Güncelleme Tarihi:
Bu projelere örnek olarak bir girişimcinin damar tıkanıklığını açmak için kateter geliştirmesini gösteren Ergün, “Bununla ilgili belgelendirme çalışmaları devam ediyor. Birçok yerden de daha üretmeden sipariş aldı” dedi. Ergün, bir girişimcinin de de cep telefonlarına yeni bir özellik kazandırarak, otobüs ve metrolarda bilet kullanmadan cep telefonuyla ücret ödeme kolaylığı sağlayan sistem geliştirdiğine dikkat çekti.
7 proje satış aşamasına geldi
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından “100 Genç Girişimciye 100 Bin TL Hibe Desteği” programı kapsamında desteklenen ve fikirlerini ticari ürüne dönüştüren teknogirişimcilerle bir araya gelen Nihat Ergün, 34 projeden 7’sinde satış aşamasına gelindiğini açıkladı. Ergün, bu konuda şu bilgileri verdi:
Ahmet Karaoğlan isimli arkadaşımızın kurduğu firmada hazırlanan ‘Şehir ve Zaman Ölçümlü İnternet Reklam Yönetim Sistemi’, yaklaşık 30 müşteriye satıldı.
Yiğit Orçun Gökbulut isimli arkadaşımızın geliştirdiği ‘Üç Boyutlu Oyun Motoru ve Geliştirme Platformu’ da satışa başladı.
Ata Türk isimli teknogirişimcinin de ‘İ-Phone Uygulama Geliştirme Platformu’nu, bir GSM operatörüne satmış durumda.
İstanbul’da bir genç girişimcimiz günümüzün yaygın hastalıklarından damar tıkanıklığını açmak için bir kateter geliştirdi. Türkiye’de ilk kez üretilecek olan ve özel bir malzeme ile yapılan bu kateter ile ilgili belgelendirme çalışmaları şu an devam ediyor. Birçok yerden de daha üretmeden sipariş almış bulunuyor. Başka bir arkadaşımız, hologram teknolojisine dayalı yeni tip bir hard disk geliştirerek, bilgisayarların hızını binlerce kat artıracak.
Ayrıca bir girişimcimiz de cep telefonlarına yeni bir özellik kazandırarak, otobüs ve metrolarda bilet kullanmadan cep telefonuyla ücret ödeme kolaylığı sağlayan bir sistem geliştirdi.”
Desteklenecek 100 proje
“Teknogirişim sermayesi desteğiyle gençleri hayal kurmaya ve proje üretmeye teşvik ettiklerini, aynı zamanda gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürme fırsatı sağladık” diyen Ergün, şunları söyledi: “Finlandiya gibi bir ülke, Nokia gibi küresel bir marka çıkarmayı başarıyorsa, bunu Türkiye neden başarmasın? Bakanlık olarak çalışmalarımızı bu amaçlar doğrultusunda yapıyoruz, özel sektörün rekabet gücünü artıracak projeler üretiyoruz. Her yıl 100 genç girişimciye 100 bin lira hibe desteği verdiklerini ve bu çalışmaları yürütmek için zemin hazırladık. 2009’da başladıkları bu projeden bugüne kadar 180 kişinin yararlandı. Bu yıl destek alamayan projeler arasında bile ticari desteğe müsait en az 100 proje bulunuyor. Ancak imkanlar ölçüsünde destek veriliyor.”
180 projenin 89’u Ankara’dan çıktı
NİHAT Ergün, 2 yılda desteklediğimiz 180 projenin 89’unun neredeyse yarısının Ankara’daki girişimcilere ait olduğunu söylerken, şunları söyledi: “Ankara’daki teknogirişimcilerin ağırlıklı olarak Türkiye’nin büyük potansiyel taşıdığı yazılım sektöründe faaliyet gösteriyor, çok kaliteli yazılımlar yapılıyor. 2009’da başlanan projeler, temmuz ayı sonunda son aşamaya geldi. Ankara’da 2009’da başlanan 34 projede başarılı performans sergilendi. Birkaç proje dışında, prototip üretme aşamasının tamamlandığını, müşteri arayışlarına ve seri üretim çalışmalarına başlandı. Biz bu teknogirişimcileri, girişimci olmakla Ar-Ge elemanı olmak arasında bir yerde görüyoruz.”
Türkiye sadece kavga eden gençlerden ibaret değil
BU arada medya mensuplarından, bu konulara hassasiyet göstermelerini isteyen Nihat Ergün şunları kaydetti: “Bu arkadaşlarımız, yazılı ve görsel basında kız arkadaş yüzünden birbirini bıçaklayan iki adamdan daha fazla yer almayı hak etmekte. Mahalle kavgası yapan iki adamın gazete manşetlerini ve televizyon ekranlarını kaplamasından daha önemli iş yapıyor bu arkadaşlarımız. Daha önemli iş yapıyorlar ama hak ettikleri kadar yer almıyorlar. Burada size çok önemli bir rol düştüğüne inanıyorum. Böyle güzel haberlerin yaygınlaşması arkadaşlarımızın yaptıkları başarılı çalışmaların yaygınlaşması hem bu işi yapanları motive edecektir hem de Türkiye’de toplumun yüzünün gülmesine vesile olacaktır. Gençlerin neler yaptığını bilmeye hakkı vardır, gençleri sadece kavga etmiyor, Türkiye sadece kavga eden, mahallede itiş kakış yapan gençlerden ibaret değil.”