Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2010 11:21
Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şoförler Odası ile ortak yürüttüğü çalışma kapsamında, 2010 yılında, kayıt dışı çalıştırılan 100 bin şoför kayıt altına alınacak.
SGK İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, İstanbul için son dönemlerde sosyal güvenlik çalışmaları kapsamında atılacak en büyük adımın, kayıt dışı ile yapılan mücadele çalışmaları olduğunu belirtti.
Kuruca, “2010 yılında SGK İl Müdürlüğünün hedefi, öncelikli olarak İstanbul'da kayıt dışı çalıştırılan şoförleri kayıt altına almaktır. Bu sayı, tahminen, taksi, dolmuş, özel halk otobüsü şoförü olmak üzere 100 bin kişidir” dedi.
Bu kapsamda, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, sertifikalandırma programı yaptığını belirten Kuruca, “20 bin civarında ticari taksi, programa katıldı ve sertifika aldı. Emniyetten de bu konuda yardım isteyeceğiz. Odalar da bize yardımcı olmaya söz verdi” şeklinde konuştu.
Kayıt dışı işçi çalıştıran iş yerlerine, ciddi yaptırımlar uyguladıklarını ifade eden Kuruca, şunları kaydetti:
“Kayıt dışı çalışan tespiti yapıldığı andan itibaren, işçi başı iki asgari ücret idari para cezası kesiliyor. Bunun yanında geriye dönük prim ve gecikme zammını talep ediyoruz. Bir yıl içerisinde ikinci kez kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen yerlere, bu sefer kişi başı beş asgari ücret idari para cezası var. Yasa uyarınca, primlerini düzenli ödeyen iş verenlere, beş puanlık bir indirim uygulanıyor. Bu da ödemelerde yüzde 14'lük bir düşüşe denk geliyor. İşveren kayıt dışı işçi çalıştırıyorsa, primleri düzenli de ödese indirimden yararlanamıyor.”
İl Müdürü Kuruca, her işverenin çalıştırdığı işçinin primini 30 gün üzerinden bildirmesi gerektiğini vurgulayarak, eksik bildirimin gerekçesini belgeleyemeyen iş yerleri için inceleme başlattıklarını ve tespit halinde de gerekli cezaların kesildiğini bildirdi. Kuruca, sigorta yapılmaması ya da eksik prim yatırılması ile ilgili olarak işçilerin de ihbarda bulunabileceklerini ifade etti. Kuruca, “İşçiler bize ihbar etsinler. Kontrol memurlarımız aracılığı ile kontrolleri yapıp gerekeni yapıyoruz” dedi.
“SİGORTASIZ DENEME SÜRESİ DİYE BİR ŞEY YOK”
İş Kanunu'na göre, sigortasız deneme süresi olmadığını ifade eden Mustafa Kuruca, “Deneme süresi İş Kanunu'nda düzenlenmiştir. Deneme süresi demek, o süre içerisinde iş verenin ya da işçinin iş akdini feshetmesi sonucu işçinin tazminat alamaması demektir” şeklinde konuştu.
Kuruca, yasa uyarınca kişinin çalışmaya başlamadan bir gün önce işe başlayacağının SGK'ya bildirilmesi gerektiğini söyledi. “Yani işe başladığınız
andan itibaren, maaşsız ve sigortasız çalıştırılma söz konusu olamaz” diyen Kuruca, aksi durumlardaki çalıştırılmaların gayriresmi olduğunu dile getirdi.
“GERİYE DÖNÜK HİZMET KAZANMA ÇALIŞMASI YOK”
SGK İstanbul İl Müdürü Kuruca, kamuoyunda son dönemlerde tartışılan “geriye dönük hizmet kazanma” ile emekli olma durumuna da değinerek, böyle bir çalışmanın söz konusu olmadığını kaydetti.
Kuruca, “Şu anda ne Sosyal Güvenlik Kurumunun ne de Hükümetimizin gündeminde böyle bir çalışma var. Bir kere şunu iyi bilmemiz lazım, Türkiye'de artık böyle bir yasanın bir daha çıkabileceğini ben düşünmüyorum. Nedeni ise geriye dönük hizmet borçlandırılması ile SGK'nın içinde bir finans sorunu doğuyor” dedi. Kuruca, 1970 ve 1980'lerde bu uygulamanın çok yapılmış olması nedeniyle kurumların ekonomik dengelerinin bozulduğunu belirtti. Mustafa Kuruca, Kuruma en fazla şikayetin, işe çıktı girdi yapılması, eksik gün ödemeleri ve kayıt dışı çalışmalar ile ilgili geldiğini ifade etti.
“Çıktı-girdi” yapan işverenin, asıl amacının işçinin kıdem tazminatı, yıllık izni, iş güvencesi gibi sosyal haklarından kaçınmak olduğunu belirten Kuruca, “İşverenler, böyle kaçış yolları arayarak, işçinin kıdem tazminatından ya da diğer sosyal haklarını ödemekten kaçtıklarını düşünmesinler, bu konuda Yargıtayın tutumu çok net ve kesindir” dedi.
Kuruca, “çıktı-girdi” yapılan işçi, eğer sürekli o işverenin yanında çalışıyor ise hizmet akdinin devamlı sayıldığını ve kıdem, ihbar tazminatı gibi sosyal hak ödenmelerinin sağlandığını kaydetti.
Mustafa Kuruca, kurumlarla “e-devlet” kapsamında çapraz kontrollerle bilgi alışverişi yapıldığını vurgulayarak, kontrol memurları ile Aralık ayından itibaren denetimlere yoğun bir şekilde başlandığını bildirdi.