1000 dolara Hintli bilgisayar mühendisi ithalatı başladı

Güncelleme Tarihi:

1000 dolara Hintli bilgisayar mühendisi ithalatı başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de bilişim sektöründeki hızlı gelişim, yetişmiş işgücü açığı yarattı. Bu açığın kapatılması için ‘kelle avcısı’ danışmanlık şirketleri devreye girdi. Bu şirketler, Hindistan'dan aylık ücreti 500-1000 dolar arasında değişen bilgisayar mühendisleri transferi başlattı.

BİLİŞİM sektörünün hızlı gelişimi sonucu ortaya çıkan mühendis açığını şirketler Hindistan'dan kapatmaya çalışıyor. Danışmanlık şirketleri, özellikle bilgisayar yazılımı konusunda dünyada isim yapmış olan Hintli mühendisleri, ithal etmeye başladı.

Data Expert Yönetim Danışmanlığı şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, büyük grupların bilişim sektörüne girerek, internet şirketleri kurmaya başlamaları, bu alanda tecrübeli mühendis ihtiyacını da artırdığına dikkat çekti.

Bu açığı kapatmak için bir süre önce arayış içine girdiklerini belirten Altunkaya, ‘‘Araştırmalarımız sonucu Hindistan'ı keşfettik’’ dedi. Altunkaya, bu konuda şunları söyledi:

5 MİLYAR DOLAR

‘‘Hindistan, gelişmiş teknolojisi, yoğun nüfusu ve dünyada kendilerini ispatlamış bilgili, işgücü maliyeti ucuz, üst düzey mühendisler ve yetişmiş teknik personeli ile başta ABD, İngiltere ve Almanya olmak üzere, pek çok gelişmiş ülke için oldukça cazip işgücü piyasasının avantajlarını elinde bulunduruyor. Bugün dünya devleri arasında yeralan ABD ve İngiliz firmalarının çoğunda özellikle teknik departmanlarda Hintlilerin çalıştığı da biliniyor. Bu tür beyin göçü sayesinde Hindistan yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde ediyor. Bir süre önce Hindistan'a giderek, yerinde araştırmalarda bulunduk. 10-12 ayrı Hintli danışmanlık firması ile işbirliği sonucu bu ülkeden Türkiye'ye bilgisayar, elektronik ve haberleşme mühendisleri getirebileceğimize karar verdik. Büyük holdinglerin, bu alanda ciddi mühendis açıkları olduğunu yapılan başvurulardan biliyoruz. İlk etapta 25 mühendis önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelip çeşitli gruplarda işe başlayacak. Yıl sonuna kadar yaklaşık 200-250 mühendis getirmeyi planlıyoruz.’’

Yapılan görüşmelerde mühendislerin Türkiye'yi tam olarak bilmediklerini, konuşulan dilin Arapça olup olmadığını sorduklarını belirten Altunkaya, Hintlilerin, hangi ülkede çalıştıklarından çok alacakları paraya baktıklarını söyledi.

3-5 yıl tecrübeli mühendislerin kendi ülkelerinde 400-500 dolara çalıştıklarını kaydeden Altunkaya, ‘‘Türkiye'de yaklaşık 1000 dolara çalışmayı kabul ediyorlar’’ dedi.

Altunkaya, bu mühendis trafiğinin iki ülke arasındaki ekonomik faaliyetleri de olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!