100 ülkeyi ‘hortum’ladı 225 milyon doları yakaladı

Güncelleme Tarihi:

100 ülkeyi  ‘hortum’ladı 225 milyon doları yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 00:00

Yaklaşık 40 bin çeşit hortum üreterek dünyanın en büyük 5 hortum üreticisi arasına girmeyi başaran Sel Hortumları’nın patronu Selim Asael, 2008’de 225 milyon dolar ciro yapan firmasının 100 ülkeye hortum sattığını ve şu anda 75 santimetre çaplı petrol boşaltım hortumları üzerinde çalıştığını söylüyor.

Haberin Devamı

AVCILAR’da ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarında yaklaşık 40 bin çeşit hortum üreterek, tüm üretiminin yüzde 80’ini ihraç etmeyi başaran Polimer Kauçuk Sanayi ve Pazarlama A.Ş., 2008’de 225 milyon dolar ciro yaptı. Krizin de etkisiyle 2009 cirosunda bir miktar azalma bekleyen şirketin yönetim kurulu başkanı Selim Asael, “Dünyada Çin, ABD, Şili, Hindistan dahil 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat yapmadığımız çok az ülke kaldı. Krize rağmen iyi gidiyoruz. Yeni ve Türkiye’de üretilmeyen dünyada da çok az üretici tarafından üretilen bazı ürünler üzerinde çalışıyoruz” diyor.
Çalışıyorduk, aldık
Şu anda yaklaşık 1200 kişilik istihdamla yola devam ettiklerini söyleyen Selim Asael, küresel dev olmuş Volvo, Komatsu, Caterpillar, Putzmeister gibi iş makinesi üreticilerine, otomotiv sanayiine, inşaat ve tarım sektörlerine farklı tiplerde hortumlar üretiyor. Bazı markalara fason üretim de yapan ama kendi hortum markası Sel ile de ihracatı başaran Asael şöyle başlıyor girişimcilik öyküsünü anlatmaya:
“Polimer Kauçuk San. Paz. A.Ş.nin temeli 1957’de atıldı. Ben de 1970’te o dönemdeki ortakların yeniden yapılanma çalışmalarısorasında ortak oldum. Öncesinde satış ve pazarlama bölümünde çalışıyordum. Şirketi kuranlar meşhur Perşembe Pazarı’nda faaliyet gösteren iki aileydi. Onların arasında dayım da vardı. İki taraf birleşip o zamanki adıyla Fil Kauçuk olarak kurmuştu. 1969’a kadar geldi. İki grubun da kendi işleri vardı ve bir taraf ayrılmak istedi. Şirketin de yeniden yapılanması gündeme geldi. Ortaklar artık işten memnun değildi. Ben ve Hasan Şahingiray bu işin devamı için görev aldık. 1969 sonunda ayrılan ortakların hisselerini aldık ve işe başladık.”
1970’te Topkapı’da basit bir üretim tesisi olan firmanın nasıl bir üretim yapması gerektiğini planladıklarını söyleyen Selim Asael şöyle devam ediyor: “Zaten bol miktarda hortum ithalatı da yapıyorduk ve kaliteyi çok iyi öğrenmiştik. O yüzden de üretimi çok doğru yönlendirdik. Topkapı’daki fabrika kısa sürede yetersiz kaldı. Avcılar’da bir yer satın aldık ve 24 bin metrekare olan iki arsada 2 yıl içinde yatırımı tamamladık, taşındık. Talep çok yüksekti ve hızlı büyümeye devam ettik. Hep kendi yağımızla kavrulmayı başardık. Ortaklık yapımızda genellikle hep aynı ailelerde kaldı.”
İlk ihracat Suriye’ye
1980 başında ilk ihracatı da Suriye’ye yaptıklarını söyleyen Selim Asael, “Oraya su hortumları sattık. Ardından İtalya’ya ihracata başladık. İtalya’daki firma üreticiydi ve bizim sattıklarımız da biraz havaleli hortumlardı. O tür hortumların üretimlerini bize yönlendirdi. Biz de daha kaliteli üretime geçiş yapabildik. Böylece farklı ürünleri de ihraç etmeye başladık” diyor.

