Güncelleme Tarihi:
BAŞTA Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile hükümetin ekonomi kurmayları ve Merkez Bankası yönetimi, 15 Temmuz darbe girişimi ve daha sonra ilan edilen olağanüstü hal uygulaması (OHAL) ile ilgili yoğun görüşme ve mesaj trafiğini sürdürüyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Şimşek, önceki akşam yaklaşık bin uluslararası yatırımcı ile telekonferans sistemiyle görüştü. OHAL’in sebebi, amacı ve sürecini açıklayan Şimşek daha sonra G-20 için Çin’e gitti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ise piyasaların yakından takip etmek için Ankara’da kaldı. Merkez Bankası da yeni bir iletişim politikasına geçti. Merkez Bankası yurtdışındaki finans merkezlerinde yatırımcılarla düzenli toplantılar yapacak. Pazartesiden bu yana kayıpta olan Borsa İstanbul dünde günü yüzde 0.2 yükselişle 71 bin 738 puandan kapattı. Böylece darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz’dan bugüne borsadaki kayıp yüzde 14’ü buldu. Dün kapanışa kadar toparlanmaya çalışan borsayı yeniden düşüşe Standard&Poor’s’un bankaların kredi notlarını indirmesi oldu. S&P, Garanti, İş Bankası, Yapı Kredi ve Vakıfbank’ın kredi notlarını BB+’dan BB’ye indirdi. Dolar yüzde 0.8’e yakın değer kaybetti ve 3.0412 liraya kadar düştü. Serbest piyasada dolar günü 3.0600 liradan tamamladı.
2 SAATLİK TOPLANTI
Şimşek, önceki akşam yaklaşık 2 saat boyunca yatırımcılarla telekonferans yaptı. Saat 20.00’de başlayan toplantıyı BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan, ortaklaşa organize etti. Telekonferansta Şimşek, “3 ay süreli OHAL’in tek amacı devlet kurumlarını darbe yanlılarından ve paralel yapı unsurlarından arındırmaktır. Bunu yaparken de hükümet elindeki gücü ölçülü bir şekilde kullanacaktır. OHAL’in günlük hayat ve iş dünyası üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Hükümetimizin piyasa ekonomisine olan bağlılığı sürmektedir” dedi. Söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olmasını beklediklerini ifade eden Şimşek, “Piyasa ekonomisi işlemeye ve Türk finansal varlıkları sağlıklı bir şekilde işlem görmeye devam etmektedir. Türkiye’nin ekonomik politikalarında bir değişikliğe gitmesi beklenmemelidir. Mali disiplin önceliklerimiz arasında olmaya devam edecektir. Ekonomik reform gündemini kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tasarrufların artırılması için gereken adımları hızlıca atmaya kararlıyız.” açıklamasını yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili olarak ise Şimşek, “Yatırım yapılabilir seviyede ülke kredi notumuzun korunması bizim için önem arz etmektedir. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından son dönemde yayımlanan raporlarda yer alan kurumsal yapının zayıfladığına yönelik değerlendirmelere katılmıyoruz. Aslında tam tersine bu süreçten kurumlarımız daha güçlenmiş olarak çıkacak. Kredi derecelendirme kuruluşlarını en iyi şekilde bilgilendirmek için gerekli temasları sağlıyoruz” dedi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’de ekonomi ile ilgili bir düzenleme ve karar alınmayacağını söylerken, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli OHAL’in piyasalara etkisinin kısıtlı kaldığını vurguladı.
MERKEZ’DEN KAPSAMLI İLETİŞİM
MERKEZ Bankası dün yaptığı bir duyuru ile iletişim politikasında değişikliğe gittiğini açıkladı. Yatırımcılarla ve analistlerle teknik içerikli görüşmeler yapılmaya başlanacağının belirtildiği açıklamada, “Yurtdışındaki finans merkezlerinde yatırımcılarla düzenli toplantılar gerçekleştirilecektir. Sanayi-ticaret odaları ve diğer reel sektör temsilcileriyle görüş alışverişine imkân tanıyacak toplantılar düzenlenecektir. Basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ve ekonomi medyası ile dönemsel toplantılar gerçekleştirilecektir. Banka ekonomistleri ile hâlihazırda yapılan aylık toplantılar, yeni uygulamalar sonrasında azalan ihtiyaca bağlı olarak, gerekli görüldüğünde düzenlenecektir” denildi. 26 Temmuz’da enflasyon raporu açıklanacak.