Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2007 00:00
Ucuz işgücü, düşük üretim maliyetinin yanı sıra QIZ’leri ile yatırımcı için cazibe merkezi haline gelen Mısır’a bugüne kadar 104 Türk firması 285 milyon dolarlık yatırım yaptı.
’Afrika’ya açılan kapı’ olarak nitelendirilen bu ülkeye gösterilen ilgi günden güne artarken, 2008 sonuna kadar 140 Türk şirketinin daha yatırım yapması bekleniyor.
SON bir kaç yıldır Türkiye’nin gündeminde "kaçış mı, fırsat mı" tartışmalarına neden olan Mısır’daki Türk yatırımcılarının sayısı 104’e, yatırımlarının tutarı da 285 milyon dolara ulaştı. Başta tekstilciler olmak üzere pek çok yatırımcının mercek altına aldığı Mısır’a, 2008 sonuna kadar 140 yeni yatırımcı daha katılması bekleniyor.
AFRİKA VE ABD’YE AÇILAN KAPI: Kordsa ile 1993’te Sabancı’nın ilk Türk yatırımcısı olarak girdiği Mısır Arap Cumhuriyeti, bugün farklı ülkeler ve sektörlerdeki şirketlerin gözdesi olurken, hükümet politikaları bunu destekleyecek yönde geliştiriliyor. Serbest Bölgeler ve Yatırımlar Dairesi GAFI’nin Mısır’ı bir yatırım üssü olarak dünyaya tanıtma programı kapsamında ziyaret ettiğimiz Mısır, pek çok Türk şirketinin de yatırım ajandasında birinci sırada yer alıyor. Ucuz iş gücü, düşük üretim maliyeti avantajlarıyla yatırımcıları cezbeden Mısır, "Afrika’ya açılan kapı" olmanın yanı sıra ABD’ye kota ve gümrük vergisi olmadan serbest ihracat olanağı veren QIZ (Qualifying Industrial Zones-Nitelikli Sanayi Bölgeleri) ile cazibesini artırıyor.
YABANCI SERMAYE ARTIYOR: GAFI Başkanı Ziad Bahaa El Din, ikili ticari anlaşmalar ve reformlar sayesinde pekçok yatırımcının Mısır’ı seçtiğini belirtirken, bunu şöyle anlattı: "Reformlardan önceki mali dönemde (Mısır’da mali yıl temmuz ayından hazirana kadar geçen süre olarak kabul ediliyor) 2003-2004’te doğrudan yabancı yatırım 2 milyar
dolar civarındaydı. Bu rakam 2004-2005’te 3.9 milyar dolara, 2005-2006 döneminde de 6 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 9-10 milyar doları bulacağımızı düşünüyoruz. Yılın ilk yarısındaki yabancı sermaye turarı 7.2 milyar dolara ulaştı."
TÜRKLER İSTİHDAM YARATIYOR: Son dönemde Mısır’da iş yapmak isteyen Türk işadamlarının sayısında inanılmaz artışlar görüldüğünü sööyleyen El Din, "Türkler bilgisini ve deneyimini Mısır’a getiriyor. Çok büyük istihdam yaratıyor" diye konuştu. Bahaa El Din, Türk şirketlerinin serbest bölgelerdeki yatırımlarda 14’üncü, serbest bölgeler dışındaki yatırımlarda 29’uncu sırada yer aldığını söyledi. Serbest bölgelerdeki Türk yatırımlarının tutarının 35 milyon doları, dışındaki yatırımların ise 250 milyon dolar olduğunu aktaran El Din, "Tekstil ağırlıkta olmak üzere otomotiv, yedek parça, deri ve mobilya sektöründe yatırım yapan 104 Türk şirketine 2008 sonunda 140 yatırımcı daha eklenmesini bekliyoruz" diye konuştu.
