100 bin ev sahibine ‘cep’ten mesaj gidecek kümese yeni kazlar girecek

Güncelleme Tarihi:

100 bin ev sahibine ‘cep’ten mesaj gidecek kümese yeni kazlar girecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2010 00:00

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, İstanbul’da kira geliri için beyanname veren 300 bin mükellefe 100 bin daha eklemek için “Vergiye Gönüllü Uyum Projesi” başlattıklarını açıkladı. Koç, “Kiracı ve ev sahiplerine ‘cep’ten mesaj gönderilecek. 2009 kira gelirini beyan edene geriye dönük inceleme olmayacak. Hedef kümese yeni kazlar koymak” dedi.

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, ev sahiplerine dönük “Vergiye Gönüllü Uyum Projesi” başlattıklarını belirterek, “İstanbul’daki 100 bin kiracı ve ev sahibine cep telefonu mesajı gönderiyoruz. Kiracıya, ‘Kirayı bankadan yatır’ diyoruz. Ev sahibine de, ‘2009 kira gelirini beyan et’ çağrısı yapıyoruz” dedi. Koç, “Böylece kümesteki kazların üzerine bir kez daha mı gitmiş olacaksınız?” sorusuna, “Hedefimiz kümese yeni kazları koyabilmek” yanıtı verdi.

300 bini beyan ediyor

İstanbul’daki 300 bin konutun sahiplerinin vergi mükellefi konumunda olduğunu bildiren Mehmet Koç, şunları söyledi: “Bu mükelleflerimizi rahatsız etme niyetinde değiliz. Amacımız, 300 bin kira geliri mükellefini bu yıl 400 bine çıkarmak. Kira beyannamesi verdiği halde uyarı mesajı alan mükelleflerimiz olursa, onların söz konusu uyarıyı dikkate almalarına gerek yok. Bilgisayar altyapısının gelişmesi, vergi numarası uygulaması artık bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Eskiden bir mükellefin Kartal’da ve Ataköy’de birer evi varsa, ikisinin aynı mükellefe ait olup olmadığını kendisi beyan etmezse bilemezdik. Şimdi vergi numarasından rahatlıkla görebiliyoruz. Onun dışında AYEDAŞ ve BEDAŞ gibi kurumlarla işbirliği yapıyoruz.”

Sitelere yüklendiler

Mehmet Koç, “Kiracı ve ev sahiplerinin cep telefonlarına kadar inecek bilgiyi nasıl edindiniz? 100 bin kiracı ve ev sahibini nasıl belirlediniz?” sorusu üzerine şunları anlattı: “Bazı illerimizde Maliye görevlileri evlere kadar gidip, sorgulama yaptılar. Biz bu yöntemi benimsemiyoruz. Çünkü, İstanbul gibi bir mega kentte, Maliye’nin adını kullanıp dolandırıcılık yapanlar bile olabiliyor. Biz bu yüzden site yönetimlerine başvurduk. Onlardan bütün dökümleri aldık. Site yönetimleriyle yaptığımız işbirliği sayesinde 100 bin cep telefonu ve adres belirlemiş olduk.”

Suç duyurusu da var

Koç, “Mesaj gönderdiğiniz 100 bin ev sahibinden beyanda bulunmayanları yakalarsanız ne yapacaksınız?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “2009’da ilk kez beyanda bulunanlar için geriye dönük sorgulama olmayacak. Yani, daha önce kira geliri elde etmiş olsa dahi, kendiliğinden artık beyanda bulunmaya başladığı için üzerine gitmeyeceğiz. Ancak, çağrımıza rağmen beyanda bulunmayanları incelemeye alacağız. Bu durumda 5 yıl geriye dönük inceleme olacak. Daha önce kaçırdığı vergiyi cezasıyla birlikte isteyeceğiz. Ayrıca, haklarında savcılığa suç duyurusu da yapacağız.”