Haberin Devamı

Hidrolik hortumlarla iş çok hızlı büyüdü

Haberin Devamı

POLİMER Kauçuk Sanayi ve Pazarlama A.Ş. olarak 1983’te hidrolik hortumla ilgili ciddi yatırımlar yapmaya başladıklarını söyleyen Selim Asael, “Bu yatırımdan sonra işimiz çok hızlı büyüdü. Avcılar fabrikamız yetersiz gelmeye başladı. 1987’de Çerkezköy OSB’den arsa aldık. Sonra bir arsa daha aldık. 100 bin metrekare üzerine 60 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrika yaptık. Şimdi plastik hortum üretimimizin tamamını Avcılar’da, kauçukları Çerkezköy OSB’de yapıyoruz” diyor. Asael, üretim arttıkça yurt dışına daha çok saldırdıklarını, ilgili tümuluslarrası fuarlara katılarak dünyaya yayıldıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Fuarlar bizi yurt dışına taşıyan çok önemli etkinlikler oldu. Ayıca laboratuarlarımıza yatırım yaptık. Ar-Ge çalışmalarımıza hız verdik. Biz hortumlarda tekstil (iplik), çelik tel, kauçuk, petrol türevleri kullanırız. Malzemeden itibaren ciddi terstler geliştirdik, uluslararası sertifikaları aldık.”

Haberin Devamı

Dunlop’un tek üreticisi olunca dünya bizi tanıdı

SELİM Asael, dünyada sektörel bazı gelişmelerinde kendilerine önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, şöyle konuşuyor: “Çok iyi marka olupta üretimden çıkanlar oldu. Örneğin Dunlop. Kendisine çok iyi üretici arıyordu. 1990’ların sonunda bizimle yürüme kararı aldı. Bu üretim anlaşmasından sonra çok sayıda firma üretim için geldi. Sonra kendi markamız Sel de güçlendi. Hortum deyip geçmeyin. Ürettiğimiz hortumların sadece yüzde 3’ü sulamada kullanılır, gerisi sanayi hortumudur. Otomotivde, inşaat sektöründe, ağır sanayi tipi su hortumları, yüksek basınca dayanıklı hava hortumları, beton hortumları çok özel malzemelerle üretilir. Tarımda sulama dışında hidrolik hortumlar çok kullanılır. Traktörlerin güç aktaran tarla sürmeye, ağır kaldırmaya, indirmeye aracılık eden hidrolik hortumlarını da üretiriz. Akaryakıt istasyonlarındaki hortumlar, gıda sanayiinde kullanılanlar, kimya tesislerinde korozif asitlerin solventlerin aktığı hortumlar. Ağır iş makinelerinde buldozerlerin, kazıcıların güçlerini aktaran, hidrolik yağını ileten hortumlar. Mermer sanayiinde mermeri suyla kesmeyi sağlayan çok güçlü basınç yapan hortumlar v.s. Biz hepsini üretiyoruz.”

Haberin Devamı

En büyük ortak payı yüzde 12, kimsenin yakınını işe almayız

POLİMER Kauçuk Sanayi ve Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Asael, firmadaki hissedar yapısının, kurumsallaşmaya da yardımcı olduğunu söylüyor. Asael bu konuda da yunları anlatıyor: “Burada yüzde 5 ile 12 arası değişen hisselerle ortaklık söz konusu. Başarımızın en önemli nedeni de ortaklık yapısının getirdiği bir kuraldır. Öncelikle şirketin az kişiyle yönetilmesini benimsedik. Herkesin oğlu, kızı, damadı, gelini, akrabası, yeğeni olabilir ama asla bunlardan birini akraba diye şirkette çalıştırmak zorunda değiliz. Bugüne kadar da bu kuralı uyguladık. 1975’ten beri bu kuralı uyguluyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!