Güncelleme Tarihi:
Ankara'nın dört bir yanından gelen memurlar saat 10.30'da Kızılay Güvenpark'ta toplanmaya başladı. Ulus'tan 1500 kişilik bir grup yürüyüşe geçerken Eskişehir yolu üzerindeki Hazine, SGK, Sayıştay ve Ekonomi Bakanlığı gibi kurumlardan memurlar da Kızılay'a gelmek üzere yola çıktı. Polisin toplu halde yürümelerine izin vermediği gruplar parçalar halinde yürüdü.
Memurların toplanma merkezi olan Güvenpark'ta Türk Büro-Sen ile Büro Emekçileri Sendikası'ndan yaklaşık 3 bin memur bulunurken, çevik kuvvet de toma araçlarıyla hazır bulundu.
Memurlar, "Hükümet sefada çalışan cefada", "eşitlik eşitlik dediniz hakkımızı yediniz", "sözleşmeli köle olmayacağız", "Ücret adalet istiyoruz" sloganları ile Maliye'ye yürüdü. Memurların Başbakanlığa yürümesine ise izin verilmedi.
Ayrıca, diğer şehirlerde de her iki sendikaya üye memurlar şehir merkezlerinde çeşitli gösteriler yaptı.
KAYSERİ'DE EYLEM
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası ve Kamu-Sen üyesi memurlar Kayseri’de yarım gün iş bırakma eylemine katıldı.
Bu sabah Kayseri Deftertarlığı önündeki Mimarsinan Parkı’nda toplanan yaklaşık 200 kadar memur, işyerlerine gitmeyerek eylem yaptı. Eyleme katılan memurların öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar toplu halde yürüdükten sonra işyerlerine dönecekleri bildirildi.
İZMİR'DE YAĞMUR ALTINDA EYLEM
İzmir’de, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi üyeleri, fazla mesai ücretleri kaldırıldığı gerekçesiyle iş bırakıp, eylem yaptı. Basın açıklamasını yapıldığı sırada başlayan sağanak yağmura rağmen eylemi sürdüren kamu çalışanları, ıslanmamak için eylemde kullandıkları pankartların altına sığındı. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiği uygulamalarla çalışanların kabusu olduğunu öne süren BES İzmir Şubesi Başkanı Ramis Sağlam, iktidarın emekçilerin kazanılmış haklarını elinden almaya çalıştığını söyledi.
ANTALYA VE DİYARBAKIR'DA DAVULLU ZURNALI EYLEM
ANTALYA’da ise kamu çalışanları, sabah erken saatlerde eylemi başlatarak davul- zurna eşliğinde halay çekti. Hükümet aleyhine sloganlar atan grup, yaklaşık 1.5 saat sonra yürüyüşe geçti. Güvenlik önlemleri eşliğinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü’ne kadar yürüyen kamu çalışanları, burada toplanan eylemcilerle birlikte SGK önünde de halay çekerek tepkilerini dile getirdi.
Türk Büro Sen Şube Başkanı Nuri Ünal "AKP hükümetinin yıllardır kesintisiz sürdürdüğü saldırılara karşı tek tek işyerlerindeki tüm emekçileri mücadele içinde birleşmeye, baskılara karşı birlik olmaya, haklarımıza ve geleceğimize yönelik muhtemel saldırılara karşı ortak hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.
Diyarbakır'da ise Büro Emekçileri Sendikası’nın Diyarbakır Şubesi üyeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Defterdarlık ve Vergi Dairesi Başkanlığı’nda bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Çalıştıkları kurumların önüne çıkan işçiler, davul zurna eşliğinde halay çekerek eylem yaptı. "Zafer direnen emekçinin olacak", "Direne direne kazanacağız" sloganları attıp halay çeken işçiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
ÇAYLI SİMİTLİ PROTESTO
ZONGULDAK’ta KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Kamu-Sen’e üye memurlar, mesai ücreti, yol ödeneği gibi haklarının ellerinden alınmasını 1 gün iş bırakıp yürüyerek protesto etti. Yürüyüş için Madenci Anıtı’nda toplanan memurlar, çay içip simit yedi.
BES Zonguldak Şubesi ve Kamu-Sen üyesi yaklaşık 100 memur, Madenci Anıtı’nda toplandı. Yağmur altında simit ile birlikte çay içen memurlar sloganlarla hükümeti protesto etti. Ardından Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu ile BES Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, hazırladıkları basın açıklamalarını okudu. mesai ücreti ve yol ödeneği gibi haklarını isteyen ve ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını talep eden memurlar, sloganlar eşliğinde Gazipaşa Caddesi’ni takiben Valilik önüne kadar yürüdü. Kalabalık, burada da bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
BURSA'DA EYLEM
Bursa'da Adliye, Sosyal Güvenlik Kurumu, vergi daireleri ve nüfus müdürlükleri ile kaymakamlıkların da aralarında bulunduğu 43 kamu kurumunun da iş bırakan devlet memurları ellerinde flama ve bayraklarla Fevzi Çakmak Caddesi’nden yürüyerek Osmangazi Metro İstasyonu önünde toplandı. Eylemciler, davul ve zurna eşliğinde halaylar çekti.
NEDEN İŞ BIRAKIYORLAR?
-Kamuda iş yoğunluğu ve personel yetersizliği gibi gerekçelerle fazla mesai çalışması yapıldığı halde 02 Kasım 2011 tarihinde çıkartılan 666 Sayılı KHK ile 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren kaldırılan fazla mesai ücretlerinin çalışanlara ödenmesi,
-Memurun iş güvencesinin kaldırılmak istenmesi
-Ücret adaletsizliğinin giderilmesi,
-Ek ödeme ve her türlü ücretin emekliliğe dahil edilmesi,
-Özelleştirme ve taşeronlaşmaya son verilmesi,
-4/B - 4-C uygulamasına son verilmesi,
-Uluslararası normlarda Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı verilmesi
-Vergide adalet sağlanması,
-Hükümet ve bürokrasi tarafından yapılan sendikal ayrımcılığa dur denilmesi,
-Kamudaki kadrolaşmaya son verilmesi.