150 daireli kaçak

Mehmet Koç, kira geliri kaçaklarıyla ilgili şu çarpıcı örneği verdi: “Öyle ev sahipleri gördük ki, adamın 150 dairesi var. Hiç beyanda bulunmamış. Neden beyanda bulunmadığını sorduğumuzda, ‘Böyle bir vergiyi bilmiyordum’ yanıtı veriyor. Ev sahipleri şunu da unutmasın. Kendiliğinden beyanda bulunmayanlar, yıllık 2 bin 600 liralık indirimden de yararlanamazlar.”

2 vergi rekortmeni ‘nayloncu’ çıktı

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, geçen yıl açıkladıkları vergi rekortmenleri arasında 2 naylon faturacı çıktığını belirterek, “Nayloncu olduğu halde biz adamı rekortmen ilan etmiş olduk” dedi. Koç, şunları söyledi: “Vergi rekortmenleri listesinin ilk 10’unda pek sorun olmaz. Yer değiştirmeler olsa da, üç aşağı beş yukarı bellidir. Geçen yıl ilk 100’e giren 2 gelir vergisi mükellefinin naylon faturacı olduğunu farkettik. Listeden de sonradan çıkardık. Aslında bu durum zaman zaman diğer illerimizde de olur. Enteresan bir şekilde hayali beyanname verip sonra ortadan kaybolanlar var. O yüzden biz listeleri iyice emin olmadan açıklamayı uygun görmeyiz.”

Kapanmış gümrükten faturayla 6 milyon lira iade istediler

MEHMET Koç, naylon faturayla 6 milyon liralık vergi iadesi almaya çalışan bir mükellef olayını şöyle anlattı: “Bir vatandaşımız yurtdışından kumaş ithal ediyor. Bu kumaşı bornoz ve takım elbise yaparak ihraç ediyor. ‘Bu kumaşı ithal ederken KDV ödedim, bunu ihraç ettim. Ödediğim KDV’yi bana iade edin’ diyor. Vergi dairesi hem miktar yüksek, hem de aynı kumaştan bornoz ve takım elbise olabilir mi diye Gümrük Müdürlüğü’ne soruyor. ‘Halkalı Vergi Dairesi’nden, Halkalı Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlüğü’nden bu ithal edilmiş görünüyor. Bunun durumu nedir?’ diye soruyor. Halkalı Tekstil İhtisas Gümrük Müdürlüğü 1 Mayıs’ta kapanmış, şirketin faturasında o gümrükten aralıkta geçiş olduğu beyan edilmiş. Bununla ilgili dava açıldı ve iadeler geri alındı.”

Krizde bile tahsilat yüzde 90’ı yakaladı

MEHMET Koç, İstanbul’da 1 milyon 250 bin mükellef bulunduğunu belirterek, İstanbul’da 2008 yılında tahakkuk eden vergi geliri toplamının 89 milyar 302 milyon 221 bin lira, tahsilatın yüzde 92.53 ile 82 milyar 633 milyon 436 bin lira olduğunu anımsatan Koç, 2009’da ise tahakkuk miktarının 94 milyar 391 milyon 781 bin lira, tahsilatın da yüzde 90.6’lık oran ile 85 milyar 534 milyon 742 bin lira olduğunu bildirdi. Mehmet Koç, “İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, geçen yıl tahakkuk ettirilen her 100 liranın 90 lirasını krize rağmen almış. Bu ciddi bir oran... Küçük illerde bu yüzde 60-70’lerde. Biz tahsilat oranı olarak ikinci sıradayız. Bizden önce Kocaeli var. Oranın önemli bölümü Tüpraş’tan kaynaklanıyor ve tahsilat oranı yüksek” diye konuştu. Koç, tahsilattaki artış oranının Türkiye’de yüzde 3.33, İstanbul’da yüzde 3.51 olduğuna dikkat çekti.

Mükellef rekoru Sarıgazi’de

İSTANBUL’da 2008-2009 yılları tahsilat rakamlarına göre vergi daireleri sıralamasında Maslak Vergi Dairesi’nin ilk sırada yer aldığını belirten Mehmet Koç, “Ataşehir’in de bağlı olduğu Sarıgazi, 44 bin 315’le Türkiye’nin ilk 5-6 ili hariç diğer illerden daha fazla mükellefe sahip” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!