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Ostrowski: Çağın en büyük  girişimcisini kaybettik

Haberin Devamı

BERTELSMANN’ın şu anki CEO’su ve Başkanı Hartmut Ostrowski, “Çağın en büyük girişimcilerinden birinin kaybı nedeniyle yas tutuyoruz. Bertelsmann olarak hepimiz ve bütün milletimiz, Avrupa’daki arkadaşlarımız ve dünya bir girişimci ve iyiliksever, eşi olmayan birini kaybetti” dedi. Reinhard Mohn’un geride bıraktığı Bertelsmann, son yıllarda ciddi sorunlarla da mücadele ediyor. Küresel ekonomik kriz ve düşen reklam gelirleri medya devini etkilemiş durumda. Ostrowski, firmanın tarihindeki en büyük maliyet düşürücü önlemleri almayı planlıyor. Mayıs 2009’da grup, yılın ilk üç ayı için 78 milyon Euro (114 milyon dolarlık) zarar açıkladı. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 35 milyon Euro’luk zarar açıklamıştı.

Haberin Devamı

1998’de ‘Yüzyılın Girişimcisi’ seçildi

REINHARD Mohn, Gütersloh’daki Corporate Center’ın kantininde düzenli olarak öğlen yemeği yiyordu. Onun Bertelsmann Stiftung ve Bertelsmann AG şirket merkezleri arasındaki yürüyüşünü görenler, çalışanlarla devamlı şakalaştığına tanık oluyordu. Almanya’nın liyakat madalyası alan Mohn’un sayısız ödülü de vardı. Münster
Üniversitesi’nden fahri doktora sahibiydi. 1998’de ‘Yüzyılın Girişimcisi’ olarak adlandırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!