Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en yoksul 3 ilinden biri olan Bitlis, kurtuluşunun 93’üncü yıldönümde modern bir üniversite binasına kavuşuyor. Yeni yerleşkesinin temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tarafından atılan Bitlis Üniversitesi’ne 100 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Eren Holding ve Eren Eğitim Vakfı’nın Başkanı Ahmet Eren, en büyük hayallerinden birini gerçekleştirdiğini belirterek, “Bitlis Eren Üniversitesi bölgenin sosyal yaşamının yanı sıra ekonomisinin canlanmasına da destek verecek, tersine göçü başlatacak” dedi.
Devlete hediye edilecek
10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 29 Mayıs 2007’de onaylanan 17 yeni üniversiteden biri olan Bitlis Üniversitesi, Eren Holding tarafından tamamlandıktan sonra devlete hediye edilecek. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden bazı bölümlerinden de eklenmesiyle bu yıl öğrenci alacak üniversitenin yeni kampüsü ve fakülte binalarında 2020 yılında yaklaşık 15 bin öğrencinin öğrenim görmesi hedefleniyor.
Şehrin kaderi değişecek
Üniversitenin yapımını üstlenen Eren Holding ve Eren Eğitim Vakfı’nın Başkanı Ahmet Eren, şunları söyledi: “Bölgenin çehresini değiştirecek, kentin makus talihini sona erdirecek üniversite işadamlarının yatırım için ihtiyaç duyduğu eğitimli iş gücü sorununu çözecek. Kağıt, ambalaj, çimento, enerji, turizm ve perakende sektöründe faaliyet gösteren Eren Holding’in doğup büyüdüğü topraklara vefa borcunu üniversite ile ödemek istedi.Türkiye’nin, hatta dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek yenilikçi bir üniversite kurmak Eren Holding’in en büyük hayaliydi.”
Tersine göçü başlatacak
Üniversiteyi kurarken “Sorunlardan ürken değil, çözüm üretmekten zevk alan, takım çalışmasını seven, değişime açık, bilgi yaratmayı bilen bireyler yetiştirmek” için yola çıktıklarını söyleyen Ahmet Eren, sözlerine şöyle devam etti: “Global kriz ortamında bile yatırımlarına ara vermeyerek büyüyen Eren Holding, aynı stratejiyi Bitlis Eren Üniversitesi’nde de göstererek, bölgeye 21’inci yüzyıla yakışır nitelikte bir üniversite kazandıracak. Bitlis Eren Üniversite’nin bölge için tersine göçü de başlatacağına da eminiz. Bitlis Eren Üniversitesi bölgenin sosyal yaşamının yanı sıra ekonomisinin canlanmasına da destek verecek. Sadece bilişim altyapısına 400 bin dolar yatırım yaptık. Üniversitemizin Türkiye’nin yakın coğrafyası için de tam bir bilim ve teknoloji merkezi olması öngörülüyor.”
Atatürk’ün vasiyeti
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru da, üniversitenin, hem Atatürk’ün “Şark Üniversitesi” vasiyetinin yerine getirilmesi hem de Bitlis’in makus talihini yenmesi açısından dönüm noktası olacağını dile getirdi. Kurulacak teknopark ile yeni buluşların üretime yönelmesinin Bitlis ve ülke ekonomisinin gelişmesine aracı olacağını kaydeden Doğru, üniversitenin her yıl güçleneceğini ifade etti.
2.3 milyon metrekareye 3 fakülte kurulacak
BİTLİS Eren Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olmak üzere 3 fakülteden oluşacak. Toplam 2 milyon 379 bin metrekare alana kurulacak üniversite bünyesinde Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimler Enstitüsü olmak üzere 2 enstitü, Ahlat-Kanık Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu olmak üzere bir yüksekokul ve Adilcevaz, Bitlis Sağlık Hizmetleri, Hizan, Tatvan ve Bitlis Meslek Yüksekokulları olmak üzere 5 Meslek Yüksekokul eğitim verecek.
İlkokul ve lise de yaptı
EREN Holding 2004’te Bitlis’te açtığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladığı ‘Nurullah Eren Anadolu Öğretmen Lisesi’nin mevcut erkek öğrenci yurduna ek olarak yaptırdığı kız öğrenci yurdu ile de kızların okumasına destek veriyor. “Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası’na da destek veren Eren Holding, Bitlis ilçelerindeki bilgisayarsız tüm okulları teknoloji (bilgisayar) ile buluşturdu. Holding yaptırdığı “Çok Amaçlı Bitlis İsmail Eren Spor Kompleksi”ne ek olarak her yıl çok sayıda öğrenciye de eğitim bursu vermeye devam ediyor.
Hayırlı işlerde yarış olması güzel
BİTLİS’te Cemil Özgür Endüstri Meslek Lisesi’nin açılışını yapan ve Bitlis Eren Üniversitesi’nin temelini atan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Hayırlı işlerde yarış olması güzel” diyerek, yapılan işlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Liseyi yaptıran Cemil Özgür ile üniversiteyi yaptıran Ahmet Eren’i ‘doğdukları şehre borçlarını ödedikleri için’ tebriklerini ileten Gül, “Bitlis’te hayır işlerinde herkesin yarış içinde olduğunu gördüm ve bundan gurur duydum” dedi. Gül, üniversitesinin açılışında şöyle konuştu: “Bitlis ünlü medreselerinde insanlığa ışık tutmuş büyük bilim adamlarının yetiştiği bir şehrimiz.”
Bitlis Çimento’da hedef 1 milyon tona yükseldi
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Bitlis ziyareti sırasında şehrin ilk ve tek sanayi yatırımı olan Limak Bitlis Çimento Tesisi’ni de ziyaret etti. Bu ziyaret geçen yıl açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan’nın gerçekleştirdiği tesisin, faaliyete geçmesinin tam birinci yıldönümünde gerçekleşti. Bu ziyaretin kendileri için çok anlamlı ve teşvik edici olduğu vurgulayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Şu anda direk olarak 82 kişiye, dolaylı olarak ise yaklaşık 2000 kişiye istihdam ediyoruz. Tesisimizi entegre bir fabrikaya dönüştürmek için gerekli çalışma ve sondaj faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve gerekli arazi alımlarımızı tamamladık” dedi. Ek tesisleriyle birlikte toplam 90 milyon YTL’ye mal olan Limak Bitlis Çimento üretim tesisindeki mevcut 400 bin ton üretimin kısa sürede 1 milyon tona ulaşması hedefleniyor. Özdemir ayrıca, Mardin Derik’teki çimento fabrikasının yapımına da hızla devam ettiklerini belirterken, çimento kapasite artırımı için bu yıl 100 milyon dolarlık ek kapasite yatırımı yapılacağını söyledi.