SOMUT ADIMLAR ATTIK: Türkiye ile 2005’te imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın ticaretin gelişmesine büyük katkı sağladığını vurgulayan El Din, "Mısır’da ekonominin gelişmesi için somut adımlar attık. Mısır’ın ucuz işgücü ve enerji fiyatları, ticaret anlaşmaları sayesinde ABD, AB, Ortadoğu gibi bölgelere gümrüksüz satış avantajları, ticaret için mükemmel bir destinasyon olmasını sağlıyor" dedi.
Sabancı’nın toplam yatırımı 50 milyon dolarYURTDIŞINDAKİ ilk yatırımını 14 yıl önce Mısır’a yapan Sabancı Grubu, ortağı Lasheen Group ile bu ülkede büyümeye devam ederken, yatırımlarının toplamı 50 milyon doları buldu. Yılda 7 bin 500 ton kord bezi üretimi yapan ve bunun yüzde 85’ini ihraç eden Nile Kordsa’nın Genel Müdürü Akif Azizoğlu, bu fabrikanın maliyet avantajından daha çok, Mısır’ın konumu nedeniyle Sabancı için önemli olduğunu vurguladı. Azizoğlu, Sabancı’nın Temsa yatırımı ile birlikte Mısır’daki en büyük Türk yatırımcısı olacağını belirtti. Aynı zamanda Türk Mısır İşadamları Derneği Başkanı da olan Azizoğlu, kısa sürede 205 üyeye ulaştıklarını açıkladı.
Evyap, sabundan sonra kozmetik de üretecekMISIR’ın İskenderiye kentinde üretim yapan Evyap’ın Ortadoğu ve Afrika Satış ve Pazarlama Direktörü Doruk Emiroğlu, Ortadoğu ve Afrika’ya açılmak üzere 2002 yılında üretime başladıkları bu ülkede, bugün sabun pazarının yüzde 10’una sahip olduklarını ve 40 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti. Emiroğlu, "Yakında pazara kişisel bakım ürünlerini de getireceğiz" dedi.
Haftalık uçuş sayısını 34’e çıkarmak istiyoruzTÜRK işadamlarının yakından tanıdığı Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesine büyük önem veriyor. Unilever’in Avrupa ve Ortadoğu CEO’luğu görevi sırasında Türk işdünyası ile iyi ilişkiler kuran ve bakanlığı döneminde de bunu değerlendiren Raşid, "Türkiye ile Mısır arasında haftada 19 olan uçuş sayısına 15 tane daha eklemek istiyoruz" sözleriyle iki ülke arasında artan trafiğe dikkat çekti. Son üç yılda iki ülke arasındaki ticaret iki katına çıktığını, geçen
yıl 1.095 milyar dolar olan Türkiye-Mısır arasındaki dış ticaret hacminin beş yılda 5 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını söyleyen Raşid, "Türkiye ile ilişkiler Mısır için stratejik öneme sahip. Mısır bir süre sonra Avrupa-Akdeniz Bölgesi’nde olacak. Dünya ile daha birleşik bir ülke olmak istiyoruz. Türkiye bu açıdan Mısır için büyük önem taşıyor" dedi.
Son dönem yatırımlarıyla Türkler ilk 3’e girdiMISIR Yatırım Bakanı Mahmud Mohieldin, şu sıralar Mısır’a yapılan yatırımlarda Türkiye’nin Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü sıraya yükseldiğine dikkat çekti. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in mart ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret ardından ilginin daha da arttığını söyleyen Mohieldin, Mısır’daki yatırım kolaylıkları kadar iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin önemine de değindi. Mısır’a yatırım yapan Türk şirketlerinin yüzde 85’inin sanayici olduğunu belirten Mohieldin, "Diğerleri ise hizmet, tarım, inşaat, teknoloji ve turizm şirketlerinden oluşuyor. Son bir buçuk yılda Türkiye’den Mısır’a ihracat, ithalat, doğrudan yabancı sermaye büyük ölçüde arttı. Bu tür yatırımların da katkısıyla Mısır’ın 2004 yılında yüzde 3.5 olan reel büyümesi yüzde 7.2’ye çıktı" dedi.