100 milyon Euro yatırdık Türkiye'ye güveniyoruz

Güncelleme Tarihi:

100 milyon Euro yatırdık Türkiyeye güveniyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2003 01:42

İ.E. Ulagay İlaç Sanayii'nin yüzde 73'ünü alarak iki yılda 100 milyon Euro yatıran İtalyan Menarini Group, Türkiye'ye Orta Asya'ya açılma kapısı olarak görüyor. Menarini Group Sözcüsü Lucia Aleotti, ‘‘Türkiye bizim için çok önemli. Her yeni ilacımız hızla Türkiye'de de olacak’’ dedi.

İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayii Türk'ün yüzde 73'üne sahip olan İtalyan ilaç devi Menarini Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Alberto Aleotti'nin kızı ve şirket sözcüsü Lucia Aleotti, ‘‘İ.E. Ulagay'a ortak olduğumuzdan buyana şirketin hisselerinin alımı dahil Türkiye'ye 100 milyon Euro yatırdık. İ.E. Ulagay, bizim Orta Asya'ya, Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) açılma kapımız olacak. Türkiye bizim için çok önemli’’ dedi.

İ.E. Ulagay'ın kuruluşunun 100'üncü yılı nedeniyle Türk gazetecileri Roma'daki araştırma merkezinde ağırlayan Menarini'nin sözcüsü Lucia Aleotti, ‘‘İbrahim Etem Ulaga--Menarini, aynı geçmiş, aynı gelecek’’ sloganını kullandı.

Aleotti, İ.E. Ulagay İlaç Sanayii ile 10 yıldır işbirliği içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Bu işbirliği 2001 yılı başında ortaklığa dönüştü. Biz İ.E. Ulagay'ın hisselerinin çoğunu aldık. İ.E. Ulagay'la aramızda ortak dil vardı. İ.E. Ulagay, Orta Asya'ya kapımız olacak. İ.E. Ulagay, bizimle birlikte İtalya'da, Avrupa'da piyasaya sürdüğümüz yeni ilaçları aynı hızla Türkiye pazarına da sunacak. İlacın pazara sunumu ile ilgili prosedürler uzun sürdüğü için eş zamanlı çıkış mümkün olmuyor. Ancak, İtalya'da yeni çıkan bir ilacımız en hızlı şekilde Türkiye'de de olacak. Ayrıca bizim ortaklığımızla birlikte İ.E. Ulagay da atılıma geçti. Bu durum şirketteki istihdama da yansıdı. Biz aldığımızda 650 kişinin çalıştığı İ.E. Ulagay'da çalışan sayısı 1110'u buldu.’’

Aleotti, Türkiye'de yasal altyapının, ilaç sektörüyle ilgili mevzuatın giderek daha iyiye doğru yöneldiğini belirterek, ‘‘Bizim en büyük dileğimiz mevzuatın çok sık değişmemesi’’ dedi.

MENARİNİ SOLUK OLDU

İ.E. Ulagay İlaç Sanayii Genel Müdürü Serdar Sözeri de, Menarini'nin İ.E. Ulagay'ın yüzde 73'ünü almasının 2001 Şubat krizinden çok kısa süre önceye denk geldiğini belirterek, şunları söyledi: ‘‘Menarini'nin Türkiye'ye gelişi sektöre yeni vizyon kazandırırken, kriz ortamında yabancı sermayenin ülkemize güven tazelemesi açısından da ekonomimize yeni bir soluk getirdi. İ.E. Ulagay İlaç Sanayii, Menarini Group'un ortaklığı sayesinde Türkiye'nin bir ar-ge kuruluşu ile doğrudan ilişkisi olan ilk ve tek yerli firması haline geldi. Sahip olduğu üretim ve satış kapasitesiyle Menarini Group bünyesindeki firmalar arasında ilk 4'te yer alan İ.E. Ulagay, bu grubun 6 üretim merkezinden biri oldu. İ.E. Ulagay-Menarini ortaklığının ilk ürünü olarak 2003 Mart'ında Vasoxen piyasaya sunuldu. Hipertansiyon ilacı olan Vasoxen, nitrik oksitin damar üzerindeki etkisini ortaya çıkaran keşifleriyle 1998'de Nobel ödülü alan Prof. Ignarro ve arkadaşlarının çalışmalarından yola çıkılıp geliştirildi. Önümüzdeki dönemde ağrı kesici ve bağırsak ilaçları gelecek.’’

100 MİLYON EURO AR-GE

Menarini Group'un sözcüsü Lucia Aleotti, yıllık ar-ge bütçelerinin 100 milyon Euro olduğunu belirterek, grupla ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Menarini Group'un temelleri 1886'da küçük bir laboratuvarla atıldı. Menarini bugün 1.8 milyar Euro ciroya ulaştı. Menarini, İtalya ilaç pazarının lideri konumunda bulunuyor. Grubumuzda 9 bin 905 kişi çalışıyor. Devlerle yarıştığımız için ayağımızı yere sağlam basma yolunu seçiyoruz. hızlı büyümeyi değil, küçük adımlarla ilerlemeyi uygun görüyoruz.’’

Tahlilhane'de doğdu 60 milyon Euro'yu buldu

İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayii, 1903'te kurulan ‘‘Kimyager Doktor İbrahim Etem Tahlilhanesi’’nden doğdu.

1909'da Türkiye'de ilk kez ağız yoluyla alınan vitamin ve hormon içeren ilaçların üretimine başlandı.

1924'te adı ‘‘Doktor İbrahim Etem Kimya Evi’’ne dönüştü.

1934'te alınan yeni makinelerle seri olarak tablet, ampul, şurup ve bazı veteriner ilaçlarını üretti.

1938'de ulu önder Atatürk'ün tahlilleri İbrahim Etem tarafından yapıldı.

1941'de Türkiye'nin ilk yüzde 100 yerli karaciğer ekstresi İbrahim Etem Ulagay İlaç Sanayii laboratuvarında üretildi ve bu ekstrenin adı Prof. Tevfik Sağlam tarafından Ekstrepat olarak konuldu.

1955'te İ.E. Ulagay, anonim şirkete dönüştü. ABD'den alınan know-howla Topkapı'da kurulan fabrikada antibiyotik üreten ilk yerli şirket oldu.

1981'de fabrika revizyona tabi tutuldu ve çağın gereklerine uydu.

2001'de İtalyan Menarini İ.E. Ulagay'ın yüzde 73'ünü aldı.

İ.E. Ulagay'ın üretim yelpazesinde 130 ilaç bulunuyor. 60 milyon Euro ciro ve 50 milyon kutu üretim kapasitesiyle Türkiye'de 244 ilaç şirketi arasında ciro bazında 15'inci, kutu bazında da 5'inci sırada bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!